We herkennen vast wel allemaal dat je de hele dag druk bezig bent geweest met plannen, regelen, zorgen, noem het maar op! Vervolgens plof je ’s avonds uitgeteld op de bank en voel je dan pas de spanning in je rug en de onrust in je hoofd en lichaam. Iedereen heeft een eigen manier om daar vervolgens mee om te gaan. Of dat nou sporten, doelloos scrollen op social media, een avondje Netflixen, of toegeven aan een eetbui is. We merken dan vaak pas te laat wat er daadwerkelijk in ons omgaat. We leven in onze moderne maatschappij grotendeels vanuit ons hoofd, terwijl ons lichaam ons heel veel vertelt. Maar hoe kom je weer in contact met je lichaam? Hieronder beschrijf ik vijf tips die je kunnen helpen om weer meer in contact met je lichaam te komen.

1. Je ademhaling 
Neem drie keer per dag een moment om even heel bewust te focussen op je ademhaling. Begin met het observeren van je natuurlijke ademhaling zoals die op dat moment vanzelf gaat. Je hoeft er nog niets aan te veranderen, maar voel eens waar je de ademhaling het meeste voelt, bijvoorbeeld vooral in je borstgebied of beneden in de buik. Vaak zit de ademhaling vrij hoog als we het druk hebben of gestrest zijn. Door je ademhaling te vertragen, daalt het stresshormoon in je lichaam en ga je vanzelf ontspannen. Begin met het tellen van je ademhaling, vier tellen in en zes tellen uit. Zit of lig hierbij in een ontspannen houding en leg je handen op je buik. Doe dit een paar rondes en verleng dan je ademhaling naar vijf tellen in en zeven tellen uit. Dit kun je verlengen totdat je voelt dat het genoeg is; zorg dat de uitademing telkens twee tellen langer is dan de inademing. Doe dit een paar minuten en voel het effect. 

2. Yoga
Yoga brengt body, mind én soul in balans! De meeste yogavormen bestaan uit een combinatie van yogahoudingen en meditatie. Door deze combinatie van fysieke beweging, meditatie en een focus op de ademhaling, kom je uit je hoofd en meer in je lichaam. Je voelt wat in je lijf om aandacht vraagt en wat je nodig hebt. Je komt weer bij je eigen kern: je krachtbron! Laat je niet misleiden door social media foto’s van dunne meiden in de meest complexe yogahoudingen. Yoga is voor iedereen, ongeacht je leeftijd, fysieke gesteldheid of kledingmaat. Vind je het spannend om naar een groepsles te gaan? Zoek dan eens op YouTube een yogales voor beginners op. Dan kun je lekker in je eigen vertrouwde omgeving de yogamat op. 


    
3. Natuur
Neem een wandeling in de natuur of ga in je tuin zitten en focus je op de omgeving; de natuurgeluiden die je hoort, de ondergrond onder je voeten, de wind die je door je haar voelt gaan. Laat je zintuigen volledig open gaan en geniet. Merk dan eens op hoe weinig je denkt en hoe zeer je in het moment bent. Wat hoor je, wat zie je, wat voel je? 

4. Ontspanning
Neem regelmatig ontspanningsmomenten. Bijvoorbeeld een warm bad met die roman die je al een tijd wil lezen, even rustig een kop thee te drinken, afspreken met een vriendin om bij te kletsen, you name it. Door regelmatig een moment van ontspanning te hebben, voel je sneller waar je lichaam behoefte aan heeft en welke signalen je lichaam geeft. Mediteren kan jou hierbij helpen. In deze blog vind je tips rondom meditatie-apps. 

5. Leer intuïtief te eten met de Lazyfitgirl Methode
Met intuïtief eten ga je honger- en verzadigingssignalen beter leren aanvoelen. In plaats van dat je vanuit je hoofd beslist of je wel of niet moet eten, tune je in op je lichaam en voel je waar je lichaam behoefte aan heeft en wanneer. Bij intuïtief eten stel jij jezelf vragen als. Heb ik al trek? Waar heb ik zin in? Geniet ik wel van wat ik eet? Ben ik mentaal tevreden over wat ik heb gegeten? Heb ik echte trek of wil ik eten vanuit een bepaalde emotie? Welke signalen geeft mijn lijf aan mij. Heb ik voeding nodig, of bijvoorbeeld slaap of ontspanning? Door als een onderzoekende met intutief eten aan de slag te gaan zul je merken dat je steeds beter je lijf kunt gaan aanvoelen en het geven wat het echt nodig heeft. Bekijk mijn gratis webinar die ik hierover gaf.

Door Myrthe Moors, yogadocent

Ook interessant: