Die overtollige kilo’s voor eens en altijd kwijtraken. Snel afvallen zonder te veel moeite. Weer in je oude kleding passen en je weer fit, gezond en lekker voelen in je eigen lijf. Veel mensen dromen ervan. Het blijkt alleen niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Daarom wordt er aan alle kanten hulp geboden om jou daarbij te helpen. In de vorm van diëten, supplementen maar ook detoxen is razend populair. Afvallen is een biljarenindustrie, wereldwijd. Maar is het wel verstandig om detox en afvallen te combineren? Je leest het in mijn blog.

Is een detox nodig? 

Google eens op detoxen en je vindt allerlei detox kuren die jou beloven dat je er succesvol mee af gaat vallen. Van thee en pillen tot sapkuren of het dagelijks drinken van appelazijn, tarwegrasshotjes en gemberthee. Er wordt niet alleen gewichtsverlies belooft. Het zou je lichaam ontgiften, resetten en je organen reinigen. Je zou je er mentaal ook sterker door gaan voelen. Deze bewering vond ik ook online: “Met een detox kuur geef jij je lijf een fantastische reset en ondersteun je jouw lichaam in het uitvoeren van haar natuurlijke functies.”
Het klinkt allemaal geweldig en bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook. Als voedingsdeskundige wil ik jou graag waarschuwen om hier niet mee te starten. Het zijn pure verdienmodellen. De beloftes die worden gedaan, de voor en na foto’s die je ziet, het droombeeld dat wordt geschetst… hoe simpel het zou zijn. Het is allemaal bedrog. Het is bedoeld om jou te overtuigen om over te gaan tot aankoop. 

detox voor afvallen nodig?)

Ongezonde gewoontes worden niet aangepakt

Er wordt flink ingespeeld op het schuldgevoel van de ideale klant. “Heb jij ook zo ongezond gegeten? Reinig nu jouw lijf helemaal schoon met onze 8-weken kuur.” Daardoor denkt de klant de oplossing te hebben gevonden om zo de ‘schade’ te herstellen. Ze detoxen een tijdje en pakken dan hun ongezonde leefstijl weer op. Je verandert door een detox namelijk niets aan je ongezonde gewoontes die jouw klachten veroorzaken. Daardoor gaan klachten dus ook niet veranderen, omdat er structureel niets is veranderd. Het is net een beetje als mensen die 80 uur in de week werken onder veel te hoge werkdruk, die dan eens per jaar een week op retraite gaan. Volkomen nutteloos. 

Waarom detoxen onzin is

Waarom is detoxen nou zo’n onzin? Om deze simpele reden: je lijf detoxt zich perfect zelf! Het is een fabeltje dat een normaal werkend lichaam ontgift moet worden. Jouw lijf is prima in staat op verschillende manieren afval- en gifstoffen te verwijderen. Ook hoeven je darmen niet te ontslakken. Detox supplementen voor je darmen vormen een gelachtige substantie in je darmstelsel. Daardoor krijg je extra stoelgang en dat voelt misschien alsof er reiniging plaatsvindt. Maar er kleven helemaal geen gifstoffen in je darmen. Afvalstoffen die terechtkomen in je darmen worden allemaal uitgepoept. Het eten van voldoende vezels zorgt voor gezonde darmen. Je lijkt door een detox kuur lekker af te vallen, maar dat is allemaal vocht. Na een kuur zitten die kilo’s er zo weer aan. 

lichaam detoxt zichzelf

Groente- en fruitsappen zijn absoluut geen volwaardige maaltijd. Je krijgt dus niet de voedingstoffen binnen die je hard nodig hebt. Na een tijd kan je spierweefsel zelfs afbreken door een tekort aan eiwitten. Denk er ook aan dat je maag en darmen weer moeten wennen aan vast voedsel zodra je stopt met de kuur. Je lichaam kan daar bijzonder heftig op reageren. Dankzij het opruimmechanisme van het lichaam worden de meeste stoffen in onze voeding netjes opgeruimd en uitgescheiden. Er ontstaat bijvoorbeeld melkzuur bij belasting van de spieren en ureum bij de afbraak van eiwitten. Deze afvalstoffen komen in het bloed terecht. Lever en nieren filteren die afvalstoffen uit het bloed, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat gaat dus allemaal vanzelf. Zo mooi werkt jouw lijf! 

Feiten en fabels over E-nummers

Van stoffen die direct of indirect aan voedsel worden toegevoegd, zoals E-nummers en bestrijdingsmiddelen, is precies bekend via welke processen ze in de lever en de nier worden opgeruimd. Toegelaten E-nummers en bestrijdingsmiddelen stapelen zich dus niet in het lichaam, zoals onterecht wordt beweerd. 

Dioxines: schadelijke stoffen voor ons lichaam

Er zijn stoffen in ons voedsel aanwezig waar het lichaam meer moeite mee heeft om ze uit te scheiden. Een voorbeeld hiervan zijn dioxines. Dioxines zijn schadelijke stoffen die via het milieu in het voedsel terecht kunnen komen. Het binnenkrijgen van deze stoffen kan je niet geheel voorkomen. Daarom gelden voor deze stoffen zeer strenge productnormen. Door deze strenge normen zit er steeds minder dioxine in onze voeding. Soms komt het inderdaad voor dat je een keer te veel binnenkrijgt, bijvoorbeeld via vis. Maar dan nog heeft dit op langere termijn geen effect. Als je gevarieerd eet, dan herstelt je lichaam de balans vanzelf. Detox kuren dragen bewezen niet bij aan dit opruimproces. 

Resulteert detoxen in afvallen of aankomen? 

De meeste detox methoden zijn op korte termijn onschadelijk, maar sommige kunnen juist precies het tegenovergestelde resultaat opleveren dan gewenst. Je valt misschien even af met een detox, maar zodra je weer normaal gaat eten kom je alles weer aan plus een beetje extra. Met andere woorden, detoxen en afvallen gaat niet goed samen. Het ontgiften met ontslakkingsklei kan bovendien gevaarlijk zijn. Hier kunnen aluminium en andere schadelijke stoffen in zitten, zoals lood en dioxine. Hetzelfde geldt voor kleiproducten zoals pimba of kalebaskalk, die zouden helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Neem deze producten niet. Ze zijn niet veilig en de werking is niet bewezen. 

detox en afvallen

Detoxen zorgt voor cravings naar zoet en vet

Allereerst is appelazijn of citroensap zeer schadelijk voor je gebit. Het tast namelijk jouw glazuur blijvend aan en kan zorgen voor tanderosie. Ook als je het door een rietje drinkt. Dan zijn er nog vele verhalen bekend van mensen die zich zeer ziek gingen voelen tijdens of na een detox kuur, omdat je lijf totaal ontregelt raakt. Verder draagt detoxen bij aan een ongezonde relatie met eten. Door het volgen van een schema of kuur krijg jij eerder last van eetbuien of snaaigedrag. Juist omdat bepaalde voeding tijdens een kuur ‘verboden’ voelt, wil je het hebben! Wanneer je lichaam schaarste voelt dan gaat het hongerhormonen aanmaken. Deze hormonen willen jou beschermen en vragen om snelle energie. Precies daarom krijg je geen cravings naar gezond eten, maar naar suiker- en vetrijke voeding. Zodra je kuur erop zit ga je helemaal ‘los’ op alles wat je niet mocht. 

Detox en afvallen in vetmassa

Bij een detox krijg je te weinig voeding binnen. Je maag knort. Je lijf denkt dat er schaarste is en gaat daarop anticiperen. Door strenge diëten val jij vooral af in vocht- en in spiermassa. Je lijf gaat het vet bij schaarste juist tot het laatste vasthouden, om jou te beschermen. Je verbranding wordt lager en je komt steeds weer aan. Dit noem je ook wel het jojo-effect. Wil jij afvallen in vetmassa? Dat is de belangrijkste les om jouw lijf juist te gaan voeden. Wist je dat jouw vet een orgaan is? Je vet is slim en wil liever blijven waar het is. Je vet maakt hormonen aan die zorgen voor honger en verzadiging, die invloed hebben op jouw vetverbranding in rust. Door voedzamere keuzes te maken voelt jouw lijf én brein aan dat het je vetcellen mag laten slinken. Heel simpel uitgelegd: alleen wanneer je voedzaam en voldoende eet wil jouw lijf langzaam afvallen in vetmassa. 

Blijvend afvallen met voedzaam eten

Besteed je geld dus liever aan voedzaam eten, het hele jaar door! Dat zijn volkoren producten, groenten, fruit, peulvruchten en bonen. Maar geniet ook gewoon van het allerlekkerste in balans. Je wordt daar niet meteen ongezond van. Als de basis goed is, dan zal jij blijvend afvallen. Ga lekker bewegen en zorg voor voldoende ontspanning. 

Over Lazyfitgirl

Mijn naam is Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode waarmee ik inmiddels duizenden cursisten in mijn Transformatie cursus succesvol heb geleerd hoe je kunt afvallen zonder dieet. Elke dag deel ik tips via mijn Instagram @lazyfitgirlmethode. Daarnaast schreef ik het receptenboek: ‘De Eetswitch’ waarin ik je door middel van Eetswitches in 6 categorieën aanleer om voedzamer te gaan eten. Eetswitchen betekent producten vervangen door een voedzamere versie. In de Eetswitch vind jij uitleg over het leren lezen van labels, richtlijnen voor in de supermarkt en meer dan 75 overheerlijke voedzame recepten. Afvallen was nog nooit zo simpel en leuk. Veel mensen denken streng te moeten diëten om gewicht te verliezen. Ik was er ook zo één. En daarom ben ik er nu zo ontzettend gepassioneerd over om jou te leren hoe het wél lukt! 

Bronnen: 
Consumentenbond.nl 
Voedingscentrum.nl