Je kunt niet verwachten dat mensen altijd rekening met je houden en precies weten wat jij wel of niet aankunt. Die verwachting loslaten heeft mij enorm geholpen. Je moet zelf je grenzen aangeven, dat gaat een ander niet voor jou doen. Ik heb 3 tips voor jou om NEE zeggen heel simpel te maken:

  1. Besef dat NEE zeggen helemaal niet negatief hoeft te zijn. Dat vul je zelf in. Die lading geef je er zelf aan. De wereld draait ook door als jij ergens niet bij bent. Of je hulp eens niet aanbiedt. Dus wees je bewust van de gedachten die je kiest vooraf aan een NEE. Wees daarin je eigen beste vriendin die voor zichzelf mag kiezen zonder schuldgevoel.

  2. Je hoeft je niet te verantwoorden. Nooit. Wel kun je uitleg geven, maar ga geen sorry zeggen voor de momenten waarop jij NEE zegt tegen een ander en dus JA tegen jezelf. Bijvoorbeeld: ‘’Wat een leuk idee om een weekend weg te gaan, toch sla ik dit jaar even over.’’ Misschien is dit geen leuke nee om te geven, maar je geeft duidelijk je grenzen aan en dat is voor je omgeving juist prettig.

  3. Twijfel je? Stel je NEE dan uit. “Wat een leuk idee, ik ga er even over nadenken en kom nog bij je terug.’’ Voel je direct een grote NEE, zeg het dan wel direct. 

  4. Stop met pleasen. Blijf in contact met je eigen kernwaarden. Waar jij je tijd aan wilt besteden. Waar jij energie van krijgt. Een mooie tip die ik zelf ooit kreeg: 'Wat als je zou emigreren naar Australië. Met welke mensen zou je dan contact houden?'. Dat is je inner circle; de mensen waar jij je tijd en energie aan besteedt. Het is hartstikke mooi om veel voor anderen te willen doen, maar maak er geen please gedrag van. Ook als je regelmatig NEE zegt ben je een waardevol persoon. Wanneer je teveel leeft naar andermans wensen, dan heeft dat ook invloed op je eetgedrag.

  5. Weet dat je leefstijl voor een groot gedeelte wordt bepaald door met wie jij je omringt. Probeer daarom gelijkgestemden te vinden. Die jou juist aanmoedigen om gezonde keuzes te maken waar jij je zo goed bij voelt. Die net als jij bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en jezelf op één zetten. In de Lazyfitgirl community kun je een Lazyfitgirl maatje vinden, hartstikke leuk!

Ook interessant: