Met de zomer in het vooruitzicht en de prachtige dagen die we al hebben gehad leven wij vaak grotendeels buiten en steken wij regelmatig de BBQ aan. Voor wie denkt dat een barbecue altijd gepaard gaat met speklapjes, huzarensalade en wit stokbrood, think again! In de zomermaanden vind ik het heerlijk om buiten te eten, maar om elke dag een complete BBQ te organiseren is niet te doen. Met een goede voorbereiding en makkelijke receptjes zit ik binnen no time weer in de zon van je drankje te genieten én kan ik een lekker en voedzame maaltijd maken. Ik geef je tips, tricks en heerlijke recepten voor een easy peasy en uiteraard budgetvriendelijke BBQ.

1. Stil je trek! 
Herkenbaar? Die BBQ met vrienden, je spreekt ’s middags af, neemt een glaasje wijn, so far – so good. Maar... dan duurt het toch wel langer dan je dacht tot die barbecue op temperatuur is, de stokbroodjes kruidenboter staan al op tafel en voor je het weet snaai je het ene broodje na het andere naar binnen. Hoe voorkom je dit nou? Simpel! Eet voordat je de deur uit gaat nog wat voedzaams, een bakje yoghurt, een boterham, zo stil je jouw eerste trek en zijn die broodjes veel makkelijker te weerstaan. Ook lekker: rooster wat volkoren boterhammen en snijd in reepjes, dip in de humus en zo eet jij (verantwoord) lekker mee!


 
2. Champignons-tomaat gemarineerd in pastasaus met (buffel)mozzarella
Heerlijk die groenten op de BBQ, maar de zoveelste gegrilde courgette komt je ook een keer de neus uit. Ik probeerde eens wat anders en ik kan je vertellen, de schaal was binnen no time leeg! 

Wat heb je nodig?
- Een aluminium bakje en folie om mee af te dekken (of vouw er zelf één van aluminiumfolie)
- 400 gram champignons (kies welke je lekker vindt)
- Bakje cherrytomaatjes
- 2-3 eetlepels pastasaus (kies voor een versie die alleen bestaat uit tomaat en waar al kruiden aan zijn toegevoegd)
- (Buffel)mozzarella (light)

Hoe maak je het?
Snijd de champignons in vieren en halveer de cherrytomaatjes. 
Meng de pastasaus met de groenten in het aluminiumbakje en verdeel de mozzarella er over. Dek af met een laagje aluminiumfolie en bbq-en maar!
 
3. Vlees en vis
Kijk, dat varkenssaucijsjes en speklapjes niet bekend staan om hun gezonde imago dat wist je waarschijnlijk al. Voor veel mensen maakt een stukje vlees de BBQ helemaal af, en daar is ook helemaal niets mis mee Kies het juiste vlees! In de supermarkt kun je talloze voorverpakte en gemarineerde opties vinden. Op het eerste oog lijkt er niets ‘mis’ mee, maar zodra je het label hebt gelezen kom je er achter dat ze vol zitten met toegevoegd suiker en zout, lekker laten liggen dus! Ga voor mager en onbewerkt vlees en marineer het zelf (zie tip 9) Kies een lekker biefstukje, grill een puur stukje kipfilet en ga voor een runderburger.

Vermijd grote lappen vlees, eet kleinere porties, zo creëer je meer eetmomenten (zonder ook meer te eten) en kan je nog beter combineren met groenten of bijgerechten.

Voor vis geldt hetzelfde, kies een puur stukje witvis, tonijn of zalmmoot, grill direct op de barbecue of maak er een pakketje van met citroensap en dille. Yummie! 


4. Couscous salade
Niks gaat boven een lekkere salade bij de BBQ. En het lekkerste vind ik dan om er een goed vullend en voedend ingrediënt in de verwerken, zo heb ik geen behoefte aan de witte stokbroodjes kruidenboter. Kies bijvoorbeeld deze heerlijke volkoren couscous salade met feta en cherrytomaatjes die je ook nog eens binnen een handomdraai op tafel zet.

Wat heb je nodig?
- 250 gram volkoren couscous
- 1 komkommer
- 1 bakje cherrytomaatjes
- ½ zak rucola 
- Fetakaas
- Pompoenpitten (even kort aanbakken in een koekenpan zorgt voor meer smaak) 
- ½ limoen
(optioneel munt en/of koriander)

Hoe maak je het?
Neem een grote saladebak, bereid hierin de couscous conform de verpakking.
Snijd ondertussen de komkommer en cherrytomaatjes. Voeg deze, samen met de rucola  bij de couscous en verdeel de fetakaas en de pompoenpitjes er over. Breng op smaak met het sap van de limoen voor een frisse touch! Garneren met andere kruiden die je lekker vindt kan natuurlijk ook, denk bijvoorbeeld aan munt en/of koriander.

5. Groenten en nog eens groenten
Ja, die voelde je natuurlijk al aankomen... 'Vroeger' kwam ik niet verder dan een gegrilde paprika of courgette van de barbecue, tegenwoordig vind ik het super leuk om wat meer te variëren en dan vooral met kruiden, bereidingen en combinaties. Waar het bij mij ‘mis’ ging is dat we vaak spontaan besloten te gaan barbecueën en omdat ik dan vaak geen tijd meer had om receptinspiratie op te doen bleef ik een beetje in de paprika’s en courgettes hangen en vond ik groenten van de barbecue niks aan.

Neem daarom eens de tijd om op internet te struinen naar barbecue recepten met groenten en maak een lijstje voor jezelf met opties die je snel kunt maken en bereiden. Wanneer je dan spontaan besluit te barbecueën, dan heb je altijd voldoende inspiratie voor handen.
 

6. Pittig gegrilde maiskolf
Denk ook eens wat verder dan groenten en vlees, en grill eens een maiskolf en breng zelf op smaak met kruiden en een sausje.

Wat heb je nodig?
- 2-4 (voorgegaarde) maiskolven

Voor het sausje
- 5 eetlepel magere kwark of Griekse yoghurt
- 1 eetlepel limoensap

Voor de topping 
- 3 eetlepels parmezaanse kaas (ik gebruik altijd Parrano strooikaas)
- ¼ theelepel chilivlokken 
- ¾ theelepel chili/paprikapoeder

Hoe maak je het?
Grill de maiskolven rondom gaar en knapperig op de barbecue (ca. 15 minuten), meng de ingrediënten voor de topping en saus met elkaar (apart, niet samen).  
Besmeer de maiskolf met het sausje en bestrooi met de topping

7. Slanke sausjes en beleg
For those who don’t know: leng je favoriete sausjes aan met kwark! Eet je graag knoflooksaus? Meng dan met wat kwark, peper en een kneepje citroensap. Denk ook eens verder dan de standaard sausjes. Serveer geroosterd volkoren brood met een lekkere bruchetta topping van tomaten, maak zelf pesto van spinazie en cashewnoten (kijk even onder mijn hoogtepunten weekmenu 2 voor het receptje) of dip volkoren soepstengels in hummus of 20+ smeerkaas. 

8. Gevulde puntpaprika’s
Makkelijker dan dit wordt het niet! Super snel wat lekkers op de barbecue toveren doe je zo! 

Wat heb je nodig?
- 2-4 puntpaprika’s
- Geitenkaas (of fetakaas als je dat lekkerder vindt)
Optioneel: honing(vervanger)

Hoe maak je het?
Snijd de paprika’s over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten,
Verdeel de geitenkaas er over en grillen maar! Zelf vind ik het heerlijk om er een klein beetje honing(vervanger) overheen te verdelen.

9. Marinade tips
De lekkerste marinade maak je zelf! Hoe? De Lazyfitgirl die mij al langer volgt kent mijn motto: kruiden = key! Kies een lekkere olie, pers een teentje knoflook uit en kies de lekkerste kruiden. Bestrijk je stukjes vlees, dek af en laat nog even een half uurtje trekken. Dompel je vlees niet onder in de olie, dit scheelt aanzienlijk in je vetten!

Een andere manier van marineren is de dry rub methode. Het betekent niets meer of minder dan met een droog kruidenmengsel je vlees insmeren. Om deze methode van marineren goed toe te passen heb je even de tijd nodig. Een dry rub onttrekt eerst het vocht aan je vlees, maar na ca. 45 minuten zal het vocht met de kruiden weer door het vlees worden opgenomen. Laat zeker twee uurtjes trekken voor je een optimale smaak hebt bereikt.

10. Wijntje hier, watertje daar
Barbecueën gaat niet alleen om eten maar ook om drinken! Hier gaan de barbecuesessies gepaard met de nodig wijntjes. Heerlijk, maar in de zomermaanden tikt dat aardig aan. Daarom heb ik met mijzelf de afspraak dat ik naast elk glas wijn een glas water drink. Ik vul dus geen wijn bij tot ik mijn water op heb (ook goed voor het 'de kater komt later' -principe). Ook leuk is natuurlijk een karaf met smaakwater op tafel te zetten (in het zicht, dan pak je het sneller) of een bucket vullen met ijs en er flesjes smaakwater in te zetten.

Door ambassadrice Naima Oldenhuis-Oosting

Ook interessant: