Intuïtief eten is een anti-dieet benadering die jou met behulp van 10 principes leert om weer in contact te komen met je lichaam. Intuïtief eten leert jou hoe je lichamelijke signalen zoals honger en verzadiging weer kunt herkennen. Je gaat aanvoelen wat jouw lichaam jou wil vertellen en daar naar handelen. Je gaat weer leren te vertrouwen op je lichaam en breekt tegelijkertijd met de saboterende dieetcultuur en dieetgedachten. Van diëten en restricties naar de vrijheid om weer te genieten van wat je eet. De stroming is bedacht door 2 diëtisten, Evelyn Tribole and Elyse Resch. Intuïtief eten past perfect bij de Lazyfitgirl Methode, omdat zoals ik eerder uitlegde, keuzes die je vanuit intrinsieke motivatie maakt vele malen krachtiger zijn dan opgelegde keuzes. Daarom geef ik alleen richtlijnen en bepaal jij zelf hoeveel bewust genietmomenten jij eet. Daardoor zul je merken dat de behoefte aan minder voedzaam eten ook kleiner wordt. Er zijn geen eetregels meer. In de Transformatie Cursus gaan we actief met intuïtief eten aan de slag. 

Foto door: @bysoofbremer

Intuïtief eten: de 10 principes interpreteer ik als volgt:

1. Breek met de dieetcultuur;

Als jij blijft denken dat het zoveelste dieet een wondermiddel is, word je nooit een intuïtieve eter. Gooi dus al je dieetboeken en voedingsschema’s in de prullenbak. Je weegschaal mag ook de deur uit, want centimeters zeggen veel meer over verlies in vetmassa. Kijk kritisch naar je offline en online omgeving, want ook daar is de dieetcultuur volop aanwezig. Laat je streefgewicht los en verleg de focus naar je gezondheid. 

2. Wees mentaal tevreden over wat je eet;

Ga niets eten wat je niet lust (nieuwe dingen proberen is natuurlijk wel belangrijk). Stop dus ook met eten wanneer je iets niet lekker vindt. Geniet van alles wat je eet, of het nu voedzaam of minder voedzaam is. Door de opgelegde dieetcultuur vergeten we te genieten van wat we eten. Bewustwording van wat jij in je mond stopt en waarom, is dus een belangrijke stap naar intuïtief eten. 

3. Leer je verzadiging aanvoelen;

Het is heel normaal om wel eens teveel te eten. Je voelt je dan vol en wellicht wat opgeblazen. In je reis naar intuïtieve eter probeer je door goed te kauwen en bewust te eten, te stoppen wanneer jij je verzadigd voelt. Zo is je bord moeten leegeten een ongezonde gewoonte die je gaat afleren. Doordat je vrij bent van eetregels mag jij altijd eten van jezelf en daarmee kun je beter naar je lichamelijke signalen leren luisteren. Pauzeer eens tijdens een maaltijd en vraag je af; heb ik echt nog trek? Geniet ik nog genoeg? 

4.    Respecteer je hongergevoelens;

Luister naar je lichaam en voed het op tijd wanneer je trek krijgt. Je lichaam geeft je dit signaal niet voor niets, het is ons natuurlijke signaal om te overleven. Wacht je te lang met eten, dan wordt je trek zo groot dat het lastig wordt om nog voedzame keuzes te maken. Dit resulteert vaak in eetbuien of overeten. Voed je lichaam op tijd met voldoende energie, met voeding met vezels en eiwitten die verzadigen. Op deze manier krijgt jouw lichaam het vertrouwen terug en ga jij je signalen beter aanvoelen. Daardoor zul je echte trek en emotionele trek (hoofdhonger) ook beter kunnen onderscheiden. 

5. Eten is je vriend;

Tijd om de strijd met eten achter je te laten; sluit vriendschap met eten! Vanaf nu geef jij jezelf de onvoorwaardelijke toestemming om te eten wat je wilt. Geen verboden voeding meer. Dat zal ervoor zorgen dat je lading, en dus verleiding van bepaalde producten uit jouw ‘verboden hoek’ afgaat. Door jezelf aan te leren om juist te genieten van het allerlekkerste zonder schuldgevoel, zul je merken dat stiekem eten, overeten en eetbuien zullen afnemen. 

6. Er bestaat geen foodpolitie;

Laat gedachten over ‘hoe het hoort’ maar los. Je bent niet ‘fout bezig’ als je een avond teveel chips of chocolade eet. Het gaat om je gedrag na die mindere dag of periode. Juist door jezelf niet meer negatief te veroordelen, kom je veel sneller weer in een gezonde flow. Eetregels of balen van je eigen gedrag helpen jou niet. Net als zwart-wit denken. Dieetgedachten saboteren je proces, tijd om ze om te buigen naar helpende gedachten. Het is helemaal oké om soms nog een emotie-eter te zijn. Het hoeft helemaal niet perfect om succesvol af te vallen. 

7. Ga voor liefdevol afvallen;

Wanneer honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing. We eten vaak onbewust. Eten is gekoppeld aan een gewoonte, aan een emotie of een manier om jezelf te belonen. Tijd om jezelf te belonen op andere manieren, en nieuwe gewoontes te trainen. Hoe kun je anders met boosheid, verdriet, verveling of stress omgaan? Wat heb je eigenlijk écht nodig? Zie jezelf als onderzoekende naar je eigen eetgedrag. Door je valkuilen liefdevol te mogen onderzoeken, in plaats van te balen, geef jij jezelf de ruimte om oplossingen te bedenken. Wees lief voor jezelf, alleen zo bouw je een gezonde relatie met eten op. 

8. Beweeg niet om af te vallen of calorieën te verbranden;

Door beweging los te koppelen van afvallen zorg je ervoor dat de druk om te moeten bewegen eraf is. Zo ga je van moeten naar willen, omdat je het leuk vindt en het gezond voor je is. Leg de lat om te bewegen laag, stel geen hoge doelen die je maar tijdelijk volhoudt. Zoek beweging die bij jou past en waar je plezier aan beleefd. Zo wordt bewegen altijd een succeservaring en koppelt je brein beweging aan een positief gevoel. Zie beweging als een manier om goed voor jezelf te zorgen en te ontspannen. 

9. Jouw lichaam is je tempel;

Je hebt maar één lichaam en daar wil je goed voor zorgen. Dat begint met positiever leren denken over je lijf. Het is prima om doelen te hebben, maar leer om van je lichaam te houden zoals het vandaag is. Want als je nu niet van je lijf houdt, dan doe je dat 10 kilo lichter ook niet. Waardeer en respecteer je lijf voor wat het allemaal voor je doet. Kijk eens naar alle functies die het voor jou vervult! 

10. Focus op je gezondheid in plaats van je uiterlijk en afvallen

Een gezond lichaam en leefstijl houdt niet in dat jij perfect voedzaam moet eten. Een mindere dag of periode zorgt er echt niet voor dat jouw lijf te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het draait allemaal om balans. Probeer relaxter om te gaan met voeding, want stressen over eten maakt je geen gezonder mens. Focus op kleine stapjes die je kunt maken en probeer niet in één keer teveel te veranderen. Geniet van de Non Scale Victories (overwinningen los van de weegschaal) die voedzamer en intuïtief eten met zich meebrengen. Denk aan meer energie en een positievere mindset. Je gewicht volgt dan vanzelf. Wil jij ook een intuïtieve eter worden? In de Transformatie Cursus gaan we hier heel concreet mee aan de slag. Lees hier meer over de Transformatie Cursus.

Bron: Intuitive eating, by Evelyn Tribole and Elyse Resch. 

Kijk ook eens de gratis webinar die ik over intuïtief eten gaf.

Ook interessant: