De zomer komt eraan! In mijn Instagram stories vroeg ik wie zich comfortabel voelde in een rokje of korte broek. Helaas gaf 68% van mijn volgers aan dit niet te durven dragen uit onzekerheid over hun lichaam. Een zorgwekkend percentage als je het mij vraagt, want de termen body positivity en body neutraal vliegen je tegenwoordig om je oren. In dit artikel daag ik je uit en vertel ik je precies wat je over deze twee termen wil weten.

Van body negative naar body positivity!

Mijn buik was waar ik het meest van walgde. Vaak heb ik als tiener met tranen voor de spiegel gestaan. Ik pakte mijn vetkwabben vast en duwde ze tegen elkaar, om zo te zien hoe mijn taille er ook uit kon zien. Er was absoluut geen sprake van body positivity. Hoe anders was dat na mijn eerste zwangerschap. Ik moet op hetzelfde gewicht zijn geweest als tijdens mijn periode van overgewicht. Toch keek ik met mijn inmiddels Lazyfitgirl mindset totaal anders naar mijzelf. Wauw, dit lijf heeft een kindje gemaakt. Deze buik, was het huisje van mijn mooie Sammie. Ja, ik ben aangekomen, en flink ook. Niets past meer.

Ik besloot mijzelf niet te wegen, en ik ging mijzelf ook niet uitgebreid beoordelen in de spiegel. Ik focuste mij op zelfliefde, genieten van lekker en voedzaam eten, genieten van mijn baby en mijn nieuwe rol als mama. Dat was heus niet altijd genieten, toch heeft mijn mindset me hier enorm in geholpen.

Ik hoor vaak van vrouwen dat ze zo balen van hun lijf na een zwangerschap, zich vergelijken met andere moeders, op dieet gaan terwijl je juist met die slapeloze nachten al je energie keihard nodig hebt; streng zijn voor jezelf terwijl je juist zoveel liefde verdient. Ze denken dat jezelf naar beneden halen motiveert om streng te zijn en daardoor af te vallen. Dat werkt niet op de lange termijn. Het is geen wedstrijd om ‘in shape’ te komen na je zwangerschap. Zonde van je energie en een smet op die bijzondere, eerste periode met je baby die je nooit meer terugkrijgt. Wat er gebeurde: na een jaar paste ik mijn oude skinny jeans weer, en na 1,5 jaar werd ik zelfs te mager; juist omdat ik verlost ben van eetbuien en emotie-eten.

Body positivity

Bij body positivity wordt al gauw gedacht aan liefde voelen voor je eigen lijf. Het idee achter body positivity is breder dan dat. Het betekent: respect hebben voor alle lichamen en daarmee ook vooral stoppen met veroordelen. Positief zijn over je eigen lichaam maakt je niet meteen body positive; de manier waarop je naar andere lichamen kijkt, is wat net zo belangrijk is. Merk jij dat je snel oordelen hebt als je iemand ziet die afwijkt, of dat je negatief praat over iemands uiterlijk? Met dit soort negativiteit in je brein is het niet gek dat je ook zo over jezelf oordeelt. Goed om je bewust van te zijn. 

Ik schrok best van dit hoge percentage van dames die onzeker zijn om te dragen wat ze willen. Daarom heb ik wat tips op een rijtje gezet. Graag zou ik je willen uitdagen om de volgende keer op zonnige dagen, tóch uit je comfort zone te stappen en te dragen wat je zelf wilt.

  1. Weet dat 'wat een ander zou kunnen denken of vinden', vaak je eigen negatieve gedachten zijn. In de Transformatie Cursus leer ik jou hoe je die irreële gedachten kunt ombuigen naar helpende gedachten. 
  2. Mensen op straat zijn vooral met zichzelf bezig. Al zouden ze al iets denken, dan zijn ze dat 2 minuten later alweer vergeten. Dus waar jij jezelf zo druk om maakt, is voor een ander totaal onbelangrijk. 
  3. Dragen wat je wilt, je niet druk maken om wat een ander vindt, is gedrag dat je kunt trainen. Toen ik werkte met tieners met morbide obesitas, wilden er een aantal niet zwemmen in badkleding uit schaamte voor hun lichaam. Sommige meiden hadden een heel surfpak aan, en de jongens droegen een shirt met een sport-bh eronder vanwege borstvorming. Na een week vol mindset training, konden we al badpakken gaan shoppen met de meiden, en trokken de jongens hun shirt uit. 
  4. Vaak hoor ik van vrouwen dat ze niet durven te hardlopen omdat ze bijvoorbeeld heel langzaam gaan, of dat er vet meebeweegt tijdens het rennen. Het is zó zonde om jezelf te laten tegenhouden doordat je zulke hoge eisen aan jezelf stelt. Toen ik voor het eerst na mijn bevalling weer ging hardlopen bewoog mijn buik mee (nog steeds trouwens) en werd ik ingehaald door 70-plussers. Weet je wat: ik ben dankbaar dat ik überhaupt kan rennen!
  5. Leer jezelf om te relativeren. Vind jij je benen te dik voor een rok? Draag jij altijd lange broeken vanwege cellulitis of spataderen? Bedenk je eens dat er vele mensen zijn met een opvallend afwijkend uiterlijk die élke dag worden nagestaard of zelfs uitgescholden. Of die een zichtbare beperking hebben en daar elke dag mee moeten dealen. Hoe leg je deze mensen uit dat jij niet over straat durft in korte broek? En hoe leg je mensen die niet kunnen sporten uit dat jij wel wilt maar niet durft? Jezelf accepteren en van jezelf gaan houden is wat jij niet alleen aan jezelf, maar ook aan deze mensen verplicht bent. Ieder mens en ieder lijf mag gezien worden! Niet pas als je op je streefgewicht bent: nu al! 

Mindset

Natuurlijk is het lastig om je mindset hierin zomaar te veranderen. Als je al jaren bepaalde gedachten hebt die jou beperken in je doen en laten dan is het super waardevol om daaraan te werken. Ik vind het zelf heel prettig om naar video’s te kijken over inspirerende mensen die zich door niets laten tegenhouden in hun dromen. Mijn favoriete video’s gaan over Nick Vujicic. Hij is geboren zonder armen en benen, was daardoor depressief en probeerde als kind zelfmoord te plegen. Hij is het bewijs dat je mindset je zo ver kan brengen. Nick Viujicic vliegt al jaren de wereld over (van gevangenis, naar talkshow, naar highschool) om zijn inspirerende verhaal te vertellen. Kijktip! 

Body acceptance 

Deze stroming gaat over het accepteren van je lichaam, ook al vind je het niet perfect. Steeds vaker worden vetjes, putjes en kwabjes vol trots gedeeld. Houden van je eigen lijf en er trots op zijn, zou je ook wel ‘body confidence’ kunnen noemen. Je imperfecties omarmen wordt makkelijker als je daarin voorbeelden ziet, dus ik vind dit een positieve stroming tussen alle perfecte beelden op social media! 

Doe maar lekker lichaamsneutraal

Toch is er ook een flinke groep die de focus op lichamen, die er met body positivity nog steeds is, helemaal niet als prettig ervaren. Want waarom zou je zo met je lijf bezig moeten zijn? Als jij jezelf hierin herkent, is lichaamsneutraliteit waarschijnlijk meer jouw ding. Je kijkt dan meer naar de functionaliteit van je lijf. Ik vind dit een hele fijne manier om de focus op uiterlijk soms los te laten. 


Klik op de afbeelding om naar de post te gaan.

Een quote die ik vaak herhaal: als je nu niet van jezelf houdt, dan doe je dat tien kilo lichter ook niet. Houd deze in je achterhoofd wanneer je te streng bent voor jezelf. Liefdevol afvallen is zoveel effectiever en bovendien kun je genieten tijdens het proces! 

Ook interessant: