Nu ik dit typ besef ik mij dat we al meer dan een jaar leven met de grote invloed van corona. Wie had ooit gedacht dat het zó lang zou duren, ik in elk geval niet! Het jaar 2020 was ook voor mij pittiger door deze crisis, op allerlei vlakken, en ik kan me zo voorstellen dat voor jou hetzelfde geldt. In de media lees je steeds vaker over ‘coronakilo’s’, de kilo’s die eraan zijn gekomen door corona. Ik vind dit echter een absurde term...

Om het even hard te zeggen: als het corona niet was geweest, dan was het wel iets anders geweest waardoor je bent aangekomen. Of niet was afgevallen.

Dit bedoel ik niet op een vervelende manier. Maar door corona als schuldige aan te wijzen bevestig je in feite dat het niet door jezelf komt. Terwijl aankomen, of niet afvallen toch in de meeste gevallen (enkele uitzonderingen daargelaten) een gevolg is van je eigen leefstijl en eetgedrag. Dat geldt ook voor gestopt-met-roken-kilo’s, overgang-kilo’s, vakantiekilo’s, decemberkilo’s, verjaardagskilo’s, en zo verder. Natuurlijk bestaan ze wel, maar de keuzes die jij hebt gemaakt, zijn nog altijd die van jezelf. Het is heel normaal dat je niet altijd de beste keuzes voor de toekomstige versie van jezelf maakt. Wist je dat je wel 300 keuzes rondom voeding per dag maakt? Heel veel keuzes gaan onbewust en worden gevoed door jouw emoties van dat moment!

Wanneer je een label hangt aan de aangekomen kilo’s dan is het heel gemakkelijk om je daarachter te verschuilen.

We weten allemaal dat het leven ons vaak onverwachte uitdagingen en problemen geeft. Corona is daar één van. Iedereen heeft er last van. Het gaat er echter niet om WAT er speelt of gebeurt; het gaat erom HOE jij daarop reageert. Dat maakt het grote verschil. Anders zouden we allemaal zijn aangekomen het afgelopen jaar. Terwijl sommige mensen juist fitter en slanker zijn dan ooit.

Hoe jij op situaties reageert is gedrag waar je vaak niet bewust van bent. Ben jij bijvoorbeeld een stress-eter, dan is het voor jou lastig om nog gezonde keuzes te maken. Of ben jij een emotie-eter dan kan dat elke keer weer een valkuil zijn om weer een periode in oude gewoontes te vervallen. Eten om een andere reden dan honger is een coping mechanisme dat jij jezelf hebt aangeleerd. Besef je wel dat jij een keuze hebt; je kunt hier namelijk aan werken. Je kunt niet altijd je omgeving of de gebeurtenissen in je leven beïnvloeden, maar je kunt wél verandering aanbrengen in je gedrag. Want als ik dat kan... dan kan jij dat zeker! Dat begint met de volledige verantwoordelijkheid nemen voor jouw gedrag. En dus ook de verantwoordelijkheid nemen voor het overgewicht dat je nu misschien hebt.

Kom uit die slachtofferrol!

Daarmee geef jij namelijk ook de sleutel en kracht terug aan jezelf om er wat aan te gaan doen! Je komt daarmee ook uit een slachtofferrol, want blijf je daarin hangen dan ben je voor altijd hulpeloos. Jij bent namelijk de enige die jou kan helpen! Niemand anders gaat het voor jou doen. Het is helemaal prima en ook heel normaal om af en toe een terugval te hebben in de opbouw van een gezonde leefstijl. Wat ga jij dan doen? Ga je balen van jezelf en nog verder opgeven? Of focus jij op wat er wél goed gaat en pak je direct de draad weer op? Stel jij onhaalbare doelen, dan zul je altijd falen. Mag jij leren van je valkuilen dan opent zich een wereld vol kansen en mogelijkheden!

De regie terugpakken, hoe doe je dat?

In de Lazyfitgirl Methode wil ik jou leren om zélf actief de regie te nemen over je eetgedrag en keuzes. Dat begint ermee dat ik geen eetschema’s voorschrijf. Jij gaat eetswitches maken vanuit je eigen intrinsieke motivatie. Dat zorgt ervoor dat jij de voedzame opties gaat bekijken, testen, en zelf bepaalt welke jij gaat toepassen. Daardoor krijg je het vertrouwen dat jij zelf je nieuwe eetpatroon kunt gaan creëren dat bij jouw leefsituatie past. We gaan voorgoed afrekenen met de dieetcultuur die ervoor zorgt dat jij je steeds weer falende voelt en die jou alleen maar onzeker maakt. Verder leer ik je labels lezen, deel ik de juiste kennis met je en ga je actief met een positieve mindset aan de slag. Alles om gezonde gewoontes te trainen die bij jou passen en die je ook kunt volhouden wanneer er periodes in je leven zijn waarop je minder gemotiveerd zult zijn.

Als je blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg!

Het kan best even spannend zijn om uit je comfort zone te komen en afvallen op een andere manier te benaderen dan dat je tot nu toe gewend bent. Wees daarom ook trots op alle kleine stappen die je al hebt gezet. Focus op waar je meer van wilt, en investeer in jezelf door steeds weer als onderzoekende kleine verbeteringen aan te brengen in jouw leefstijl. Speciaal voor jou heb ik een community gecreëerd met gelijkgestemden zodat je weet dat je er niet alleen voor staat. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Ook interessant: