Wat is witte suiker? Hebben we het nodig? En wat zijn zoetstoffen?

Dit zijn hele goede vragen. Er worden namelijk ontzettend veel verschillende soorten (witte)suiker en zoetstoffen aangeboden in onder andere supermarkten. In deze blog hoop ik je een beetje wegwijs te kunnen maken in de verschillende suikers in voeding, bewerkte suikers en suikervervangers. En hoe de Lazyfitgirl Methode hiermee kan helpen.

Wat is witte suiker?

De suiker zoals we het allemaal kennen, doen we als klontjes in de thee, bakken ermee in zoetigheid of doen we als poedervorm op onze pannenkoeken. Suiker komt van nature voor in heel veel producten. Denk aan groente, fruit -en zuivelproducten. Kristalsuiker wordt gemaakt van suikerbiet. Suiker (schuilnaam sacharose) is een zoete stof die behoort tot de koolhydraten. Koolhydraten leveren energie en dat hebben we nodig om ons lichaam goed te laten functioneren. Suikers bevatten alleen koolhydraten en geen vitamines, mineralen of vezels. Siropen, zoals Agave siroop en honing, vallen hier ook onder.

Suiker komt in verschillende 'jasjes'

Producenten vermelden suiker in verschillende schuilnamen (zie afbeelding schuilnamen van suiker). De kans is groot dat er meer suiker wordt gegeten dan je denkt. Hierom adviseren wij om niet te veel van deze producten te eten. De schuilnamen maken dit alleen wel moeilijk. Door de Lazyfitgirl Methode te volgen krijg je inzicht in betere productkeuzes en zal je ook de balans vinden tussen het bewust genieten (BG) van suikerhoudende producten.

Witte suiker

Zijn zoetstoffen ook witte suiker?

Nee, zoetstoffen zijn geen witte suiker! Zoetstoffen leveren een zoete smaak maar geen calorieën. Er zijn verschillende soorten zoetstoffen (zie afbeelding hieronder). Een aandachtspunt is wel dat als je veel zoetstoffen consumeert dit een laxerend effect kan hebben. Zoetstoffen kan je toevoegen aan baksels en meer. Een voorbeeld hiervan is NICK’S fiber syrup te koop in de webshop.

Witte suiker

Voedingsclaims en misleidingen

Er zijn dus veel schuilnamen voor suikers en meerdere namen voor zoetstoffen. Er zijn een aantal claims die je kunt terugvinden op verpakkingen (1).

  • Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter.
  • Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
  • Zonder toegevoegde suikers. Aan het product zijn geen suikers of zoetstoffen toegevoegd. Als dat van toepassing is, moet er op het product staan: 'Dit product bevat van nature aanwezige suikers'.

Producten met van nature aanwezige suiker zijn vaak producten die gedroogd fruit, concentraten of sappen bevatten. Als je kijkt naar de ingrediëntendeclaratie, is het belangrijk om te kijken naar de volgorde van de ingrediënten. Het gaat namelijk op afnemende volgorde dus van het eerste ingrediënt zit er het meest in en van het laatste ingrediënt het minst.

Witte suiker

Misleidende teksten op verpakkingen

'Vrij van geraffineerde suiker' en 'gezoet met natuurlijke suiker'. Producten die deze teksten op hun verpakkingen hebben staan, gebruiken vaak de schuilnamen van suiker. Dit is bijvoorbeeld dadelsiroop, geconcentreerd groente of fruitstroop. Hierdoor zit er nog steeds enorm veel suiker in. 

Een vaak gehoorde fabel is: 'Teveel fruit is toch ongezond? Er zit heel veel suiker in'. Het klopt inderdaad dat er suiker in fruit zit, maar dit maakt een chocoladereep niet gezonder. Ons lichaam reageert hetzelfde op suiker uit fruit als op suiker uit een chocoladereep. Het verschil is dat fruit naast suiker ook vitamines, mineralen en vezels bevat. Een chocoladereep bevat deze voedingsstoffen niet. Op deze manier kun je suiker een beetje onderscheiden in verschillende soorten voeding.

Minder suiker eten is best lastig en producenten maken het ons niet makkelijker. Wil jij leren betere keuzes te maken in de supermarkt? In de Transformatie Cursus train jij in 8 weken hoe jij succesvol kunt afvallen met de Lazyfitgirl Methode.

Ook interessant: