Leer om van jezelf te houden en probeer vanuit daar eens af te vallen. Heb jij dat wel eens geprobeerd? Toen ik begon aan de Lazyfitgirl Methode klonk dit als muziek in mijn oren. Geen regeltjes, geen strenge eetschema’s, geen calorieën tellen, maar afvallen, omdat je je lichaam gezonder wilt maken. Natuurlijk houd ik van mezelf en beschik ik over een goede portie zelfliefde, dacht ik destijds. Gedurende mijn pad naar het creëren van een gezondere levensstijl, kwam ik erachter dat ik nog heel erg kon groeien als het ging om zelfliefde. Ik verafschuwde mijn lichaam en koos vaak voor de optie waar ik mezelf het meest mee kwelde. Nog steeds vind ik dat ik nog niet ben waar ik wil zijn op het gebied van zelfliefde, maar ik heb al enorm veel geleerd. Mijn ervaring en tips deel ik graag!

Leer van jezelf te houden met deze 3 tips!

Oorzaken en herkenning

Hoe kwam ik erachter dat ik niet zoveel zelfliefde had als dat ik in eerste instantie dacht? Om te beginnen kreeg ik veel inzichten dankzij de Methode en las ik over veel situaties waar ik mezelf in herkende. Ik ben iemand die situaties en gedachten in eerste instantie vrij snel en makkelijk accepteert en pas op een later moment de klap vangt. Zo had ik bijvoorbeeld direct geaccepteerd dat ik een emotie-eter ben. Pas later realiseerde ik me wat een effect dit heeft gehad op mijn manier van denken en omgaan met moeilijke situaties. Ieder mens probeert ongemak uit de weg te gaan en ik at het weg. Ik verschuilde me achter een beker ijs of een reep chocola. Inmiddels realiseer ik me dat dit een ongezonde gewoonte is en nu deze wegvalt, moet ik het ongemak in de ogen aankijken. Dat kwam even binnen. Ik moet daadwerkelijk iets doen aan een nare situatie in plaats van mezelf troosten met eten. 

Wanneer je jezelf en je emoties niet onderdrukt met (suiker- en vetrijk) eten, krijg je het gevoel dat je er toch iets mee moet doen. Die emoties hebben een oorzaak. Het duurde bij mij een tijdje voor ik realiseerde waar sommige emoties vandaan kwamen. Erbij stilstaan en erover nadenken was voor mij een van de moeilijkste stappen om te zetten. Zoals ik hierboven ook zei: je moet het ongemak in de ogen aankijken. Daarmee bedoel ik niet dat elke emotie ongemakkelijk is, maar de oorzaak kan een ding zijn dat je probeert te negeren, wellicht omdat je de waarheid moeilijk vindt om te accepteren of het doet te veel pijn.

Acceptatie

Het accepteren van de emotie en eigenlijk de gehele situatie is de volgende stap. Iets accepteren wil niet zeggen dat je het ermee eens bent. Bijvoorbeeld je contract op je werk is niet verlengd. Een vervelende situatie die je moet accepteren om weer verder te gaan solliciteren. Je hoeft het niet eens te zijn met de reden van ontslag, maar op de bank zitten en een bak ijs leeg eten levert je niets op. Accepteren en doorgaan daarentegen wel. Is het moeilijk om een situatie te accepteren? Ja, zeker. Maar je komt er altijd sterker uit!

Soms hoef je niets te doen met een emotie of situatie. Soms voel je je gewoon even rot, heb je een mindere dag of duurt het even voordat je uit de nare situatie bent. Het is oké om dan niet direct actie te ondernemen, maar je emoties er gewoon even te laten zijn. Neem een moment voor jezelf en huil, lach, wees even boos of doe wat jij op dat moment fijn vindt. Ook dat is het accepteren van je emotie en daarna weer doorgaan.

Zelfliefde

Terugkomend op het puntje zelfliefde, want wat heeft dat nou met al die emoties en acceptatie te maken? Eigenlijk heel veel. Mensen hebben nou eenmaal emoties en je kan deze accepteren, omdat je dat nu in deze blog hebt gelezen en denkt: zij zal het wel weten. Óf je doet het, omdat je jezelf het beste gunt. Vanuit liefde voor je lichaam en je geest. Met afvallen werkt dat net zo. Je wilt een paar kilo’s kwijt, omdat je walgt van jezelf als je in de spiegel kijkt en aan een bepaald ideaalbeeld wil voldoen; óf je wilt een gezond gewicht bereiken, omdat je je lichaam het beste gunt. Omdat je je lijf wilt voeden met vitamines, mineralen, energie en bouwstoffen. Omdat je niet wilt dat je lijf ziek wordt en je in een slechte gezondheid verkeert. 

Leer om van jezelf te houden, want een slank lijf hebben, is niet alles.

Vroeger dacht ik: als ik slank ben, een bepaald aantal kilo’s hebt bereikt, dan ben ik pas blij met mezelf. Wat nou als je nú al blij kan zijn met jezelf? Wat nou als je nú naar de spiegel gaat en tegen jezelf zegt: ik ben blij met mijn lijf, want het zorgt zo goed voor mij. Wat nou als je nú de beslissing maakt om goed voor je lichaam te zorgen, zoals je lichaam voor jou zorgt? Je lichaam houdt je in leven, regelt zuurstof, houdt je op temperatuur en zorgt ervoor dat al je organen zijn werk doen (en veel meer natuurlijk). 

Natuurlijk is het een moeilijke weg, naar een gezonde levensstijl. Ik kan er bijna een heel boek over schrijven, want man, wat heb ik een struggles gehad. Zelfliefde moet groeien en verandering is eng, want het is nieuw, maar ik had het niet anders gewild. De ups en downs zijn stuk voor stuk leermomenten en helpen je beter worden. Het leren om van jezelf te houden was het enorm waard, want ik voel me niet alleen beter in mijn vel, maar heb ook de energie om met mijn dochter te spelen na een gebroken nacht. Mijn huid ziet er beter uit dan ooit en ik ben eindelijk tevreden over wat ik eet. Dat gun ik jou ook!

Ben jij klaar voor project Leer om van jezelf te houden en vanuit daar af te vallen?

Ik ben heel benieuwd waar je voor kiest. Het zoveelste dieet, omdat je per se die kilo’s eraf wilt? Of afvallen vanuit liefde voor je lijf, omdat je het waard bent om goed voor te zorgen? Laat het me vooral weten!

Door ambassadrice Maria Pamporis.

Ook interessant: