Zin in een heerlijk, broodje gezond voor de lunch? Wij delen een simpel en lekker recept met je, dat je binnen een handomdraai kunt maken. Binnen slechts 5 minuten heb jij een lekkere, gezonde lunch voor jezelf bereid! 

Broodje gezond recept

  • Snijd dunne plakjes op de mandoline van de komkommer en puntpaprika. 
  • Smeer op ieder broodje een dun laagje humus.
  • Beleg 2 broodjes met kaas, slamelange, komkommer en puntpaprika. 
  • Stapel de 2 belegde broodjes op elkaar en leg de 3e, met de humuslaag naar beneden, bovenop. 
  • Snijd het geheel diagonaal doormidden. 

Recept van: @jolasch68healthylife

Wat zit er op een broodje gezond?

Een broodje gezond is een typisch Nederlands lunchgerecht. Zoals de naam al doet vermoeden is het een broodje, belegd met diverse ingrediënten. Er is echter geen eenduidig recept voor het maken van een broodje gezond. Wij kiezen in dit recept voor gezonde, volkoren boterhammen, maar er wordt vaak ook een pistolet, zacht broodje of een stuk stokbrood voor gebruikt. Voor het broodje gezond à la Lazyfitgirl gebruiken wij als beleg humus, kaas, slamelange, komkommer en puntpaprika. Op een traditioneel broodje gezond vind je echter vaak ham, kaas, een gekookt ei in plakjes, komkommer, tomaat en sla. In plaats van humus wordt er normaal gesproken vaak gekozen voor mayonaise. 

Wat zit er op een broodje gezond

Hoe gezond is een broodje gezond?

Je zou denken dat een broodje gezond goed past in een gezonde leefstijl. Het woord 'gezond' zit immers in de naam. Toch is een traditioneel broodje gezond minder goed voor je dan je zou denken, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In de vorige alinea gaven we eigenlijk al aan hoe dat dit komt. Een traditioneel broodje gezond wordt vaak gemaakt met witbrood en wordt erg dik belegd. Daarnaast maakt de mayonaise die erop gaat het broodje natuurlijk niet gezonder. Door slimme eetswitches te maken, kun je een traditioneel broodje gezond wel een stuk gezonder maken. Onze variant hierop is daar een voorbeeld van. Kies bijvoorbeeld voor volkoren boterhammen, gezond beleg en vermijd mayonaise. 

hoe gezond is broodje gezond

Hoeveel kcal bevat een broodje gezond?

Nu we je hebben verteld dat een origineel broodje gezond minder gezond is dan de naam doet vermoeden, ben je wellicht benieuwd hoeveel calorieën er dan in een broodje gezond zitten. Een traditioneel broodje gezond bevat ongeveer 400 tot 600 kcal. Behoorlijk wat, maar doordat het broodje flink belegd is met groenten, zorgt het ervoor dat je goed verzadigd bent en niet snel trek hebt in andere lekkere en/of ongezonde dingen. 

Ga je aan de slag met dit recept voor een broodje gezond? Deel je creatie dan op Instagram en gebruik #lazyfitgirlrecept. Ik ben heel benieuwd!

Ontdek ook andere heerlijke lunchrecepten: