Omdat we tegenwoordig in een maatschappij leven waarin alles heel snel gaat, kan het best moeilijk zijn om al je emoties bewust te voelen in je lichaam. Vele van ons werken meerdere dagen per week, besteden veel tijd aan sociale activiteiten en hebben over het algemeen een druk leven. Ons leven zit vol met prikkels en dit heeft effect op ons. Het is dan ook heerlijk om af en toe even helemaal niet te hoeven nadenken of voelen. Maar wat gebeurt er als je geen tijd en ruimte meer hebt voor je gevoel? In dit blog wil het met je hebben over negatieve gevoelens en emoties en hoe je daarmee om kunt gaan.

In de overlevingsstand door stress 

Het is voor niemand een verrassing dat er steeds meer mensen in een burn-out komen en te veel stress ervaren. Dit gebeurt op het moment dat je te lang in een overlevingsstand zit: je hebt dan zoveel stresshormonen opgebouwd in je lichaam, dat je er gewend aan raakt. Je ziet stress niet meer als alarmsignaal of negatief gevoel, maar als onderdeel van jouw dagelijks leven.

ella gaia over negatieve gevoelens


Coping: omgaan met negatieve gevoelens

Al vanaf dat we kind zijn, creëren we “vangnetten” voor onze negatieve gevoelens. Dit zijn gewoontes die we hebben om met onze negatieve gevoelens om te gaan (en er wellicht van af te komen). Je noemt deze met een mooi woord coping. Een voorbeeld van een coping mechanisme kan bijvoorbeeld zijn: “Als ik me verdrietig voel, praat ik er over met iemand anders. Dat lucht op.”

Emotionele veerkracht door helpende coping mechanismes

Het is ontzettend fijn dat we in staat zijn om patronen te creëren die ons helpen bij negatieve emoties: dit zorgt er namelijk voor dat we niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Wanneer we helpende coping mechanismes hebben ontwikkeld, helpt dit ons bij het opbouwen van zelfvertrouwen. We weten dan dat we de dingen aankunnen en creëren daar emotionele veerkracht mee.

Wat gebeurt er als coping je niet helpt?

Je kent het wel: je komt thuis van een drukke dag met heel veel prikkels en hebt totaal geen zin om te koken. Omdat je moe en uitgeput bent, vind je dat je wel een beloning verdiend hebt. Je besluit om een zak chips open te trekken en eet deze helemaal leeg. Het geeft je comfort en ontspanning en je hoeft even nergens aan te denken. Na het eten voel je je schuldig en baal je ervan dat je dit (weer) gedaan hebt. 
Dit is een voorbeeld van een coping mechanisme dat je niet helpt: uiteindelijk is je negatieve gevoel niet weg, maar verandert. Het heeft je even kort afgeleid, maar je bouwt er geen emotionele veerkracht mee op en voelt je na afloop niet beter. 

ella gaia over coping mechanismes


Hoe ga je om met negatieve gevoelens en emoties? 

Helaas heeft iedereen wel eens een negatieve manier van coping. Dit is oké, want hier leren we van. Wat vooral belangrijk is, is ontdekken wat jou wel en niet helpt. Geef jezelf geen kritiek, maar zie het als een onderzoek naar de dingen die je wel helpen. We blijven altijd leren en we blijven altijd in proces. Om je te inspireren, geef ik een aantal tips.


3 tips voor omgaan met negatieve gevoelens


1. Negatieve gevoelens zijn niet negatief

Negatieve gevoelens helpen jou inzien wat je niet fijn vindt, wat niet voor jou werkt en waar je een signaal mag oppikken. Stress vertelt je dat je te veel prikkels hebt, angst vertelt je dat je ergens bang voor bent en verdriet vertelt je dat je ergens pijn bent gedaan. Het klinkt heel simpel, maar we staan er niet altijd zo bij stil.
Veel mensen zijn geneigd om te balen en zichzelf kritiek te geven bij zo’n negatieve emotie. Ook dit is een negatieve manier van coping. Om hier dus een eerste positieve draai aan te geven, is het belangrijk dat je negatieve emoties gaat zien als signalen die jou helpen. Ze vertellen jou iets over jouw behoeftes.

2. Je hoeft geen oplossing te bedenken

Voelen wat er gevoeld moet worden: het lijkt zo simpel, maar de meeste mensen springen meteen naar hun gedachten. Ze gaan nadenken: “Hoe kom ik aan dit negatieve gevoel?”, “Wat kan ik doen om ervan af te komen?” Ze beginnen met piekeren. Een negatief gevoel hoeft niet opgelost te worden. Sterker nog; als je een gevoel heel bewust er laat zijn verandert deze (of neemt deze af) binnen 5 minuten. Het is dus vooral belangrijk dat je er aandacht voor hebt en durft te voelen.

negatieve gevoelens ella gaia


3. Onderzoek je coping mechanismes

Heb je wel eens heel bewust gekeken naar jouw gewoontes bij een negatief gevoel? Door de tijd te nemen voor jouw coping mechanismes, ontdek je welke dingen je doet. Je kunt vervolgens uitzoeken wat jou uiteindelijk wel helpt en wat niet. Dit betekent niet dat je meteen andere patronen krijgt, maar de bewustwording helpt je wel met jezelf begrijpen.
Schrijf bijvoorbeeld eens op wat er gebeurt als je verdriet, angst of boosheid ervaart. Waar voel je dat in je lichaam? Voel je dat überhaupt of ben je vooral aan het nadenken? Beschrijf het zoveel als jij wilt. En ga dan eens na: heeft dit mij geholpen? En zo niet, wat helpt mij dan wel?

Het is normaal om je niet altijd goed te voelen, het hoort erbij. Ontvang je gevoel met aandacht: het vertelt je precies wat je mag weten. 

Liefs, Ella

Lees ook:

Ella van der Naalt 
Ella Gaia
www.ellagaia.com 
Instagram: @ella.gaia