De relatie tussen stress en obesitas


Stress komt zowel fysiek als mentaal voor. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de stress- en obesitasepidemie. Deze lijken namelijk hand in hand met elkaar te gaan. Waarom de één niet aankomt van langdurige stress en de ander wel, heeft met je genen te maken. Deze bepalen jouw gevoeligheid voor cortisol. Hoe jij reageert op het cortisolhormoon is genetisch bepaald en is afhankelijk van de boodschappers in jouw vetcellen. Deze bepalen of cortisol zorgt voor extra eetlust en vetopslag. 


10 tips om te ontspannen


Door de aanmaak van cortisol kun je dus de hele dag onverzadigbare trek ervaren. Daarom des te belangrijker om vaker en beter te leren ontspannen zodat dit effect zal afnemen. In eerdere blogs gaf ik al tips om stress te verminderen. In deze blog ga ik 10 tips met je delen om vaker en vooral beter te ontspannen!

Tip 1: plan je ontspanning


Leren ontspannen begint bij plannen. We plannen vaak al onze afspraken in, behalve die met jezelf. Wat je niet plant, gebeurt vaak ook niet. Of stel je uit vanwege een te drukke agenda. Plan daarom elke zondag je ontspanning voor de aankomende week in. Van uitgebreid in bad (of onder de douche) gaan, tot aan je wandelingen na het eten of het lezen van een boek. Op mijn Leefstijl Weekplanner vul je elke week je ontspanning in. Zo komt het er wél van! 

leren ontspannen leefstijl

Tip 2: zoek nieuwe ontspannende hobby’s


Helemaal ontspannen hoeft niet altijd te betekenen dat je niets mag doen. Er zijn genoeg leuke hobby’s waarbij je juist kunt ontspannen omdat je er helemaal in kunt opgaan, zodat je de zaken die jou stress geven juist even kunt loslaten. Zorg wel dat je jezelf geen hoge eisen oplegt bij de uitvoering. Denk aan een creatieve hobby zoals pottenbakken, schilderen, diamond painting of scrapbooken. Of ga voor een hobby zoals tuinieren, zingen in een koor, of laat de hond van de buren eens uit. Think outside the box! Heb jij jouw perfecte hobby nog niet gevonden? Ik vond deze handige website, die jou helpt met het zoeken van een nieuwe hobby

Tip 3: ontdek de kracht van muziek


Dat kan al heel simpel door ontspannende muziek op te zetten tijdens het koken, opruimen of het vouwen van de was. Werk je thuis, dan vind ik deze reliëfmuziek echt een aanrader voor op de achtergrond.  


Tip 4: de natuur in! 


Zoek tijdens je vakanties vooral de natuur op. Niets is meer ontspannen dan dat. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Heb je een gezin, dan kan een park met kinderanimatie, restaurant en zwembad juist ontspanning brengen, omdat jij je kroost dan niet hoeft te vermaken. Je hoeft niet ver weg. Ik ga met mijn gezin al jaren naar een prachtig park op de Veluwe. Aanrader!

leren ontspannen natuur

Tip 5: start een avondroutine


In plaats van elke avond met een snack op de bank te gaan bingewatchen (wat soms heerlijk kan zijn), kun je ook iets anders doen met je avond. Creëer een ontspannende avond routine voor jezelf en maak een plan. Zo zou het eruit kunnen zien:
- 20:00 uur: een halfuur mediteren met een app
- 20:30 uur: een wandeling. 
- 21:00 uur: in bad gaan met een luisterboek.
- 22:00 uur: luisteren naar ontspannende muziek en slapen. 
Uiteraard kan je jouw nieuwe hobby ook toevoegen aan dit plan. Hang je avondroutine ergens op ter reminder en ga ermee experimenteren.


Tip 6: gooi de nieuwsapps van je telefoon af


Scrollen (in je pauze) door alle apps op je telefoon lijkt misschien ontspannend, dat is het niet. Door je lichaamshouding terwijl je op je telefoon kijkt kun je nek-, schouder- of rugklachten krijgen. Daarnaast krijgt je brein door al die informatie te weinig rust. Kijk liever eens per dag naar het nieuws.  


Tip 7: matig je schermtijd


Om te leren ontspannen en ruimte hiervoor te maken, heeft je brein rust nodig. Maak daarom dus afspraken met jezelf over je schermtijd voor bijvoorbeeld sociale media. Deze zijn erop gemaakt om jou zolang mogelijk vast te houden. Wat mij ontzettend helpt is om na 20:00 uur in de avond mijn telefoon in een la te leggen. Weg is weg! 


Tip 8: zoek diepe ontspanning


Lukt het jezelf niet om écht te ontspannen. Laat je dan helpen. Boek bijvoorbeeld een dagje sauna, spa of ga voor een ontspanningsmassage. Bij die laatste is het belangrijk om een masseuse te vinden waarbij jij je comfortabel en op je gemak voelt. In Nijmegen is Rianne van @houseofbilliton mijn favoriet. 

diepe ontspanning sauna

Tip 9: vind ontspanning in je dagelijkse bezigheden


Breng je dagen niet gestrest door maar op een ontspannen manier. Lastig? Dan kan het helpen om kalmerende affirmaties te trainen. Dat zijn uitspraken die je hersenen opslaan als je ze vaak genoeg hardop herhaalt. Bijvoorbeeld: ‘’Ik ben een ontspannen moeder.’’ Of ‘’Ik kan deze dag aan’’ of: ‘’Alles komt goed als ik rustig en kalm blijf.’’ 


Tip 10: where focus goes, energy flows


Stress komt vaak voort vanuit de gedachten die jij hebt. Bedenk je in stressvolle situaties waar jij op dat moment dankbaar voor kunt zijn. Zo leid je de aandacht van de stressgedachte af. Een voorbeeld: je staat in de file en komt zo te laat bij je afspraak. Bedenk je op dat moment: ‘’Ik ben dankbaar voor mijn fijne auto.’’ ‘’Ik ben dankbaar voor die goede vriendin die iets langer op mij moet wachten.’’ ‘’Ik ben dankbaar dat ik zo veilig bij mijn afspraak kom.’’ En besef jezelf dat stress soms iets is wat jij jezelf aandoet door veel te hoge eisen aan jezelf te stellen. Bekijk jezelf eens door die liefdevolle bril waarmee je ook naar anderen kijkt. Wil je daarmee aan de slag? Dan ben je van harte welkom in de Transformatie cursus


Heb je deze blog met plezier gelezen en ga je aan de slag met leren ontspannen? Dan vind je de volgende artikelen wellicht ook interessant!