Feestjes, taart, wijn, bitterballen... en toch afvallen? Zo pak je het aan.

Misschien ben je in het verleden wel op dieet geweest of heb je een eetschema gevolgd, waar je dan al snel mee in de knoei komt in sociale situaties. Je hebt een feestje en je komt in de verleiding. Of je blijft zelfs liever thuis, omdat je de controle wilt houden over wat je eet. Verjaardagen, lunchdates, borrels, uit eten gaan... Hoe zonde is het als je hier niet optimaal van kunt genieten door allerlei belemmerde gedachten?! Ik weet nog goed dat ik met mijzelf afsprak voordat ik naar een verjaardag ging om niets te nemen, en hoe ik dan uiteindelijk juist helemaal losging en daar achteraf weer van baalde. Of het lukte me juist wel om niets te nemen, maar dan belandde ik een dag later alsnog in een snaaibui. De keren dat ik met een overvolle maag en buikpijn naar bed ging, zijn ontelbaar. Dit heeft alles met spanning rondom eten te maken. Spanning die wordt opgebouwd wanneer jij jezelf restricties oplegt. Inmiddels kan ik een prima balans bewaren dankzij de Lazyfitgirl Methode, die ik zelf heb gecreëerd. In deze blog ga ik specifiek in op het thema verjaardagen. 10 Lazyfitgirl tips voor een gezonde verjaardag!

Tip 1: Compenseer niet vooraf omdat je taart of hapjes wil eten

Minder of niet eten voor een verjaardag is niet de oplossing. Eet juist een voedzame maaltijd vooraf. Juist door voldoende te hebben gegeten, kun je bewuster kiezen voor het allerlekkerste. Jezelf alles ontzeggen is namelijk helemaal niet nodig om af te vallen en gezond feest te vieren. Met een goed gevulde maag kun je beter naar je lijf luisteren en niet overeten. 

Tip 2: Verleg de focus naar waar een verjaardag echt om draait; gezelligheid

Gezelligheid zit niet in wat je eet of drinkt maar in jouzelf. Ik stel graag de vraag: wat als eten niet bestond? Wat zou je verjaardag dan gezellig maken? Waar zou mijn aandacht dan naartoe gaan? Wanneer je focus niet meer naar eten toe gaat, komt die gezonde verjaardag vanzelf!

gezellige verjaardag


Tip 3: Bedenk je eens of je eet of drinkt vanuit een bepaalde “houding”

Omdat het “erbij hoort” of omdat je spanning, ongemak of verveling voelt? Hoe kun jij je door deze gevoelens heen coachen zonder eten? Dit soort gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je vanuit een mechanisme om deze gevoelens weg te drukken wil gaan eten. 

Tip 4: Ben jij een emotie-eter?

Spreek je gevoel eens uit. “Hey, goh ik ken hier bijna niemand en voel me een beetje ongemakkelijk. Hoe ken jij de jarige?” Spreek met jezelf af dat je gaat oefenen met het doorvoelen van spanning en ongemak. Het weg eten is de makkelijke weg. Je gevoelens mogen er zijn, en jij kunt het aan om jezelf hierin te trainen.

Tip 5: Geniet van wat je eet

Gezond feesten begint met eten zonder schuldgevoel. Kies wat er lekker uitziet. Proef goed. Zet al je zintuigen aan. Neem pauzes. 

gezond feesten eten


Tip 6: Leer nee zeggen 

“Nee dankjewel” is ook een antwoord. Je beledigt daar echt niemand mee. En als iemand daar anders over denkt, dan is dat niet jouw probleem. Je hoeft je niet te verantwoorden of schuldig te voelen. Gebruik dit ook niet als excuus. Ga voor wat het beste is voor jou.

Tip 7: Wil je mee proosten maar minderen met alcohol? 

Vraag om (smaak)water in een wijnglas. In mijn blog over alcohol en afvallen vertel ik je meer over minderen met alcohol. 

Tip 8: Verleg de focus van eten

Focus je op de leuke dingen aan een verjaardag. Iemand nieuws leren kennen, iets over jezelf delen, iets van een ander leren. Organiseer iets leuks voor de jarige of neem de leiding over de muziek. 

gezonde verjaardag focus


Tip 9: Je hebt altijd een keuze 

Geven verjaardagen jou altijd stress? En vraag jezelf af hoe je dit voor jezelf kunt aanpakken? Hoe jij je grenzen kunt bewaken of dat je overal wel bij wil zijn. Leer te denken in oplossingen. Je hebt altijd een keuze. 

Tip 10: Ontdek nieuwe recepten

Ga jij regelmatig ‘’los’’ met eten op feestjes? Dan kan dat ook komen omdat je mentaal niet voldoende tevreden bent over je maaltijden. De tip daarvoor is op zoek gaan naar nieuwe voedzame recepten waar je écht intens van kunt genieten. In mijn kookboek “De Eetswitch” vind je meer dan 75 voedzame recepten, al mijn tips rondom afvallen zonder dieet en bijvoorbeeld ook de lekkerste party hapjes voor je eigen gezonde verjaardagen en feestjes!

Lees ook: