Over mediteren wordt allang niet meer zweverig gedacht. Het is juist een hele concrete manier om even stil te staan bij jezelf. In te tunen bij jezelf en jouw behoeftes in een wereld vol prikkels. Stil staan bij wat je lijf nodig heeft. Ontspannen is belangrijk, we doen het alleen nauwelijks. Het aantal mensen met een burn-out stijgt niet voor niets. We pakken tijdens een relaxmoment vaak de telefoon erbij om door social media-feeds te scrollen. Wil je écht even een moment nemen om tot rust te komen, dan kun je beter een ander soort app openen. 

Hoe helpt mediteren bij afvallen?
Laten we eerst beginnen bij het mechanisme dat onder stress binnen no-time een spekrandje veroorzaakt. Dit heeft te maken met de hormonen die de stressreactie van je lichaam regelen. Vet is namelijk een orgaan dat allerlei hormonen aanmaakt. Het gevoel dat stress je geeft is akelig: hartkloppingen, zweet dat je uitbreekt en een onbestemd, angstig gevoel. Je lichaam reageert hier op. We gaan vechten, vluchten, of verstijven, afhankelijk van de situatie. Je moet je beseffen dat we sinds 10.000 jaar in samenlevingen bij elkaar wonen. De miljoenen jaren daarvoor zwierven mensen rond in de natuur vol met alle gevaren van dien. Kwam je een gevaarlijk dier tegen, dan kwam die vecht- of vluchtreactie goed van pas en was deze levensreddend. Je lichaam werkt nog steeds op die manier. Als reactie op stress maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Die hormonen zorgen ervoor dat je lichaam in staat van paraatheid wordt gebracht en er energie wordt vrijgemaakt, zodat je kunt vechten of vluchten. Diezelfde hormonen, en dan met name cortisol, kunnen daarnaast zorgen voor een flinke toename in gewicht als de stress langdurig is. Deze stresshormonen kunnen je eetlust namelijk chronisch verhogen. Wanneer je overgewicht hebt zijn jouw hormonen flink uit balans waardoor je honger en verzadiging niet meer goed kunt aanvoelen. Door te mediteren kun je jouw stresslevels verlagen en er zo voor zorgen dat deze hormonen weer tot rust komen. 


Chronische stress verlagen met een gezondere leefstijl 
Stresshormonen pak je aan door een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Voldoende beweging, voedzaam eten en dus ook voldoende échte ontspanning. Een gezonde leefstijl opbouwen doe je met behulp van de Lazyfitgirl Methode, in 6 haalbare stappen. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik bied een Transformatie Cursus aan waarin je 8 weken hulp krijgt naar een gezonde leefstijl met gezond gewicht tot gevolg. Klik hier voor meer informatie. 

Tijd om te investeren in jezelf
Hou je van ontspannende ademhalingsoefeningen of kies je voor meditatie met spraakbegeleiding om je brein te ontspannen; het heeft sowieso voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid. Stil staan bij je lichaam is iets wat we in onze cultuur veel te weinig doen. Stress verlagen kan symptomen van angst, depressie en slapeloosheid verbeteren, evenals de bloeddruk kan verlagen. Hier komen mijn favoriete apps, ga vooral op eigen onderzoek uit om een app te vinden die bij jou past! 

1. Simply Being
Een app die jou door behulp van muzieksessies je heerlijk zen laat voelen. Je luistert naar geluiden uit de natuur – mijn favoriet is "Light Rain" - en kom tot ontspanning door het uitvoeren van een gecontroleerde ademhalingsoefening op het ritme van de geluiden. De app is ontwikkeld door Mary en Richard Maddux, zij hebben ook populaire podcasts. Het koppel heeft al veertig jaar ervaring in begeleide meditatie in combinatie met relaxerende muziek. In de nieuwe update van de app kun je genieten van natuurgeluiden van awardwinnaar geluidsrecordist Gordon Hempton. De Simply Being app moedigt je aan om meerdere sessies per dag te volgen. 

2. Headspace
Het is een van de populairste meditatie-apps waarbij je de te ervaren stress en emoties op dat moment even een plaats kunt geven. Er is ruime keuze uit begeleide meditaties. De app beschikt over Mindful Moments die je kunt gebruiken tijdens de dag, een SOS-sessie die je kunt inschakelen bij momenten van paniek, angst en stress. De Sleep Sounds-functie helpt je bij het in slaap komen en je kunt ook vrienden uitnodigen om samen te mediteren. Deze app is ook kindvriendelijk waarbij er gefocust wordt op "kindness", kalmte en focus. Om je keuze makkelijker te maken zijn er programma’s voor elke gemoedstoestand. Zonder te betalen krijg je toegang tot de basisfuncties. Wil je alle functies gebruiken dan kun je een abonnement afsluiten, na het volgen van een proefperiode. 

3. Smiling Mind
Alleen van de naam word ik al blij! Smiling Mind is ontwikkeld door psychologen en brengt volgens hen balans in het leven. Een enorm voordeel: de app is ontwikkeld door een non-profit organisatie en dus helemaal gratis. Het is kindvriendelijk en je kunt ook meerdere accounts aanmaken voor je gezin. De app focust op mindfulness en heeft speciaal aangepaste programma's voor elke leeftijdsgroep. 


4. MyLife Meditation (Stop, Breathe & Think)
Wanneer je inlogt bij deze app ga je eerst 'inchecken bij jezelf'. Zodra je dat hebt gedaan ga je oefeningen uitkiezen die het best bij jou en je leefstijl passen. Mijn favoriet is de 17 minuut durende Body Scan die helpt om je hele lichaam te laten aarden - één van de belangrijkste oefeningen bij meditatie. Het is echt een platform dat jou wil helpen om stil te staan bij je emoties. In deze app zijn ook yoga- en drukpuntmassage technieken beschikbaar mocht je daar interesse in hebben. 

5. Simple Habit
Bij deze app is één van de beste mindfulness leraren bij Google betrokken. Echt een app die is ontwikkeld door experts. De Simple Habit-app is vooral bekend om zijn On the Go-feature, voor mensen die op drukke dagen toch even willen mediateren. Met vijf minuten mediteren per dag kun je je leven al verbeteren. De app geeft zelfs reminders om je eraan te herinneren dat mediteren wel in je agenda past. Op de gebruiksvriendelijke app zijn de instructies duidelijk en helpen je zelfs voor te bereiden voor een groot event. Ik heb deze app nog niet geprobeerd, de uitleg en reviews zijn wel veelbelovend! 

6. Let’s Meditate
Let’s Meditate is een gratis meditatie app. Het gebrek aan functies maakt de app juist geschikt voor mensen die van simpel houden of niet zo behendig zijn met hun telefoon. Het is heel eenvoudig om een meditatieprogramma te vinden, zonder allemaal menu’s te hoeven doorgaan. Omdat de app zo simpel is, kan de ontwikkelaar hem gratis aanbieden zonder in-app aankopen of advertenties. Wel zo prettig. 

7. Calm 
Calm is een duurdere meditatie-app, en heeft dan ook heel veel mogelijkheden. Je kunt individuele meditaties doen, deze duren tussen de drie en 25 minuten. Er is ook een dagelijks programma van 10 minuten, een programma van zeven dagen en een programma van drie weken. De app houdt voor jou je voortgang bij. Een fijne app voor wie echt enthousiast is geraakt en er een langere tijd mee aan de slag wil. 

Ga jij aan de slag met mediteren of mindfulness? Laat me weten hoe het gaat! 


Ook interessant: