Het klopt dat de laatste jaren de prijzen van gezond eten harder gestegen zijn dan die van ongezond eten. Relatief gezien is gezond eten dus duurder geworden. Echter hoeft dit niet te betekenen dat je met een kleiner budget niet gezond en voedzaam kunt eten. Je kunt prima goedkoop en gezond eten! Daarom deel ik 10 tips met je over hoe je makkelijk kunt besparen op je boodschappen.

1.    Gebruik een boodschappenlijstje en check van te voren je voorraad

Door een boodschappenlijstje te maken, koop je niet meer dan je nodig hebt. Wanneer je van te voren je voorraad goed checkt, koop je geen dingen die je misschien al hebt staan. Je kunt je weekmenu op die producten aanpassen, waardoor je minder boodschappen nodig hebt.

2.    Eet minder vlees

Vlees is meestal best duur. Zeker vergeleken met goede vleesvervangers, zoals peulvruchten en eieren. Naast dat minder vlees eten erg fijn is voor je portemonnee, is het ook een stuk duurzamer en beter voor je gezondheid om wat meer plantaardige producten te eten. 

3.    Groente en fruit van het seizoen

Spruitjes eten in de winter en aardbeien en kersen in de zomer. Deze groente en fruit zijn in het seizoen veel beter verkrijgbaar. Door het grote aanbod en doordat ze uit Nederland komen zijn ze ook een stuk goedkoper. Door producten uit het seizoen te kiezen, kun je alsnog goedkoop én gezond eten. Daarnaast zijn bijvoorbeeld aardbeien in de zomer ook gewoon het allerlekkerst! Je kunt vaak zien aan de aanbiedingen in de supermarkt welke groente en fruit van dat seizoen is. Op de website van het Voedingscentrum kun je een handig overzicht vinden van alle seizoensgroente en -fruit

4.    Groente en fruit uit de diepvries

Wist je dat groente en fruit uit de diepvries net zo gezond zijn als verse groente en fruit? In de diepvries kun je veel groente en fruit vinden die een stuk voordeliger zijn dan de verse variant, ook buiten het seizoen. Dit komt doordat groente en fruit in de diepvries langer bewaard kan blijven. 

5.    Kijk in de onderste schappen van de supermarkt

Vaak zijn de producten in de onderste schappen van de supermarkt het goedkoopst. Het zijn misschien wat minder bekende merken, maar dat betekent zeker niet dat ze onderdoen qua smaak. 

6.    Koop vooral aanbiedingen

Kijk in de supermarkt welke producten er in de aanbieding zijn en pas daar je menu op aan. Er zijn vaak ook veel producten met extra korting, omdat ze nog maar kort houdbaar zijn. Dit zijn vaak wel snel bederfelijke producten, dus je moet ze vrijwel direct opeten. 

7.    Bewaar restjes en kook voor meerdere dagen

Gooi eten wat over is niet weg, maar bewaar dit in de koelkast of diepvries voor een andere keer. Je bespaart dan niet alleen geld, maar ook tijd. Want je hoeft niet nog een keer te koken. Door bijvoorbeeld te mealpreppen kun je van tevoren grotere porties maken (koken voor meerdere dagen) en voorkom je dat je voor elk gerecht nieuwe specifieke ingrediënten moet kopen.

8.    Bespaar op onnodige verzadigd vetten en suikers

Snoep, koek en chips bevatten weinig voedingsstoffen en hebben we dan ook niet persé nodig. Je kunt besparen door hier minder van te kopen. Natuurlijk mag je, jezelf af en toe best trakteren op wat lekkers. Maar door deze producten vaker te laten staan, bespaar je geld en geef jij je lichaam geen onnodig verzadigd vet, suiker en energie waar je lichaam niets mee kan. Door producten met lege calorieën zo veel mogelijk te vervangen voor voedzame producten, krijg je ook nog eens alle benodigde voedingsstoffen (vitamines & mineralen) binnen en hoef je geen extra geld uit te geven aan supplementen en/of superfoods. 

9.    Drink vooral water, thee en koffie

Frisdrank en alcohol zijn relatief gezien vrij prijzig. Wanneer je deze dranken wat vaker laat staan en meer kiest voor water, thee of koffie ben je vaak goedkoper uit!

10.    Ga naar de markt

Op de markt zijn verse producten zoals groente en fruit vaak goedkoop. Zeker aan het einde van de dag. 

Soms is het natuurlijk zo dat voedzame producten nu eenmaal wat duurder zijn dan de minder voedzame producten. Maar goedkoop en gezond eten is dus wel degelijk mogelijk. Zie je lichaam als jouw kostbaarste bezit wat je de juiste brandstof wil geven. Wanneer jij lekker in je vel zit, zul je gelukkiger zijn in je dagelijks leven en dat is wat mij betreft ontzettend waardevol en hier hoef je zeker niet op te besparen. In de Lazyfitgirl Transformatie Cursus leer je hoe jij dat aanpakt!

Door Adinda Gersen, diëtist i.o. verbonden aan de Lazyfitgirl Academy
Adinda schreef al eerder een blog voor de Lazyfitgirl Methode: 'Voedzaam eten met de Lazyfitgirl Methode tijdens je zwangerschap'.

Ook interessant: