Gezond eten hoeft niet duur te zijn!

Moet je dieper in de buidel tasten om gezond te eten? Wil je afvallen maar ben je met je gezonde keuzes duurder uit? Dit hoeft absoluut niet zo te zijn. Ik ben Anki Willemsen, voedingsdeskundige en founder van de Lazyfitgirl Methode. In mijn Transformatie cursus leerde ik al duizenden mensen succesvol afvallen zonder dieet. Ik deel in deze blog 9 geweldige tips met jou om goedkoop gezond te eten! Gezondere keuzes in de supermarkt maak je na het lezen van deze blog een stuk gemakkelijker!

Waarom is ongezond eten goedkoper dan gezond eten? 

Wanneer je in de supermarkt bent vraag je je vast weleens af waarom ongezond eten een stuk goedkoper is dan gezond eten. Je wordt daardoor misschien wel nog meer in de verleiding gebracht om ongezonde keuzes te maken. Maar waarom zijn ongezonde producten goedkoper? Gezond eten is vaak puur, onbewerkt en ook nog eens vers. De producten zijn beperkt houdbaar, waardoor het direct weggegooid kan worden wanneer niemand het koopt. Goedkope en ongezonde producten zijn daarentegen dermate bewerkt dat ze lang houdbaar zijn en minder snel in de afvalbak belanden. 

Goedkoop gezond eten en afvallen met deze 9 tips

Dat gezonde voeding vaak duurder is dan ongezonde voeding wil niet zeggen dat je helemaal niet goedkoop gezond kunt eten! Integendeel. Ik deel graag negen waardevolle tips met je waarmee jij gezond én goedkoop kunt eten om af te vallen. 

goedkoop gezond eten en afvallen

Tip 1: Bevroren fruit en groenten

Groenten en fruit uit de vriezer zijn net zo voedzaam en bevatten dezelfde voedingsstoffen als de verse versie. Soms zijn ze zelfs nog gezonder dan de verse variant, omdat deze laatste lang in een koeling kan liggen voor het in de supermarkt belandt. Groenten en fruit uit de vriezer zijn bovendien goedkoper en langer houdbaar. Het is een duurzame optie, want je verspilt minder. Het liefst koop je grote verpakkingen en vries je deze in porties in. Goede opties zijn: gedroogde kruiden, bloemkool, spinazie, doperwten, sperziebonen, pompoenblokjes, blauwe bessen, frambozen. 

Tip 2: Maak een boodschappenlijstje

Supermarkten willen dat jij meer koopt dan je van plan was. Je onderbewustzijn wordt getriggerd door aanbiedingen, geuren en producten op ooghoogte bij de kassa. Ook het aanbod van non-food producten wordt steeds groter. Voor je het weet belanden ze in je mandje. Wees je hier bewust van en maak vooraf een boodschappenlijstje. Wat je ook kunt doen is je boodschappen online bestellen, dan doe je geen impuls aankopen. 

boodschappenlijstje supermarkt voor goedkoop gezond eten

Tip 3: Kies voor huismerken en zak eens door je knieën.

Het loont ontzettend om voor huismerken of budgetmerken te kiezen. De kwaliteit is vaak net zo goed. De merkproducten staan vaak op ooghoogte in de supermarkt of zijn in de aanbieding. Ook wordt er reclame voor gemaakt. Dat is de reden waarom je er meer voor betaalt. Hoe lager iets in het schap terug te vinden is, hoe goedkoper. Denk aan tomatenpuree, havermout, magere kwark of beschuit. Wanneer je wilt afvallen, dan kies je het liefst voor de volkoren variant van bijvoorbeeld brood of soepstengels. De prijs van volkoren ligt meestal iets hoger dan de variant van witte bloem. Zo zijn volkoren afbakbroodjes bijvoorbeeld duurder dan witte broodjes. Maar volkoren verzadigd langer en voedt je lijf in plaats van alleen te vullen. Neem dit gegeven zeker mee in je beslissing. 

Tip 4: Koop seizoensproducten

Groenten en fruit van dichtbij is goedkoper en vooral ook lekkerder dan wat van ver komt. Behalve geld besparen is dit ook een duurzamere keuze. In de winter smaken aardbeien bijvoorbeeld echt niet lekker. Kies dan bijvorbeeld voor mandarijnen. Op de verpakking kun je zien waar het product vandaan komt. Toch zijn er ook producten van ver die nog steeds een duurzame keuze zijn. Op de website van het Voedingscentrum vind je een mooi overzicht. 

Tip 5: Minder vlees eten

Dit is een win-win tip. Vlees is voor je lichaam best een opgave om te verwerken en bevat altijd verzadigd vet. Het type vet waarin je wilt minderen als je wilt afvallen. Wil je afvallen en meer energie? Dat loont het dus om vaker vegetarisch te eten. Vleesproducten zijn in verhouding ook duur, dus je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee. Bovendien is minder vlees eten ook nog eens duurzaam. Vervang vlees eens door vis (uit de vriezer) of bonen, deze zijn mega voedzaam en vullend. Maar ook peulvruchten of een ei zijn prima keuzes. Vleesvervangers koop je het liefst in de aanbieding en bewaar je in de vriezer. Let wel op toegevoegd zout. 

Tip 6: Koop geen dure zogenaamd gezonde producten

Voedselfabrikanten hebben helaas niet het beste met je voor. Zij maken wat er het beste verkoopt en ze weten dat de meeste klanten graag fit en gezond willen zijn, dus word je volop misleid op verpakkingen. Zo staat er op dure muesli: ‘’vrij van geraffineerde suiker’’ en dan ben jij best bereid om daar het dubbele voor te betalen. Je denkt dat het een suikervrij product is en dat je gezonde muesli koopt, maar ondertussen bevat deze muesli een enorme lading honing wat ook gewoon suiker is. Verdere claims die je vaak ziet zijn ‘’bron van vezels’’, ‘’high protein’’ en ‘’natuurlijk’’. Door massale misleiding op verpakkingen zijn er duizenden producten die een gezond imago hebben, maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Hier kun je flink op besparen als je zelf labels leert lezen en interpreteren door de Lazyfitgirl Methode te volgen.

gezonde muesli

Tip 7: Kook en bak slimmer

Havermout, couscous, bulgur en quinoa kun je ook bereiden door er kokend water op te schenken en vervolgens afgedekt te laten staan (15 tot 20 minuten) tot het klaar is. Ook je ovengebruik kan bewuster. Zo is het voorverwarmen nodig bij taarten en andere recepten waarbij deeg moet reizen. Bij een ovenschotels of een quiche kun je het voorverwarmen overslaan. Je zet de oven pas aan wanneer je het gerecht erin schuift. Daardoor is de bereidingstijd iets langer, maar de totale oventijd is korter. Kook eens grotere porties voor meerdere dagen en vries dit in. Gebruik tot slot niet te veel water in een pan als je bijvoorbeeld rijst gaat koken. 

Tip 8: Voorkom voedselverspilling 

Ontdek recepten waar je restjes in kwijt kunt. Restjes groenten lenen zich prima voor een bake-tray. Overrijp fruit gooi je door een smoothie. Van oud brood kun je gezonde wentelteefjes maken. Een omelet leent zich ook perfect voor restjes overgebleven groenten. Magere kwark is de perfecte basis voor een gezond sausje. In mijn kookboek ‘De Eetswitch’ vind je meer dan 75 voedzame recepten. Kijk naar wat je kunt invriezen en bewaren. Kijk eens kritisch naar de verse producten die je gebruikt en waar je vaak iets van moet weggooien. Koop deze eens in een houdbare variant. Zorg ook dat je koelkast goed staat afgesteld en dat je de producten op de juiste plek en in de juiste verpakking bewaart. Investeer in luchtdichte bakjes om geprepte maaltijden lang te kunnen bewaren. Op deze manier gooi je minder weg en ga je voedselverspilling tegen! 

Tip 9: Minder met kant-en-klare tussendoortjes

Stel een gezin van 4 neemt elke dag een mueslireep mee naar school of werk. Dat zijn al gauw 20 repen per week. Dit soort tussendoortjes zijn makkelijk, maar bevatten veel suiker en zijn duur. Ik adviseer jou om tussendoor vooral te eten wat je ook als hoofdmaaltijd eet, maar dan in een kleinere portie. Denk aan een maiswafel met cottage cheese, een volkoren boterham met pindakaas, een volkoren beschuitje met 30+ kaas of een volkoren cracker met hummus. Daarnaast zijn noten, fruit en snoepgroenten een gezond tussendoortje. Al mijn tips rondom gezonde tussendoortjes vind je in mijn blog. Daarnaast loont het om zelf gezonde tussendoortjes te bakken en dit in porties in te vriezen, zoals een heerlijk bananenbrood

gezond tussendoortje noten

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan mijn tips. Volg mij op Instagram @lazyfitgirlmethode voor inspiratie rondom voedzaam eten, mindset en afvallen zonder dieet. 

Ook interessant: