Wist je dat we allemaal onze eigen waarheden hebben die eigenlijk geen feiten zijn? Het verhaal wat jij vertelt kan jou motiveren richting je doelen. Maar het kan je ook saboteren. Ik vertel je graag meer. 

Het Pygmalion effect, ook wel de self fulfilling prophecy genoemd, houdt in dat we gaan geloven wat ons verteld wordt (of dat nu door iemand anders of door onszelf wordt verteld, we geloven dat het ook daadwerkelijk gebeurt). Voordat ik daarop in ga, wil ik eerst het verhaal vertellen over Pygmalion, een prins uit Cyprus met een enorme voorliefde voor beeldhouwkunst uit de Griekse mythologie.


Het verhaal van Pygmalion

Omdat Pygmalion bang was voor ontrouw, was hij heel zijn leven vrijgezel. Omdat hij toch wel eenzaam was, beeldhouwde hij een prachtig wit-ivoren beeld van een vrouw. Ze was zo mooi, dat hij verliefd werd op zijn eigen schepping. Pygmalion bewonderde haar voortdurend en brandde van hartstocht naar deze mooie vrouw. Hij visualiseerde dat ze echt was, sprak tegen haar en hield haar in zijn armen. Zijn visualisatie ging zo ver dat hij soms bang was dat ze blauwe plekken zou krijgen door zijn innige omarming. Hij gaf haar bloemenkransen, mooie jurken en parels.

Op een feestdag wenste Pygmalion aan het altaar van Aphrodite dat hij een vrouw zou krijgen zoals zijn vrouw van ivoor. Toen hij thuiskwam, haastte hij zich naar zijn geliefde beeld, ging naast haar liggen en kuste haar. Het leek alsof ze begon te smelten! Hij kuste haar nog eens en een wonder geschiedde; het beeld kwam tot leven en veranderde in een echte vrouw. Zijn sterke wens was uitgekomen. Hij bedankte Aphrodite uit het diepst van zijn hart en noemde zijn vrouw Galatea.

Dit verhaal is natuurlijk een uitvergrote versie van de Wet van de Aantrekkingskracht en dingen in je leven manifesteren.

Pygmalion effect Galatea

Wat is het Pygmalion effect?

Het Pygmalion effect, ook wel de self fulfilling prophecy genoemd, gaat over de invloed van verwachtingen van anderen en van onszelf. Je gaat presteren naar de verwachtingen van anderen en van jezelf.

Voorbeelden van het Pygmalion effect

Laat ik een voorbeeld schetsen van het Pygmalion effect. Als jij altijd te horen hebt gekregen dat bepaalde dingen nou eenmaal niet voor jou zijn weggelegd of dat je altijd alles fout doet, dan ga je dat ook echt geloven. En omdat je dat gelooft, ga je dezelfde acties nemen en hetzelfde gedrag vertonen waardoor die gedachte bevestigd wordt door je omgeving en, nog belangrijker, door jezelf! Je zit vast in een vicieuze cirkel.

negatieve gedachten Pygmalion effect

In positieve zin werkt dit natuurlijk ook. Als jij te horen krijgt dat je bij de beste van de klas hoort, ga je dat geloven en ga je beter presteren. Dit wordt vervolgens weer bevestigd door je omgeving, enzovoort. 


Jij bent de sleutel tot succes!

De moraal van dit verhaal over het Pygmalion effect is dat als je in een negatieve spiraal zit, jij de enige bent die dit kan veranderen door het verhaal dat jij jezelf vertelt te veranderen. 
Wat verwacht jij van jezelf? Denk je dat je het kan of denk je juist dat je het niet kan? Ben je bereid om niet te geloven wat andere mensen over je denken en het tegendeel te bewijzen? Ben je bereid om anders naar jezelf te kijken en zo je eigen waarheid te veranderen, zodat je dingen zult bereiken die je nooit voor mogelijk hield? Met andere woorden: are you ready to rewrite your story?

In de Lazyfitgirl Transformatie cursus draait het niet over zo snel mogelijk afvallen. Het draait om het veranderen van je mindset waardoor je vanuit zelfcompassie beter voor jezelf wilt gaan zorgen. Ga de Transformatie aan en start vandaag nog met het herschrijven van jouw verhaal en het bereiken van je doel. 


Lees ook:

Dit blog werd geschreven door: Eva Eckhardt - Eva Life Coaching.
Meer over de auteur: 'Ik ben Eva, Life Coach en Energetisch therapeut. Ik help mensen door een combinatie van coaching, energetic healing en kwantum fysica op een diep level te transformeren, zodat zij zelf hun leven kunnen gaan creëren zoals zij dat willen.'