Stop met honger lijden en streng zijn voor jezelf! Het grootste fabeltje rondom afvallen is wel dat je minder moet gaan eten. Ken je die tip om een klein bord te gebruiken? Volg die vooral niet op! Voor de meeste mensen die willen afvallen in vetmassa en centimeters, geldt dat ze kunnen afvallen door meer te eten en anders te eten. Dit klinkt vast erg gek en onlogisch, toch kun je echt afvallen door meer te eten. Ik leg je uit waarom!

Je kunt dus afvallen door meer te eten. Hoe zit dit? 

Wanneer je op de lange termijn wil afvallen, heeft streng diëten en dus vooral heel weinig eten geen zin. Dit houd je namelijk nooit vol en op een gegeven moment is je motivatie weg. Het gevolg? Je afgevallen kilo's komen er weer aan plus nog wat extra. Dat heeft met het beroemde jojo-effect te maken. Je lijf is blij dat er na een periode van schaarste eindelijk weer wat binnenkomt, waardoor hij alles extra snel en goed zal opslaan in de vorm van vet. Ook zorgt te weinig eten ervoor dat je lijf spieren gaat afbreken. Je valt op de weegschaal goed af, maar dat is dus in spiermassa en die wil je juist niet kwijt! Want door een grotere hoeveelheid spiermassa is je verbranding in rust hoger. Een goed metabolisme heb je nodig om succesvol af te vallen.

Afvallen door meer te eten

Hoe pak je het dan wel aan?

Door meer en slimmer te eten. Een goed voorbeeld daarvan is volumevoeding. Dat is voeding hoog in vezels en/of eiwitten en laag in suiker en in vetten. Je pompt dus het volume van je maaltijden op door er volumevoeding aan toe te voegen. Zo eet je meer voor minder energie en raak je beter verzadigd. Je maag is letterlijk goed gevuld. Je lichaam stuurt dit seintje door naar je hersenen en je lichaam weet dat het haar vetcellen mag laten krimpen.

Door goed verzadigd te zijn na elke maaltijd zul je minder geneigd zijn tot snaaien en kun je afvallen zonder honger. Het toevoegen van volumevoeding is een gezonde gewoonte die je een tijdje moet trainen. Want je leefstijl veranderen en daarmee afvallen, is niets meer dan in kleine stapjes je gewoontes veranderen tot je je nieuwe gedrag moeiteloos kunt volhouden. Ik help je daar graag bij in de Transformatie Cursus

6 voorbeelden van volumevoeding

Wil je meer eten door middel van volumevoeding? Ik geef je zes voorbeelden van volumevoeding, waarmee jij kunt afvallen door meer te eten. 

Havermout

Havermout is rijk aan vezels en vult daarmee ontzettend goed. Je kunt het verwerken in heerlijke bakrecepten maar ook gewoon over je yoghurt strooien. Let erop dat je de normale havermout zonder toegevoegde suikers kiest. Dat check je op de ingrediëntenlijst. 

Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten zijn ideaal om volume toe te voegen aan bijvoorbeeld salade, soep of je avondmaaltijd. Ze zijn tegenwoordig in blikjes en zakken te koop, waardoor het je nauwelijks extra tijd kost. Kun je niet wennen aan de structuur? Pureer ze dan om bijvoorbeeld toe te voegen aan een lasagne of pastasaus. 

Groenten

Groenten vullen enorm. Het liefst eet je 400 gram per dag en bestaat je bord voor de helft uit groenten. Er zijn zoveel soorten groenten, het is vooral uitproberen wat jij lekker vindt. Mijn tip is om ook diepvriesgroenten te gebruiken. Denk aan pompoenblokjes, spinazie of broccoli. Er bestaat rijst van groenten, die kun je makkelijk door een omelet of een bakje havermout mengen. Een mooie vraag die ik mijzelf regelmatig stel is: hoe kan ik extra groenten toevoegen aan dit gerecht?

Afvallen door meer te eten

Popcorn

Voor 1 handje M&M’s kun je een hele grote bak popcorn eten. Het bevat letterlijk lucht. Maak een heerlijke zoete variant met de suikervervanger uit de Lazyfitgirl webshop. 

Magere, ongezoete zuivel

Magere kwark, yoghurt of ongezoete plantaardige opties zijn ideaal om in een grote portie te eten. Eet het ook gerust tussendoor. Door de grote hoeveelheid eiwitten ben je een hele tijd verzadigd. 

Volkoren (spelt)boterhammen

Een heerlijke volkorenboterham vult ontzettend goed. Je wordt ook absoluut niet dikker van brood. Als je maar voor volkoren kiest en je bammetje voedzaam belegd. Eet gerust een boterham als tussendoortje, daar wordt je lichaam veel blijer van dan van een koekje of reep vol suiker. 

Meer eten voorkomt eetbuien

Je mindset met betrekking tot eten heeft een grote invloed op je lichaamsgewicht. Denk jij bijvoorbeeld alleen maar in restricties, heb je eetregels voor jezelf opgesteld en volg je vaak strenge diëten? Dan is de kans op eetbuien veel groter. En heb je dan een eetbui, dan grijp je waarschijnlijk niet naar fruit of groeten. Nee, dan grijp je naar koekjes, chips of andere ongezonde producten waar veel calorieën in zitten. Meer eten en meer voedzame producten eten zorgt er dus als het ware voor dat jij je niet overeet en het totaal aantal calorieën dat je binnenkrijgt omlaag gaat. Zo val je dus gemakkelijk af door meer te eten. 

Meer eten maar minder calorieën

Zoals ik al benoemde, kun je door meer te eten minder calorieën binnenkrijgen. Dit kan natuurlijk alleen wanneer je kiest voor gezonde, voedzame gerechten en producten en dus geen vette, ongezonde producten. Door goed en voedzaam te eten, ben je sneller verzadigd en heb je niet de neiging om ongezond eten te nuttigen. Bovendien is het ook zo dat wanneer je meer eet, je beter gaat letten op wat je allemaal eet. De kans dat jij kiest voor meer groeten en fruit is daardoor een stuk groter. Die vette hap laat je met gemak staan. Het gevolg? Je eet meer, maar krijgt minder calorieën binnen, en dus val je af door meer te eten! 

Kortom, het is dus vooral heel belangrijk om niet bang te zijn om veel te eten. Je kunt in veel gevallen juist afvallen door meer te eten en anders te eten. Juist door voldoende verzadiging houd jij je gezonde gewoontes vol. 

Ontdek alle eetswitches van de Lazyfitgirl Methode op www.lazyfitgirl.nl/eetswitches

Wil jij op de hoogte blijven van alle nieuwtjes? Volg de Lazyfitgirl Methode op Instagram.

Ook interessant: