Je wilt gezond oud worden en je daarbij zo fit en vitaal mogelijk voelen. Een gezonde leefstijl is een groot cadeau voor je lichaam en geest. Maar waar begin je? Ik deel graag mijn gezonde Lazyfitgirl leefstijl tips met jou!

Lazyfitgirl?

Mijn naam is Anki Willemsen, voedingsdeskundige, en ik heb jarenlang tieners met morbide obesitas begeleid naar een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. De methode die ik heb gecreëerd is op mijn opgedane expertise gebaseerd. De Lazyfitgirl Methode is een manier om je leefstijl blijvend te veranderen en daarmee af te vallen zonder dieet. Op een relaxte, lazy manier. Je gaat aan de slag met het maken van voedzame eetswitches en daarnaast ook met je mindset. Benieuwd? Bekijk dan mijn aanbod

Mijn tips voor een gezonde leefstijl

In dit blog deel ik met je waarom het hebben van een gezonde leefstijl belangrijk is, wat het nou precies inhoudt en hoe je kunt beginnen met het implementeren van een gezonde leefstijl in jouw leven. Jij weet na het lezen van mijn vijf tips precies waar je moet beginnen en hoe je succesvol een gezonde leefstijl aanneemt. 

gezonde leefstijl


Tip 1: bepaal wat een gezonde leefstijl jou oplevert

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk? Dat is alleen aan jou om te bepalen. Mijn eerste tip is om te onderzoeken waarom jij je leefstijl wilt verbeteren. Waarom wil je niet meer blijven waar je nu bent? Wat wil je niet meer voor jezelf? Dat zal je motivatie om vol te houden bij tegenslag triggeren. Maak je ‘Waarom’ zo concreet mogelijk. Wat wil je graag bereiken of kunnen wat je nu nog niet hebt? Wil je meer weten over wat een gezonde leefstijl jou oplevert? Lees dan de blog Met een gezonde leefstijl voorkom je veel chronische ziektes.

Tip 2: breng in kaart wat een gezonde leefstijl echt betekent

Wat is een gezonde leefstijl eigenlijk? Je denkt waarschijnlijk meteen aan meer bewegen en gezonder eten, maar een gezonde leefstijl is veel breder dan dat. Er zijn 5 belangrijke pijlers die samen jouw gezonde leefstijl kenmerken. De keus is aan jou waar jij aan wilt werken. Een gezonde leefstijl deel ik in rondom deze 5 pijlers:

1. Voeding
2. Beweging
3. Ontspanning & slaap
4. Kwaliteit van je relaties
5. Mate van stress 

Tip 3: brainstorm om je doelen te bepalen

Nu je de 5 pijlers rondom een gezonde leefstijl kent, is het tijd om te gaan brainstormen. Zonder actie geen verandering! Pak een groot vel papier. Schrijf nu per pijler al je ideeën op wat je zou kunnen doen om verbetering aan te brengen in je huidige situatie. Kies wat ideeën uit en maak hier kleine concrete doelen van. Ieders startpunt is anders. Vraag gerust om hulp bij het maken van een brainstorm. Wil je dit graag samen doen? Voel je meer dan welkom in de Lazyfitgirl Motivatie Club. Daar werken we samen aan een gezonde leefstijl en supporten we elkaar. Een voorbeeld van ideeën die je kunt hebben na een brainstorm rondom ‘pijler 1: voeding’ zijn: 

  • Op zoek gaan naar gezonde recepten om te proberen.
  • Elke dag gezonde tussendoortjes in mijn tas stoppen.
  • 1,5 liter water per dag drinken.
  • Minimaal 250 gram groenten per dag eten.
  • Elke zondag een voedzame soep meal preppen.

Dit zijn slechts voorbeelden, neem zelf de regie en denk goed na over wat bij jou past en waar jij enthousiast van raakt. Is afvallen één van je doelen? Check dan deze 10 tips voor succesvol gewichtsverlies

doelen stellen gezonde leefstijl


Tip 4: investeer in een groei mindset

We zijn als mens geneigd om altijd te kijken naar wat je niet goed doet, wat je niet kunt of wat er nog niet lukt. Deze mindset zorgt ervoor dat jij je nooit goed genoeg voelt en motiveert niet om stapjes te zetten. Sterker nog, door je verwachtingen te hoog te leggen kun je jezelf verlammen, waardoor je nooit in actie komt of steeds opgeeft. Herprogrammeer je gedachten richting een growth mindset, waardoor je elk klein stapje mag vieren en je altijd kijkt naar wat er al wél goed gaat. In de Lazyfitgirl Transformatie cursus help ik jou daarbij door middel van de juiste oefeningen en het stellen van haalbare doelen. 

Tip 5: verdiep je in gedragsverandering die bij jou past

Je leefstijl blijvend veranderen heeft alles te maken met succesvolle gedragsverandering. Door haalbare en meetbare doelen te stellen, vergroot je de kans om nieuwe gewoontes te creëren die na een tijdje trainen vanzelf gaan. We kunnen allemaal iets tijdelijk volhouden, maar het moet goed voelen om het echt de rest van je leven te blijven doen. Toets daarom de gewoonte die je wilt trainen op haalbaarheid en op of je ze leuk en belangrijk genoeg vindt om er moeite voor te doen. Stel je wilt beter slapen, dan kun je de gewoonte trainen om je telefoon in de avond buiten de slaapkamer te laten. Maar voel je hier direct weerstand bij, maak het stapje dan kleiner. Begin eens met je nieuwe gedrag op een paar specifieke avonden. Plan en evalueer je doelen door gebruik te maken van een leefstijlplanner. De grootste valkuil is om te snel, te veel verandering door te voeren. Hoe kleiner de stapjes, hoe groter de kans op duurzame gedragsverandering en de gezonde leefstijl waar je zo van droomt! 

Wil je hier meer informatie over? Ik schreef ook een blog over het trainen van gezonde gewoontes!

Lees ook: