Zoals je al weet: de meeste bewerkte, verpakte tussendoortjes zijn niet slim om te eten wanneer je wil afvallen. Daarom raad ik het ook af. Het obesitas probleem wordt juist steeds groter, omdat mensen in de basis te weinig eten. Daardoor te vaak voor tussendoortjes kiezen met veel suiker en vet die niet voeden maar vullen. Ook herkent je lijf extreem bewerkte voeding niet goed. 

Als tussendoortje kies je dus vooral dezelfde producten die je ook voor je ontbijt, lunch of diner kunt gebruiken. Gezonde tussendoortjes die voedzaam zijn en vullen. Soms kan het ook gewoon een deel van je ontbijt of lunch zijn. Denk aan een volkoren cracker met beleg, snoepgroenten of gewoon een stuk fruit. 

Investeer in goede bakjes waarin je alles kunt meenemen. Weinig tijd? Maak vooral een grotere portie van je ontbijt of lunch en eet de restjes later als tussendoortje. 

Zoals ik al schreef: de tussendoortjes die we uit de winkel kennen, zijn door de voedingsmiddelenindustrie bedacht. Onder eetswitch 5 dan ook geen rijen foto’s van producten met ingrediënten. Deze staan al bij de andere eetswitches. Hier vind je producten ter inspiratie. En een paar uitzonderingen van verpakte tussendoortjes die wel in de methode passen. Hopelijk komen er in de toekomst nog meer opties bij! Deze eetswitch is onderdeel van de Lazyfitgirl Transformatie Cursus.

Wil je meer inspiratie voor gezonde tussendoortjes? Bekijk dan de recepten op mijn website of in mijn receptenboek De Eetswitch wanneer je zelf lazyfitgirlproof tussendoortjes wil bakken. Mijn advies is om eens per week wat te bakken en dit in je vriezer te bewaren.

Tips voor gezonde tussendoortjes

  • Eetswitchen in bakrecepten
    Vervang bloem door: Volkoren meel, havermeel, havermout. Vervang suiker door: Bananen, zoetstof, eiwitpoeder met een smaakje, 100% appelmoes. Vervang boter door: magere Franse kwark, 100% notenpasta, zonnebloemolie. Er zijn recepten waar je bonen, wortel en bijvoorbeeld zuivelspread light aan toevoegt. Echt het proberen waard! Gebruik siliconen bakvormen die je niet hoeft in te vetten. 
  • Drink in de basis vooral, water, thee en koffie. Smaakwater gezoet met fruit is ook een goede optie. Drankjes met zoetstof en light frisdrank zonder calorieën zijn voor af en toe. Voor de verzadiging kun je zuivel beter eten dan drinken. Lust je geen zwarte koffie? Ga dan voor magere melk of ongezoete plantaardige melk. Groentesap is ook een voedzaam tussendoortje. Let erop dat het voor minimaal 75 procent groenten bevat en geen toegevoegde suiker. 
  • Het voelt misschien gek om een eitje te pellen of avocado uit te lepelen. Of om een restje avondeten of een bakje kwark mee te nemen naar je werk. Of worteltjes met hummus. Maar denk eens aan je voorouders. Wat zouden zij eerder als voeding herkennen? Een avocado of een twix? Dat wij als maatschappij zo ver van 'echte voeding' zijn verwijderd betekent niet dat jij daaraan mee hoeft te doen. 

Tip: Gebruik ook de handige zoekfunctie om op merk of productsoort te zoeken.