Bekijk hier lekkere inspiratie voor heerlijke gezonde lunchrecepten, voor thuis, op je werk of onderweg. Van broodjes, salades tot wraps. Er is voor ieder wat wils! 

Wil je graag gezonder eten en zoek je inspiratie? Dan ben je hier aan het goede adres. Ik heb een aantal tips voor je en een aantal heerlijke en gezonde lunchrecepten. Wil jij afvallen zonder dieet? Start dan eens met voedzamer lunchen met deze recepten uit de Lazyfitgirl Methode. Want hoe voedzamer jij eet, hoe minder last je hebt van cravings en snaaibuien. Wees niet bang om met een grote voedzame portie te lunchen. Juist dan ben je goed verzadigd tot aan een voedzaam en gezond tussendoortje in de namiddag. 

Is brood gezond?

Wij Nederlanders zijn gewend om tijdens de lunch vaak boterhammen te eten. Denk aan de klassieke boterham met kaas. Maar wist je dat boterhammen eigenlijk niet zo gezond zijn? Hier zitten namelijk veel koolhydraten in. Dit heb je nodig wanneer je veel sport of fysiek werk verricht, maar de meesten kunnen boterhammen dus beter links laten liggen. Houd je van boterhammen? Dan kun je altijd kiezen voor volkoren boterhammen. Dit is wel een goede, gezonde keuze. 

Het is bovendien belangrijk om niet alleen naar het brood te kijken, maar ook naar hetgeen wat we erop smeren of leggen. Veel soorten beleg bevatten namelijk ook heel veel suikers. Denk aan jam, chocoladepasta, vlokken, hagelslag, appelstroop en meer. Erg lekker, maar het is zeker niet gezond voor je. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor 100% notenpasta of pindakaas, ei, hummus of maak zelf een lekkere gezonde spread, zoals deze bietenspread.

Tips voor een gezonde lunch! 

  1. Leftovers please! Maak eens wat extra avondeten en bewaar dit in een luchtdichte bak in je koelkast. Hallo, simpele gezonde lunch! 
  2. Houd het simpel. Eet gerust volkoren boterhammen als lunch of voeg groenten toe aan je lunch. Als je het simpel wilt houden, zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor rauwkost uit een zakje. Maar ook reepjes paprika of geraspte wortel en biet zijn ideaal. Geen fan van groenten op je brood? Eet er dan wat snoepgroenten naast.
  3. Ga altijd voor volkoren. Daarin zitten de meeste vezels waardoor je langer verzadigd bent. En let op: bruinbrood of Waldkorn is dat niet. Van alles bestaat tegenwoordig een volkoren variant. Je checkt alle opties onder Eetswitch 1: volkoren
  4. Maak je eigen gezonde spreads voor op brood. Dat is veel makkelijker dan je wellicht denkt, en echt heel lekker! Bij Eetswitch 2: broodbeleg en ontbijt vind je fijne recepten maar ook kant-en-klare opties. 
  5. Probeer nieuwe dingen uit. Varieer vooral en zoek recepten die bij jou passen. Lunch eens met een salade of ei-gerecht. Laat hoe het ‘’hoort’’ los. Er bestaat geen foodpolitie! Hoe tevredener jij bent over wat je eet, hoe kleiner de kans dat je gaat snaaien. Geniet dus van wat je eet en ga geen dingen eten die je helemaal niet lekker vindt! 

Tijd om tip 5 op te volgen en de onderstaande Lazyfitgirl lunchrecepten eens uit te proberen! 


gezonde lunchrecepten

10 lekkere en gezonde lunchrecepten

Ben je op zoek naar heerlijke, gezonde lunchrecepten? Zoek dan niet verder. In dit blog deel ik maar liefst 10 gezonde lunchrecepten met je, die stuk voor stuk passen bij een gezonde leefstijl

1. Clubsandwich met gerookte zalm

Deze luxe clubsandwich met gerookte zalm maak je binnen slechts 15 minuten en zorgt ervoor dat je goed verzadigd bent. Garneer de sandwich met een zachtgekookt eitje om hem helemaal af te maken. 

gezonde lunchrecepten clubsandwich

2. Salade met geitenkaas en granaatappelpitjes

Wil je eens een salade eten als lunch? Kies dan voor de salade met geitenkaas en granaatappeltjes. Ben je bang dat dit niet genoeg voor je is? Maak dan nog een volkoren bagel met zuivelspread light, wat sla en gerookte zalm voor erbij. 

gezonde lunchrecepten salade met geitenkaas

3. Volkoren flatbread

Volkoren flatbread is ook heerlijk voor tijdens de lunch. Je kunt het bovendien heel gemakkelijk maken, gezien je niet veel ingrediënten nodig hebt. Bovendien maak je met dit recept direct tot acht porties.

gezonde lunchrecepten volkoren flatbread

4. Broodje gezond

Wil je een lekkere, maar vooral ook snelle, gezonde lunch maken? Bekijk dan eens het recept voor een broodje gezond. Dit recept maak je in een handomdraai; binnen maar liefst 5 minuten kun jij lekker van je broodje genieten. 

gezonde lunchrecepten broodje gezond

5. Volkoren toast met tonijnsalade

In het recept volkoren toast met tonijnsalade leggen we je uit hoe je binnen een paar stappen een heerlijke tonijnsalade op tafel zet. Grill ondertussen een paar volkoren boterhammen en voilà, je hebt een lekkere gezonde lunch gemaakt! 

gezonde lunchrecepten toast met tonijnsalade

6. Leftover rijstpancakes

Heb je nog wat rijst over van gisteren? Dan kun je dit mooi gebruiken voor heerlijke leftover rijstpancakes! Heb je ook nog wat fruit of yoghurt in huis? Gebruik dit dan als topping voor een heerlijke en gezonde lunch.

gezonde lunchrecepten rijstpancakes

7. Volkoren wraps met zalm & avocado

Een ander simpel recept, die je binnen enkele minuten kunt maken, is: volkoren wraps met zalm & avocado. Binnen slechts 10 minuten maak jij een heerlijke lunch voor maar liefst vier personen.

gezonde lunchrecepten wraps met zalm en avocado

8. Tomatensoep met basilicum

Naast brood, salades of wraps kun je natuurlijk ook kiezen voor een soepje. Dit recept voor tomatensoep met basilicum is geschikt voor vier personen en kun je binnen een half uur op tafel zetten. 

gezonde lunchrecepten tomatensoep met basilicum

9. Volkorenbrood met avocadospread en gebakken champignons

Probeer ook eens het recept: volkorenbrood met avocadospread en gebakken champignons. Je kunt dit recept ook maken met volkoren pitabroodjes in plaats van volkorenbrood. Heb je sesamzaadjes in huis? Dan kun je deze over de champignons strooien als garnering. 

gezonde lunchrecepten volkorenbrood met avocadospread en gebakken champginons

10. Kipburger met spicy garlic saus

Heb je stiekem gewoon zin in een burger, maar dan natuurlijk wel een gezonde variant? Kies dan voor de kipburger met spicy garlic saus.

gezonde lunchrecepten: kipburger met spicy garlic saus

Ben je benieuwd naar nog meer gezonde lunches? Bekijk dan alle Lazyfitgirl lunchrecepten.