Je hebt vast wel eens gehoord dat eiwitrijke voeding kan helpen bij het afvallen. Hoe zit dat nou precies?

In de meeste voeding zit eiwit. Eiwit is belangrijk, want het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken, andere haal je uit voeding: dit zijn essentiële aminozuren. We noemen eiwit ook wel proteïne. Meer eiwitten eten helpt je inderdaad bij het afvallen. Je hebt dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je vooral in vlees, vis, melk en andere zuivel, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten vind je in brood, graanproducten zoals havermout, peulvruchten, groenten, noten en paddenstoelen. Niet alle eiwitten zijn even slim om te eten wanneer je wil afvallen. Dit komt omdat deze te veel suiker of (on)verzadigd vet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan kaas, speklapjes, volle melk of roomboter. Ook eiwitrepen raad ik af. Deze zijn erg bewerkt en ik vind het geen voedzaam tussendoortje. Het is wel een aanrader om eiwitpoeder te gebruiken door je pannenkoek, havermout, groente smoothie of baksels. Het maskeert in een baksel of smoothie mooi de bittere smaak van groenten. Het helpt je om voedzamer te eten. En geeft naast langere verzadiging, door de smaak ook mentale verzadiging. 

Foto door @hilicious.nl

Bij het afvallen beperkt voldoende eiwit eten het verlies aan spierweefsel. Dat is gunstig, omdat spierweefsel meer energie verbruikt dan vetweefsel. Zo kan eiwit helpen om na het afvallen op gewicht te blijven. Een eetpatroon met veel eiwit helpt om niet te veel calorieën binnen te krijgen. Mensen eten minder als ze relatief veel eiwit binnenkrijgen. Dit komt doordat eiwitten goed verzadigen. Ik raad je daarom aan om een blikje peulvruchten zoals linzen of kikkererwten dagelijks toe te voegen aan je avondmaaltijd. Ook blokjes diepvriesspinazie voeg je heel eenvoudig aan recepten toe. Deze gezonde gewoonte zorgt ervoor dat je in de avond veel minder trek hebt. Aardappelen in recepten kun je vervangen door: aardpeer, zoete aardappel, cassave, koolraap, knolselderij, pastinaak, schorseneren, yam en wortelen. Vegetariërs kunnen de kwaliteit verhogen door meerdere bronnen van eiwit te eten. Zo vullen graan, in de vorm van bijvoorbeeld volkorentarwe, -pasta, -rijst en brood en peulvruchten, in de vorm van bonen, linzen, erwten en pinda’s elkaar goed aan. Groenten die veel eiwitten bevatten, zijn: spinazie, bloemkool, paksoi, asperges, avocado, broccoli, boerenkool, spruitjes en waterkers. Vleesvervangers zijn vaak hoog in eiwitten, eet daarom eens wat vaker vegetarisch!

 
Ik gebruik momenteel onderstaande producten om heerlijke Lazyfitgirl ontbijtjes en baksels mee te maken. Zo voeg je heel eenvoudig extra eiwitten en variatie aan smaak toe. Hieronder een overzicht van mijn favorieten die uiteraard allemaal in de Lazyfitgirl Methode passen. 

 • Flavour kicks in vanille, chocolade, hazelnoot en banaan 
  Flavour kicks zijn smaakmakers op basis van vezels uit de cichorei wortel. Deze bevatten natuurlijke aroma’s zonder toegevoegde suikers. Ook lekker door koffie als eetswitch voor suiker. Of meng het met zuivelspread als eetswitch voor chocoladepasta. 
 • Whey protein 
  Eiwitpoeder in meerdere smaken. Gebruik ze in kwark, wafels, havermout, pannenkoeken, mugcake of groente smoothie. 
 • Vegan protein 
  Plant-based proteïne poeder 
 • Bak proteïne 
  Voor heerlijke eiwitrijke baksels 
 • Protein pancakes mix
  Voor de lekkerste pannenkoeken die lang verzadigen
 • Protein pasta
  Pasta op basis van erwten

 
Eet jij al eiwitten bij elke maaltijd? Een gezonde gewoonte die je echt even moet trainen. Tag me vooral als je een eiwitrijk recept heb gemaakt! Inspiratie nodig? Volop recepten vind je in de Lazyfitgirl recepten community

Ook interessant: