Eierkoeken recept

Eierkoeken zijn een heerlijk tussendoortje, maar zijn vaak ook ongezond door de hoeveelheid suiker die erin zit. Wil je een gezonde variant proberen? Maak dan eens dit eierkoeken recept van Lazyfitgirl! Naast dat je met dit recept een gezond tussendoortje maakt, is het ook nog eens een heel erg lekkere snack. Zelgemaakte eierkoeken zijn namelijk véél lekkerder dan de kant-en-klare variant uit de supermarkt. Bovendien heb je deze eierkoeken binnen een handomdraai gemaakt. Je bent ongeveer 15 minuten bezig met de bereiding, waarna de eierkoeken nogmaals 15 minuten in de oven moeten. Waar wacht je nog op?

Beslag voor eierkoeken maken

  1. Splits de eieren en klop het eiwit stijf op.
  2. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf het opkloppen tot het helemaal stijf wordt.
  3. Voeg de eidooiers toe en klop het er nog eens goed doorheen.
  4. Voeg de rest van de ingrediënten toe en spatel dit voorzichtig door het eimengsel heen (anders zakt het weer in).

eierkoeken maken

Eierkoeken bakken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak 9 bollen van het beslag voor eierkoeken op een bakpapier op een ovenrooster (houd plek over, want het beslag loopt uit).
  3. Bak ze voor 15 min in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  4. Laat de eierkoeken na het bakken goed afkoelen en haal ze vervolgens voorzichtig van het bakpapier af. 

Recept van: @tessa_lazyfitgirl

Eierkoek oorsprong

Hoe de eierkoek precies is ontstaan, is niet bekend. Desondanks is het een erg popluaire Nederlandse koek, die bij vrijwel elke bakker en supermarkt gekocht kan worden. Eierkoeken worden doorgaans gemaakt van een beslag dat hoofdzakelijk bestaat uit eieren, suiker, bloem en een snufje zout. Vanwege het gebruik van eieren staat de eierkoek ook wel bekend als "eiercake" of "eierbol". 

Eierkoeken worden oorspronkelijk gemaakt met ammoniumcarbonaat, waardoor de koek zo zacht en luchtig is. Consumenten kunnen dit echter niet gemakkelijk in huis halen. Voor dit recept gebruiken we daarom bakpoeder in plaats van ammoniumcarbonaat. 

Zijn eierkoeken gezond?

Eierkoeken zijn vaak niet gezond door de hoeveelheid suiker die erin zit. En dan bedoelen we niet alleen kant-en-klare eierkoeken uit de supermarkt. Zoek je een eierkoeken recept op op het internet? Dan zul je zien dat je zo'n 100 tot 200 gram suiker en een flinke hoeveelheid bloem aan het beslag toe moet voegen. Houd je van eierkoeken? Wees gerust. Gelukkig kun je ook een gezonde variant maken, zoals dit eierkoeken recept van Lazyfitgirl. Door de suiker te vervangen door suikervrije poedersuiker en de bloem door volkoren tarwemeel, is het een prima tussendoortje dat past bij een gezonde leefstijl

eierkoeken

Variatie: glutenvrije eierkoeken

Heb jij of iemand binnen het gezin een glutenallergie? Daar hebben we wat op bedacht. Je maakt dit eierkoeken recept gemakkelijk glutenvrij door de volkoren tarwemeel te vervangen door amandelmeel. Zo kun jij alsnog deze heerlijke, gezonde koeken maken! 

Eierkoeken bewaren

Je kunt zelfgemaakte eierkoeken makkelijk twee tot maximaal drie dagen bewaren in een afgesloten bewaardoos. 

Nog meer gezonde tussendoortjes

Op zoek naar andere lekkere tussendoortjes? Probeer dan ook:

Heb je dit heerlijke eierkoeken recept geprobeerd? Ik ben heel benieuwd naar jouw creatief. Deel jouw Lazyfitgirl baksel op Instagram met de tag #lazyfitgirlrecept.