De opruimgoeroe Marie Kondo wint steeds meer terrein. Op Netflix zie je de Japanse het ene huis na het andere in schuifelen om mensen te begeleiden bij het ontspullen en opruimen. We willen namelijk allemaal zoveel mogelijk rust in ons hoofd én huis. Op Instagram lijkt niemand er last van te hebben. Rommel. Maar laat ik je uit de droom helpen: ie-de-reen heeft rommel (don’t let Instagram fool you).

Iedereen kent wel die ene rommellade of wat denk je van een hele rommelzolder (jep, guilty). Misschien puilen ondertussen bij jou alle kasten wel uit. Maar jeetje, alleen al de gedachte dat je het allemaal moet gaan opruimen zorgt waarschijnlijk al voor een donderwolk boven je hoofd. De lat ligt zo hoog dat het je totaal verlamt. Uiteindelijk vind je jezelf met een zak Maltesers op de bank en heb je aan het einde van de dag nog niets opgeruimd. 

Opruimen is een woord dat bij veel mensen een negatieve associatie oproept. Het is een tijdrovende klus en daarnaast kom je altijd weer spullen tegen die uiteindelijk weer belanden op de ‘moet blijven’ stapel en die je dus – weet echt wat je bedoelt – een half jaar later wéér in je handen hebt. 

Rust in je hoofd en huis
Opbergbox Bjork van Jysk
Opbergmand Pear van Ferm Living

Zo creëer je rust in je hoofd

Nu is zo structureel te werk gaan als Marie Kondo niet voor iedereen haalbaar – en geloof me, ook echt niet per se nodig - maar ik wil je graag wat tips geven om van opruimen iets gemakkelijks te maken. Met als resultaat niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een plek waar jij rust in je hoofd kunt krijgen, waardoor je in je hoofd opeens veel ruimte over hebt om je te focussen op de dingen die er toe doen. Je bent meer ontspannen en het wordt daardoor makkelijker om ook andere aspecten in je leven aan te pakken. Oftewel: je bereikt zoveel meer met opruimen dan alleen een opgeruimd huis.  

Opruimen zorgt voor overzicht en maakt dat jij opeens veel beter ziet wat belangrijk voor jou is én waar je energie in wil steken. Het is een mindfull klusje,  want je focust je helemaal ‘in het nu’ en geeft winst op vele vlakken.

Mijn 5 tips voor meer rust in je hoofd

Ik start even met een voorbeeldje, vast herkenbaar… 

Je ziet waarschijnlijk als een berg op tegen het opruimen van de keuken. Alleen al als je denkt aan het leeg halen van al die kastjes. Hou maar op. Maar wat nou als je nu met jezelf afspreekt om op één avond één kastje te doen? Maak het behapbaar. Waarschijnlijk zit je na dat ene kastje in een flow en geeft het je energie waardoor je zelfs nog een tweede kastje opruimt (en ook een derde?). Als jij het toch lekker bij één kastje per avond houdt, heb je na een week toch heel wat opgeruimd wat anders was blijven liggen. Probeer er een gewoonte van te maken. 

Opbergbox Bjork van Jysk Opbergmand Pear van Ferm Living
Kratjes van Hema
Boodschappenwagentje van Olli Ella (luggy basket)

Tip 1: Rust in je hoofd betekent dingen uitzoeken, opbergen en weggeven

Alles wat je bij het opruimen tegenkomt kan je verdelen in drie stapels: houden, weggeven en verkopen. Denk niet te lang na. Vaak voel je als je eerlijk bent naar jezelf toe al snel op welke stapel het thuis hoort. Probeer dus niet te denken aan wat het heeft gekost bij aanschaf of dat je het eigenlijk niet kan maken om het weg te doen omdat je het van je allerliefste tante hebt gekregen die het o zo goed bedoelde. Bij de stapel ‘houden’ kies je voor de dingen die je echt wil houden. Voor de dingen die je helemaal blij maken. Deze spulletjes horen bij jou en verdienen een plekje in jouw huis. 

Denk aan je naasten

Nodig je vriendinnen of zussen uit voor een gezellig avondje zodat ze even door de stapel kleren of accessoires kunnen rommelen waar jij op uitgekeken bent. Zo zie je direct waar het terecht komt en hoeveel plezier een ander heeft van de spullen die bij jou al tijden liggen te verstoffen. Alles wat overblijft kan je bijvoorbeeld weggeven aan de kringloopwinkel.

Dan nog de stapel ‘verkopen’. Dit is de stapel met spulletjes die misschien nog wat opleveren als je ze online te koop zet. Deze spullen geef je dus een tweede leven. Mooie gedachte toch? Echt waar, de verkoopapp Vinted wordt je nieuwe beste vriend.

Vervolgens kan je hiermee, jawel jawel, geld bij elkaar sparen voor bewuste aankopen.

Rust in je hoofd en huis
Opbergruimte verwerkt in de eettafelbank

Tip 2: Wil jij echt rust in je hoofd? Wees dan eerlijk naar jezelf!

Oké, dit klinkt als een inkoppertje. Maar rust in je hoofd en opruimen begint eigenlijk met kritisch kijken naar wat je meeneemt naar huis. Stel jezelf even de vraag of je het echt gaat gebruiken. Heb je dit echt nodig? Trek je dit echt aan? Sta even stil bij wat je in je (digitale) mandje stopt. Vind je dit echt mooi of koop je het misschien omdat het een goedkoop alternatief is van iets wat je eigenlijk veel mooier vindt? 

Een impulsaankoopje hier en weer wat frutsels daar. Maar de meeste van die spullen blijven ongebruikt en nemen ruimte in beslag. Bedenk jezelf: alles wat je niet in huis haalt, hoeft ook niet opgeruimd te worden (zo denk ik altijd maar). Als je kritisch kijkt heb je eigenlijk heel veel spullen al in huis (of helemaal niet nodig) en kan je dus heel veel dingen laten liggen in die o zo goedkope en ons allemaal welbekende winkel met die grote blauwe letters.

Rust in je hoofd en huis
Opbergdoos met strepen en deksel van OYOY

Tip 3: Beloon jezelf

Als je minder overbodige aankopen doet bespaar je geld. Het zijn misschien kleine bedragen per keer, maar tel die maar eens bij elkaar op (naast het geld wat je misschien binnen hebt gesleept via Marktplaats of Vinted). Zo heb je toch in een paar maandjes het bedrag bij elkaar om dat ene item te bestellen waar je hart echt sneller van gaat kloppen. Je kan beter doorsparen voor die prachtige (misschien dure design) vaas dan twintig goedkope vazen waar je na een paar maanden weer op uitgekeken bent of die de helft van de tijd in de kast staan. Beter gezegd; ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En het is gelijk de ultieme beloning voor jezelf omdat je zo goed bezig bent geweest met opruimen. 

Kwaliteit boven kwantiteit

Ook in het speelgoed van de kinderen probeer ik te gaan voor kwalitatief en mooi speelgoed, en dan eigenlijk het liefst ook duurzaam. Vooral de dingen die ’s avonds nog weleens in het zicht blijven kies ik met zorg uit. Zo kan je denken aan een poppenwagen, treinbaan of een poppenbedje. Als iets mooi is en past in je interieur oogt het veel minder rommelig en dat geldt zeker voor speelgoed. Ik hoor je nu denken dat bij mij vast alles mooi is. Nope. Niet waar. Dat mag je direct vergeten. Bij mij is er ook het meest lelijke fluorescerende plastic speelgoed dat pijn doet aan je ogen, zelfs nog mèt je zonnebril op. Want waar ik het liefste ga voor rotan of hout, dat kleurrijke prutspeelgoed heeft nou eenmaal z’n aantrekkingskracht op die onschuldige kinderhartjes. Dus echt, helemaal voorkomen kan ik het niet en dat hoeft ook niet. Máár dat berg ik dan wel ’s avonds zo op dat ik hier niets meer van zie. Want echt, rust in mijn huis betekent ook ’s avonds rust in mijn hoofd. 

Rust in je hoofd en huis
Makkelijk opruimen door lades onder het kinderbed.
Bed Riva van Little Dreamers.

Tip 4: Werk met opbergers

Maak opruimen leuk door jezelf (en de kinderen) te verwennen met leuke opbergers die ook nog eens mooi in je huis staan. Blijer kan je mij niet maken. Dichte opbergers zijn dubbel zo leuk. Een lust voor het oog en gelijk je rommel uit het zicht. Dat willen we! Rust in je hoofd is ruimte in je huis. 

Als je mooie manden of kratjes in huis hebt gehaald kan je samen met de kinderen dingen gaan opruimen. Welke spullen kunnen het beste in welke opberger? Hoe kunnen we spulletjes ordenen? Gelijk een leuke bezigheid voor de kinderen op een druilerige vakantiedag en ze leren op die manier zelf hoe opruimen in z’n werk gaat. Ben je dus ook nog eens heel pedagogisch verantwoord bezig. Geeft mij altijd een goed gevoel als tegenhanger van de schermtijd die weer eens een beetje uit de hand gelopen is.

Al dansend naar meer rust in je hoofd

Maak er een gewoonte en spelletje van voor het slapen gaan om samen op te ruimen. Muziekje op en wie met de meest gekke moves zo snel mogelijk kan opruimen. Heb jij als ze éénmaal in bed liggen meer tijd over voor lekker lang badderen of het lezen van dat fijne boek (die er immers al veel te lang ongelezen ligt). 

Rust in je hoofd en huis
Opbergbox Bjork van Jysk

Tip 5: Wees efficiënt

De laatste tip. Geef spullen een vaste plek en alles wat je tussendoor al kan meepakken ruim je direct op. Als spullen een vaste plek hebben maakt dit het voor iedereen in je huishouden gemakkelijker om dingen te vinden, maar ook om op te ruimen. En alles wat je tussendoor meepakt voelt niet echt als opruimen, maar het is enorm efficiënt. Moet iets naar boven? Dan zet je het alvast op de trap voor als je straks naar boven loopt. 

Als je iets naar zolder wil verplaatsen omdat je het even niet meer gebruikt pak het item dan heel even vast, doe je ogen dicht en denk drie tellen na. Beslis dan: moet het naar zolder of kan het misschien weg? Want besef je dat het meeste wat mee gaat naar zolder vervolgens ook op zolder blijft. En dat moet de eerstvolgende keer als je de zolder opruimt allemaal weer door je handen heen om te zien op welke stapel het thuis hoort. 

Vind je het leuk om het interieur van Evelien te volgen? 
Ze is op Instagram te vinden als @evelienevelienevelien.

Rust in je hoofd en huis
Plantenbak draadmand van Karwei als opberger gebruikt

Ook interessant: