Liefdevol afvallen begint met het beter zorgen voor jezelf. Je eigen gezondheid en behoeftes weer op één zetten. Een positieve mindset waarmee jij gaat afvallen vanuit liefde voor je lichaam. Niet altijd even makkelijk.

De Lazyfitgirl Methode Leefstijl weekplanner gaat jou daarbij helpen. Want, we beginnen vaak vol motivatie en enthousiasme met afvallen: er komt altijd een moment dat andere zaken in je leven weer de prioriteit of de overhand krijgen. Dat is helemaal niet gek... zo is het leven. Zelf heb ik ook mijn mindere periodes. Het is wel enorm zonde als jij daarvoor jouw doelen niet behaalt en je minder lekker in je vel zit dan je zou willen. 


Bron: Canva

Hoe werkt de planner? 
In de Lazyfitgirl Methode ga jij volop aan het trainen met het aanleren én volhouden van nieuwe gezonde gewoontes. Deze gewoontes ga jij namelijk wél grotendeels volhouden wanneer je door een mindere periode van motivatie gaat. Om wat voor reden dan ook. Denk bijvoorbeeld aan de eetswitch naar volkoren, meer groenten eten, 1,5 liter water drinken, of elke dag een wandeling. Gewoontes die jij gaat trainen tot ze een automatisme zijn. Dit is ook de reden waarom je bij een dieet direct aankomt zodra je ermee stopt. Je vervalt namelijk in oud gedrag en hebt niets geleerd over je valkuilen of eetgedrag. Zo blijf je voor altijd in een vicieuze dieetcirkel hangen, waarin je steeds weer faalt en baalt. Het is nu tijd om die te gaan doorbreken! 

Daarom heb ik de Leefstijl weekplanner ontworpen: om jou te helpen met het focussen op de gewoontes die jij wilt trainen en daarmee jouw doelen stapsgewijs te bereiken. Helemaal geïnspireerd op de psychologie achter gedragsverandering. Ook helpt de planner jou om de motivatie vast te houden en te verankeren in je brein. Dat doe je door wekelijks stil te staan bij jouw Non Scale Victories. Dat zijn overwinningen los van de weegschaal. Door de focus van gewicht te verleggen naar je gezondheid ga je juist afvallen op de lange termijn. Je gaat je volledig focussen op overwinningen zoals meer energie, een betere huid, een gezonde relatie opbouwen met eten, intuïtief leren eten, kleding die lekkerder gaat zitten, genieten van beweging, meer rust en zelfliefde ervaren en ga zo maar door!

Zowel Kelly en Atsje vielen meer dan 40 kilo af door de focus te verleggen van de weegschaal naar Non Scale Victories:

Hoe gebruik je deze planner?
Ten eerste is hij datumloos. Je kunt hem dus gebruiken wanneer jij er behoefte aan hebt. Je gebruikt deze planner puur en alleen voor alles rondom leefstijl. Ik vind het zelf heel prettig om hem open op tafel te hebben liggen; naast de familie agenda. Op de planner noteer je een aantal zaken en in de methode leg ik je uit hoe je subdoelen SMART kunt maken. Een paar voorbeelden:

Beweging: 3 dagen in de week ga ik een half uur alleen wandelen. 
Ontspanning: Eens per week ga ik een uur in bad, en 2 keer per week mediteer ik een half uur voor het slapengaan met een app. 
Me-time: Mijn favoriete serie kijken, of een bezoekje aan de kapper, of even alleen naar een vriendin in het weekend. 

Elke zondag of maandagochtend evalueer je en vul je de planner in voor de volgende week. Vragen die je zou kunnen beantwoorden: 

Op welke dag ga ik mealpreppen?
Welke nieuwe gezonde gewoonte ga ik deze week actief trainen? 
Welke houdbare boodschappen wil ik aanvullen? Wat heb ik vers nodig? 
Wat zijn mijn ultieme bewuste genietmomenten, wanneer ga ik daarvan genieten?
Wat gaan we eten als avondmaaltijden? 
Wat ga ik doen aan beweging? Ga ik iets nieuws proberen? 
Wat wordt mijn non-food beloning?
Wat ga ik doen aan ontspanning, waar heb ik behoefte aan? 

De planner ziet er dus voor iedereen anders uit, jij bepaalt zelf aan welke doelen jij wilt werken. Waarom zijn beweging, ontspanning en me-time nu zo belangrijk? Ze dragen alle drie enorm bij aan het hebben van minder stress. Wat er bij vrouwen vaak gebeurt is dat deze drie zaken vaak als eerst afvallen wanneer ze in een drukke periode zitten, of er iets of iemand hun omgeving extra zorg nodig heeft. Vrouwen zijn over het algemeen van nature zorgzamer en cijferen zichzelf sneller weg dan mannen. Herkenbaar? Minder stress is bij afvallen veel belangrijker dan veel mensen weten. Dat heeft met de aanmaak van allerlei stresshormonen te maken. Deze geven signalen aan jouw hersenen die de trek in suiker- en vetrijke voeding vergroten. Het vaker snaaien in stressvolle tijden is dan ook helemaal geen gebrek aan wilskracht. 

Een belangrijk onderdeel van de methode is het loskoppelen van eten als beloning in je brein. Bewust of onbewust troosten en belonen wij onszelf vaak met eten. Eten is voor velen gekoppeld aan gezelligheid en comfort. Dat is je als kind al aangeleerd. Wat kreeg je bijvoorbeeld als jij je had bezeerd, of wanneer jij je zwemdiploma had behaald, of wanneer je de avondvierdaagse had gelopen? 

Daarom ga je met de planner actief aan de slag om je brein opnieuw in te stellen. Je gaat trainen op het koppelen van non-food beloningen aan het trainen van gezonde gewoontes en het werken aan het zorgen voor voldoende beweging, ontspanning en tijd voor jezelf. 

Tot slot is een positieve mindset vanuit liefde voor je lichaam heel belangrijk. Kijken naar wat er allemaal al wél goed gaat en dat uitbouwen! Daarom vul je ook elke week in waar je dankbaar voor bent, wat er zo goed ging dat je het wil meenemen naar de volgende week. Daarnaast ga je aan de slag met positief affirmeren. Zodat je elke dag een stukje krachtiger wordt in de overtuiging dat jij al je doelen gaat bereiken. Lees ook deze blog die ik daarover schreef: Liefdevol afvallen, hoe kom ik af van negatieve gedachtes?

De Lazyfitgirl Weekplanner is te bestellen in de webshop, en je kunt er maar liefst 50 weken mee vooruit! 

Wil je zien hoe ik hem invul? Check dan hier mijn hoogtepunt planner

Ook interessant: