Waar de een zich lekker laat gaan tijdens de feestdagen en alles eet wat los en vast zit, maakt de ander zich toch zorgen om aan te komen. Voel jij je schuldig na de feestdagen? Wil jij die decemberkilo’s voorkomen en gezond de feestdagen door? Goed nieuws! Je kunt prima in balans genieten van alle lekkernijen zonder je te overeten en met buikpijn naar bed te gaan, door de Lazyfitgirl Methode te volgen. Atsje, oftewel @twirrewyn1985 (dit betekent hersenspinsels in het Fries!) is 40 kilo afgevallen met mijn methode en dat zelfs zonder te sporten. In deze blog beantwoord Atsje mijn vragen over hoe zij het aanpakt en deelt ze tips voor gezonde feestdagen. Laat je inspireren! 

Wat is de Lazyfitgirl Methode?

Ik ben Anki Willemsen, voedingsdeskundige en founder van de Lazyfitgirl Methode waarin ik jou leer afvallen zonder dieet. Zelf ben ik 25 kilo afgevallen en ik heb jarenlang tieners met morbide obesitas begeleid naar een gezonde leefstijl. De methode combineert kennis over voeding met een verandering in mindset. Deze komen samen in de Lazyfitgirl Transformatie Cursus. Daarnaast schreef ik bestseller De Eetswitch waarin je informatie over eetswitchen (kiezen voor de voedzamere optie in de supermarkt) en meer dan 75 recepten vindt. Tot slot is er de Lazyfitgirl Motivatie Club waar je inspirerende masterclasses kunt volgen, je vragen kunt stellen en de connectie kunt maken met andere Lazyfitters! 

Atjse, hoe verliepen de feestdagen vroeger bij jou op eetgebied?

Ik heb behoorlijk gestruggled met eten tijdens feestdagen. Jarenlang volgde ik dieet op dieet en juist hierdoor kwam ik tijdens de feestdagen met mijzelf in de knoop. En dan niet alleen de feestdagen zelf, maar de gehele aanloop ernaartoe. Vanaf het moment dat bepaalde producten in de supermarkten voor handen waren. Allemaal ‘verboden’ producten, want die pasten zéker niet in mijn dieet. Maar iedere dag nee zeggen tegen jezelf, breekt je op. Ik heb mij zo vaak rot en schuldig gevoeld. Ik voelde me een mislukking en had een sterk gevoel van falen, omdat het mij niet lukte om er weerstand tegen te bieden. Iedere keer beloofde ik mijzelf weer dat ik maandag (was echt zo’n vaste dag waarop alles weer strikt moest) mijzelf zou moeten herpakken, dat ik echt beter mijn best moest doen en er alles aan moest doen om er die week wel vanaf te blijven. 

gezonde feestdagen

Hoe zagen de dagen eruit voor jou? 

De feestdagen zelf bestonden uit een uitgebreid ontbijt, een nog uitgebreidere lunch, borrels met hapjes, om vervolgens af te sluiten met veel avondeten én een toetje. 
Op die dagen zelf mocht ik alles eten van mijzelf, waardoor ik vaak geen rem had en tollend mijn bed in ging, om na de feestdagen mijzelf zo naar te voelen en weer te grijpen naar het zoveelste dieet. 
Mijn verjaardag op tweede kerstdag hielp ook niet echt mee. Familie, vrienden; iedereen werd altijd uitgenodigd op deze dag, omdat ik dacht dat dit zo hoorde. 

Het klinkt alsof je hoge eisen stelde aan jezelf?

Dat klopt. Dagen ervoor stressen om alles op tijd in huis te krijgen, nadenken over wat er in huis moest komen én altijd moeite hebben met de hoeveelheden, dus veel te veel in huis halen (waar we nog weken van konden eten). Rekening houden met bepaalde diëten van de gasten of allergieën, overal lijstjes voor maken en alles alleen willen doen. Op de dag zelf stressen om alles op tijd klaar te maken, mijzelf leuk aankleden, huis netjes hebben én mezelf vooral sociaal opstellen en gezellig doen… want feestdagen moesten in mijn hoofd gezellig zijn… ondertussen at ik door de stress veel te veel. 

gezellige en gezonde feestdagen

Hoe pak jij nu de feestdagen aan rondom voedzaam eten?

Eten is in onze maatschappij zo gekoppeld aan feestdagen, gebeurtenissen en emoties. Door de Lazyfitgirl Methode weet ik nu; eten is gewoon eten. Niet meer en niet minder dan dat. Ik ben degene die er lading aangeeft door producten te labelen als goed of fout, verboden – want niet passend in een dieet -, door eetregels. Daarnaast merkte ik dat doordat ik juist de focus had op alles wat ik niet mocht of juist moest laten, dit ervoor zorgde dat ik vastliep in een vicieuze cirkel.

Hoe heb je die cirkel doorbroken?

Ik heb hierin een enorme mindsetshift gemaakt door regels van anderen los te laten en mijn eigen ‘regels’ te bepalen. Voor mij betekent dit met de feestdagen nu net wat uitgebreider uitpakken. Niet zo zeer qua eten an zich, maar wel met mensen om mij heen die mij lief zijn en het huis gezellig aankleden. Lekker met de kinderen samen rommelen in huis op de dagen zelf of juist buitenshuis. Vooral de focus hebben op ontspanning en niks moeten. Dingen doen waar ik ook blij van word, gezamenlijk spelletjes spelen of lekker samen een (kerst)film kijken. Eten krijgt hierin niet meer de hoofdrol zoals die voorheen het wel had. Ook tijdens de feestdagen blijf ik intuïtief eten, omdat ik mijzelf daar het allerlekkerste bij voel. Ik weet dat ik daardoor ook een leukere en gezelligere moeder en vrouw ben. Niet alle eetmomenten hoeven samen met mijn gezin én ook niet alle activiteiten hoeven samen met mijn gezin. 

een vrolijke en gezonde kerst

Eet je nog wel wat lekkers?

Jazeker! Ik maak in de maanden vooraf voor mijzelf opnieuw een lijstje met de dingen die ik het allerlekkerste vind. Doe ik dit niet, dan verzand ik in al die producten die voorhanden zijn, die ik niet het allerlekkerste vind. Het lijstje is in al die jaren veranderd. Waar ik voorheen dacht dat ik krentenbrood met spijs en een laag boter het allerlekkerste vond, taal ik er nu niet meer naar én staat het dit jaar niet meer op mijn bg-lijstje. Dit zijn bewuste genietmomentjes, ik eet dan het allerlekkerste zonder schuldgevoel en bepaal zelf wanneer en hoeveel dat is. Geen restricties, waardoor ik een enorme rust ervaar. Ik mag alles eten en juist daardoor overeet ik niet meer. 

Het lijkt alsof je meer rekening houdt met je eigen gevoelens, met wat jij wil! 

Heel erg. Ik zet mijzelf weer centraal, wetende dat ik daardoor een leukere moeder en partner ben. Ook met mijn verjaardag heb ik andere keuzes gemaakt. Ik geniet echt van familie en vrienden om mij heen, maar niet in de combinatie zoals voorheen. Door nu vooraf stil te staan bij wat ik leuk en fijn vind, kijk ik ook oprecht uit naar de kerstdagen. Zo gaan we nu geregeld met kerst als gezin weg en als we wel thuis zijn, dan wisselt het qua activiteit; of alleen een kop koffie met taart én een borrelmomentje met familie. Of een uitgebreide brunch met een grote groep mensen of ’s avonds met een klein groepje uit eten. En ook plan ik bewust een momentje in voor mijzelf door lekker alleen te wandelen of lang te douchen. Geen gestress meer, maar zoveel rust! Deze keuzes had ik voorheen nooit durven maken. 

Wat is jouw beste tip of advies voor gezonde feestdagen?

Gun jezelf een nieuwe benadering. Het mooie van de Transformatie Cursus is dat het je echt stapje voor stapje meeneemt in die nieuwe leefstijl, niets moet… alles mag. Afvallen hoeft niet zwaar te zijn of te voelen, door het te zien als een enorm mooi leerproces dat jou elke dag een stapje dichterbij je doel gaat brengen. Zie de feestdagen als een onderdeel van je reis naar een leefstijl waar jij je fijn bij voelt. Niet om de beste versie van jezelf te worden, maar wel steeds een beetje meer jezelf. Ik ben niet alleen 40 kilo afgevallen. Ik ben van binnen compleet anders gaan denken en doen, de buitenkant volgde vanzelf. In mijn gratis podcast snijd ik veel onderwerpen aan! 

gezonde feestdagen Atsje

Dankjewel lieve Atsje! 

Lees ook: