Op mijn Instagram stories kreeg ik veel reacties van dames die aangeven behoorlijk te moeten wennen aan alle sociale situaties en uitjes. En met name het in balans houden van wat jou energie geeft of juist neemt. Het kan heel prettig zijn om voor jezelf in kaart te brengen wat jouw energiegevers en energiezuigers zijn. 

Introvert of extravert?

Laten we starten met introversie. Ik vond de volgende omschrijving: ‘Introvert is een benaming voor personen die naar binnen gekeerd zijn. Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, het kost hen alleen meer energie om zich in een onbekend gezelschap te profileren. De energie is naar binnen gericht, het zijn meer de denkers dan de doeners. Dat maakt introverte mensen over het algemeen rustiger dan extraverte mensen’.

Hier tegenover introversie staat extraversie. Ik vond de volgende uitleg: ‘Extravert is een benaming voor personen die naar buiten gekeerd zijn, gericht zijn op de buitenwereld. Extraverte personen zien zichzelf het liefst omringd door anderen en krijgen energie van dingen doen. Extraverte mensen zijn energiek, assertief, sociaal, gericht op actie en enthousiast’.

Om het duidelijk te maken, vond ik deze afbeelding van Yaika Tak, waarbij typische gedragingen en gedachtes van introverten en extraverten naast elkaar zijn gezet. Je kunt kijken welke uitspraken meer van toepassing zijn op jouw persoonlijkheid. Als je bij een rijtje veel punten aan kunt strepen, dan is het aan te nemen dat jij introvert/extravert bent.

Ambivert

Misschien zie je nu de kenmerken van introverten en extraverten en kun je in beide lijstjes punten aanstrepen. Die kans is vrij groot.  Want naast deze twee termen, is er namelijk: ambivert. Dat is de combinatie van introvert en extravert. Het bevindt zich ergens in het midden. Als ambivert zie je jezelf terug in punten van introverten als van extraverten. Zo’n 68% van de mensheid schijnt ambivert te zijn. Je zult als introvert persoon, ook extraverte trekjes hebt en andersom. Neig jij meer naar introvert. Dan is het belangrijk om daar in je planning rekening mee te houden. Zodat je niet te overprikkeld of gestrest raakt. Chronische stress is namelijk een grote oorzaak van overgewicht, door de aanmaak van het hormoon cortisol zal je lichaam constant om meer voeding vragen dan je nodig hebt. 

Ook interessant: