Ben je net lekker aan het afvallen, liggen die pepernoten alweer in de schappen en lijkt er nóg meer verleiding te zijn om je heen. Ook zijn de dagen korter en beweeg je wellicht wat minder. De angst om aan te komen speelt deze periode bij veel mensen. Bij jou ook? Dat is helemaal niet gek, want je hebt zo je best gedaan. Zelf heb ik deze angst al jaren niet meer. Mijn gewicht is al lange tijd redelijk stabiel. Dat gevoel gun ik jou ook! In deze blog lees je tips van de Lazyfitgirl ambassadrices en mijzelf, zodat opnieuw moeten afvallen na de feestdagen niet nodig is! Wil jij zien hoe de ambassadrices die de Lazyfitgirl Methode volgen leven? Volg ze dan via Instagram #lazyfitamba.


Tip 1: gezonde gewoontes aanleren en volhouden

Ook tijdens de feestmaanden kun je gezonde gewoontes die goed voelen, blijven volhouden. Denk aan die dagelijkse wandeling, voldoende water drinken en zorgen voor genoeg voedzame maaltijden tussendoor. Wel is het belangrijk om hier de focus op te houden. Dat kan al heel makkelijk door ‘’Vandaag zorg ik goed voor mijzelf’’ als screensaver op je telefoon te zetten. 

Tip 2: sla geen maaltijden over  

‘’Voor de methode at ik tijdens de feestdagen alles wat los en vast zat. De remmen gingen los, eindelijk mocht ik alles eten van mijzelf. Aan het einde van de dag ging ik rollend met een volle buik mijn bed in. Nu is dat heel anders. De verboden lading is eraf waardoor ik niet meer los ga. Mijn tip is om vooraf aan een kerstdiner een vullend soepje te nemen. Sowieso geen maaltijden overslaan of met een lege maag ergens naartoe gaan. Juist door ook lekker voedzaam te blijven eten kun je bewuste keuzes maken. Dat mag dan ook gewoon iets minder voedzaams zijn.’’ – Maria @mamaendemeidTip 3: eet bewust 

Bewust eten is het besteden van aandacht aan wat je eet. Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel, kauw goed op je eten, leg je bestek tijdens het eten eens neer en neem kleine hapjes. Door met aandacht te eten, kun jij je honger en verzadiging beter aanvoelen en stoppen wanneer je verzadigd bent.


Tip 4: voorkom aankomen en afvallen door het lekkerste te eten

In de feestperiodes kun jij bewuste genietmomenten blijven inplannen. Juist door jezelf het allerlekkerste te gunnen, laat je het andere makkelijker liggen. Dat komt doordat je geen gevoel van schaarste hebt, zoals dat bij een dieet wel het geval is. Gun jezelf de lekkerste pepernoten, kerstkrans of ijstaart. Kies daarnaast voor zo voedzaam mogelijke producten. Eet vooral niet te weinig uit angst om aan te komen en dat je na de feestdagen weer moet afvallen. Juist door voldoende te eten, kun je het gedachteloos snaaien beperken. Denk aan een kerstbontbijt waarbij je naast dat croissantje ook een boterham en bakje kwark neemt.Tip 5: creëer nieuwe rituelen

Sinterklaas en kerst draaien vaak om eten. Dat is door de voedingsindustrie zo gecreëerd. Zo zijn er bepaalde gewoontes al generaties in families en dat is prima. Maar weet dat jij de vrijheid hebt om nieuwe rituelen te bedenken. Wat als eten niet bestond? Hoe zou je Sinterklaas en kerst dan vieren? Welke activiteiten zou je dan kunnen doen om de feestvreugde te verheugen? Denk aan een speurtocht, een leuk spel, een creatieve activiteit of muzikale opdracht...  Het hoeft niet allemaal om eten te draaien. Door daarvan af te stappen, verklein je de angst om aan te komen en om na de feestdagen weer te moeten afvallen. 


Tip 6: blijf grotendeels voedzaam eten

‘’Vroeger kon ik me erg overeten en daardoor niet genieten van eten en het ook niet echt meer proeven. Ik at vaak niet van te voren waardoor ik alles wilde eten, ook dingen die ik niet eens lekker vond. Nu blijf ik grotendeels voedzaam eten, omdat ik mij daar goed bij voel. Ook heb ik eten niet meer nodig om de feestvreugde te voelen. Wel zal ik zeker met kerst wel wat meer eten, omdat het allemaal lekker is, maar thuis switch ik moeiteloos weer naar voedzaam. Ik maak me daar niet druk over, omdat mijn lijf automatisch weer zin krijgt in voedzame maaltijden. Een belangrijke eye opener die ik wil meegeven. Je komt niet aan tussen kerst en oud & nieuw, maar tussen oud & nieuw en kerst!’’ – Ina @fryske.lazyfitgirlTip 7: gezelligheid zit niet in een verpakking 

We koppelen gezellig zijn vaak aan eten en drinken. Het is tijd om dat los te koppelen van elkaar. Jij bent net zo gezellig als je eten en drinken weigert of een kleinere portie neemt dan de rest. Of als je water drinkt uit een wijnglas. Combineer voedzaam met minder voedzaam. En zorg dat je op tijd iets voedzaams eet en wees niet bang om daarmee op te vallen. You do you! Trakteer je gezelschap ook eens op een Lazyfitgirl gerecht. In De Eetswitch vind je volop heerlijke recepten en gezonde taarten die het goed doen tijdens de feestdagen! 


Tip 8: koppel eten en feestvieren niet aan elkaar

‘’De feestdagen waren voor mij een reden om he-le-maal los te gaan. Uitgebreid ontbijten en lunchen, daarna borrelen en eten. Veel vette en suikerrijke producten. Daardoor veel te veel eten en dus ’s avonds met een mega opgeblazen buik en buikpijn in mijn bed gaan liggen om de volgende dag weer opnieuw te beginnen. Dit ging dan ook na de kerst door, om dan 1 januari weer aan een strak regime te beginnen. Nu gaat het heel anders. Ik heb zoveel voedzame heerlijke recepten ontdekt dat ik een prima balans heb tussen voedzaam en minder voedzaam maar wel lekker. Ik geniet veel meer van een kerstdiner, maar ook van een fijne wandeling of goed gesprek. De feestdagen zijn voor mij geen dagenlang vreetfestijn meer, want ik mag het hele jaar door alles eten van mijzelf. Mijn tip aan jou als lezer is: probeer eten en feestvieren los te koppelen van elkaar. De feestdagen hoeven niet alleen in het teken van eten te staan. Speel spelletjes met je kids en onderneem leuke dingen samen. Geniet van waar deze dagen écht om gaan.’’ – Danielle @danielle.lazyfitgirlTip 9: Beperk stress als je afvallen na de feestdagen wilt voorkomen

Door teveel stress maakt je lijf hormonen aan die de eetlust en trek in suiker en vet vergroten. Probeer daarom stress te verminderen. Blijf in beweging. Pak je rust. Laat los waar je geen invloed op hebt (denk aan gezeur over de kerst, of dat familielid waar je niet op zit te wachten) en pak aan wat je wel kunt veranderen.
Hoe kan jij voor jezelf ontspanning regelen deze periode? Wat heb je nodig? Wie kun je om hulp vragen? Welke zaken kun je uitbesteden en wordt het niet eens tijd om vaker nee te zeggen? Heb je hier hulp bij nodig? De Transformatie cursus geeft je alle antwoorden. 


Tip 10: Geniet van waar de feestdagen echt over gaan

Supermarkten hebben allerlei aanbiedingen speciaal voor de feestdagen. Maar weet dat dit allemaal marketing is. Jij bepaalt nog steeds welke keuzes je maakt. We zijn enorm bevoorrecht om in veiligheid, met een dak boven ons hoofd en in overvloed van eten de feestdagen te mogen vieren. Verleg de focus van eten naar waar het echt over gaat: samen zijn met diegene van wie je houdt. Het maken van nieuwe mooie momenten en het ophalen van herinneringen aan wie je moet missen. Misschien wil je tijdens de feestdagen iets voor een ander betekenen: kijk eens rond naar initiatieven. Maak eens een moodboard met plannen voor het aankomende jaar. Volg een toffe masterclass in de Lazyfitgirl Motivatie Club. En bovenal: geniet van deze mooie tijd van het jaar. 

afvallen feestdagen genieten


Lees ook: