De feestmaanden betekenen meestal, veel en lekker eten en niet altijd even gezond. De angst om toch aan te komen tijdens de feestdagen is dan ook niet geheel onterecht.

Toch ga jij het dit jaar anders aanpakken met mijn tips!

1. Het is ook vocht

Besef dat het voor je lijf praktisch onmogelijk is om veel aan te komen in vetmassa in een korte tijd. Dat volle en opgeblazen gevoel dat je ervaart na een avondje tafelen, is dan ook grotendeels vocht. Je lijf reageert op het minder voedzame eten. Denk aan veel zout, alcohol en snelle koolhydraten. Raak dus niet meteen in paniek, maar drink voldoende water. Dat vocht neemt vanzelf weer af. 

Niet aankomen tijdens de feestdagen

2. Houd vast aan gezonde gewoontes

Ook tijdens de feestmaanden kun je gezonde gewoontes die goed voelen, blijven volhouden. Denk aan die dagelijkse wandeling, voldoende water drinken en zorgen voor genoeg voedzame maaltijden tussendoor. Plan ze in op de leefstijl weekplanner als belangrijke afspraken met jezelf. 

3. Eet met aandacht

Het is helemaal niet erg om op de feestdagen wat meer lekkere dingen te eten dan op niet-feestdagen. Door mindful te leren eten, kun jij ervan genieten zonder je te over eten. Probeer daarvoor de volgende mindful eten oefening. Eet met aandacht, luister naar je honger- en verzadigingsgevoel, kauw goed op je eten, leg je bestek tijdens het eten eens neer en neem kleine hapjes. Door met aandacht te eten kun jij je honger en verzadiging beter aanvoelen en stoppen wanneer je verzadigd bent.

4. Neem alleen het allerlekkerste

In de feestperiodes kun jij bewuste genietmomenten blijven inplannen. Juist door voor jezelf het allerlekkerste te regelen, laat je het andere makkelijker liggen. Dat komt doordat je geen gevoel van schaarste hebt, zoals dat bij een dieet wel het geval is. Gun jezelf de lekkerste pepernoten, kerstkrans of ijstaart. Bekijk mijn hoogtepunt BG om de video hierover te bekijken. 

Kies daarnaast voor zo voedzaam mogelijke producten. Eet vooral niet te weinig uit angst om aan te komen. Juist door voldoende te eten, kun je het gedachteloos snaaien beperken. Denk aan een kerstbontbijt waarbij je naast dat croissantje ook een boterham en bakje kwark neemt.

5. Creëer nieuwe rituelen

Sinterklaas en kerst draaien vaak om eten. Dat is door de voedingsindustrie zo gecreëerd. Zo zijn er bepaalde gewoontes al generaties in families en dat is prima. Maar weet dat jij de vrijheid hebt om nieuwe rituelen te bedenken. Wat als eten niet bestond? Hoe zou je Sinterklaas en kerst dan vieren? Welke activiteiten zou je dan kunnen doen om de feestvreugde te verheugen? Denk aan een speurtocht, een leuk spel, een creatieve activiteit of muzikale opdracht...  Het hoeft niet allemaal om eten te draaien.

6. Jij bent gezellig genoeg

We koppelen gezellig zijn vaak aan eten en drinken. Het is tijd om dat los te koppelen van elkaar. Jij bent net zo gezellig als je eten en drinken weigert of een kleinere portie neemt dan de rest. Of als je water drinkt uit een wijnglas.

Het is tijd om commentaar daarop naast je neer te leggen en voor jezelf te kiezen. Combineer voedzaam met minder voedzaam. En zorg dat je op tijd iets voedzaams eet en wees niet bang om daarmee op te vallen. Trakteer je gezelschap ook eens op een Lazyfitgirl baksel. Op Instagram via #lazyfitgirlbakken vind je er genoeg!

Vind je het lastig om niet mee te snaaien in gezelschap? Focus je dan eens op waar gezelligheid voor jou nog meer in zit tijdens de feestdagen. Probeer tijdens een avond eens drie dingen te bedenken en richt je daarop.

7. Beperk stress als je niet wil aankomen tijdens de feestdagen

Door teveel stress maakt je lijf hormonen aan die de eetlust en trek in suiker en vet vergroten. Probeer daarom stress te beperken. Laat los waar je geen invloed op hebt (denk aan gezeur over de kerst, of dat familielid waar je niet op zit te wachten) en pak aan wat je wel kunt veranderen.

Hoe kan jij voor jezelf ontspanning regelen deze periode? Wat heb je nodig? Wie kun je om hulp vragen? Welke zaken kun je uitbesteden en wordt het niet eens tijd om vaker nee te zeggen? Heb je hier hulp bij nodig? De Transformatie Cursus geeft je alle tools.

8. Geniet van waar de feestdagen echt over gaan

We zijn enorm bevoorrecht om in veiligheid, met een dak boven ons hoofd en in overvloed van eten de feestdagen te mogen vieren. Geniet van alles wat je hebt. Verleg de focus van eten naar waar het echt over gaat: samen zijn met diegene van wie je houdt. Het maken van nieuwe mooie momenten en het ophalen van herinneringen aan wie je moet missen. Misschien wil je tijdens de feestdagen iets voor een ander betekenen: kijk eens rond naar initiatieven.

Ook interessant: