Kun je alcohol drinken en toch afvallen? Wat zijn dan de slimme keuzes? Wat is de invloed van alcohol op mijn eetgedrag? Is alcohol nou echt zo dik makend of valt dat allemaal wel mee? In deze blog neem ik je mee in de wereld van alcohol en afvallen!

Moet ik stoppen met alcohol drinken om af te vallen?

Een wijntje hier, speciaal biertje daar. Of misschien drink je juist graag cocktails op een terrasje. Nu we weer massaal sociale afspraken hebben, drink je misschien wel meer. Wellicht vind je het ook wel lastig om “Nee” te zeggen tegen ‘’Nog eentje dan!’’ Of misschien ben je juist gewend geraakt aan de gewoonte om het thuis gezellig te maken met een drankje erbij. Wat jouw situatie ook is, het is fijn om te weten dat je niet hoeft te stoppen met alcohol om af te vallen. Wel is het goed om je kennis wat te vergoten, zodat je bewustere keuzes kunt maken. Want het ene drankje is het andere niet. 

Wat is de Lazyfitgirl Methode?

Mijn naam is Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode waarmee ik inmiddels duizenden cursisten in mijn Transformatie Cursus succesvol heb geleerd hoe je kunt afvallen zonder dieet. Elke dag deel ik tips via mijn Instagram @lazyfitgirlmethode. Daarnaast schreef ik het receptenboek: ‘De Eetswitch’, waarin ik je door middel van minder van 6 Eetswitches aanleer om voedzamer te gaan eten. Met daarin uitleg over het leren lezen van labels, richtlijnen voor in de supermarkt en meer dan 75 overheerlijke voedzame recepten. Afvallen was nog nooit zo simpel en leuk. Hoe zit het nu met alcohol en afvallen? Laten we van start gaan!

Alcohol en afvallen Lazyfitgirl

Gevolgen van alcohol voor je gezondheid

Wat je ook misschien ergens hebt gelezen. Alcohol is nóóit gezond. Ook niet één glas rode wijn. Eventuele voordelen van alcohol wegen nooit op tegen de nadelen voor jouw gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het langdurig drinken van teveel alcohol verhoogt het risico op diabetes type 2. Als voedingsdeskundige zou ik dan ook altijd aanraden om liever geen alcohol te drinken. Maar zoals je weet hoeft het niet perfect en kun je prima af en toe genieten van alcohol. Maar doe dat voor je gezondheid dus met mate. Dit advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Is wijn gezonder dan bier?

Het wordt weleens beweerd dat wijn gezonder is dan een biertje. Dat zou dan te maken hebben met de antioxidanten in bijvoorbeeld rode wijn. Dit is onjuist. En daarmee is mijn volgende advies ook om vooral te kiezen wat jou mentaal het meest bevredigd, waardoor je op je portiegrootte kunt letten. 

Alcohol en afvallen

Word je dik van alcohol?

Alcohol is behoorlijk calorierijk. In 1 gram alcohol zitten maar liefst 7 kilocalorieën. Dat is bijna net zo veel als in 1 gram vet (9 kcal) en meer dan in 1 gram suiker (4 kcal). Een overschot aan calorieën dat jij binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet. Verder bevatten de meeste alcoholische drankjes of mixjes veel suiker, waardoor je extra calorieën binnenkrijgt. Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat. 

Calorieën in alcohol; hoe zit dat?

Calorieën in alcohol noem ik vaak ‘’lege calorieën’’. Ze zijn niet voedzaam, bevatten geen voedingswaarden en vullen daardoor niet. Ze bevatten behoorlijk veel energie die uiteindelijk wordt omgezet in vetmassa als jij ze niet verbrandt. De energie in alcoholische drankjes komt voornamelijk uit suiker. Door het binnenkrijgen van suikers stijgt jouw bloedsuikerspiegel. Romige likeuren bevatten ook vet. Om af te vallen is het drinken van lege calorieën nooit een goed idee. Maar er is wel een verschil in wat je kiest. Een overzicht:

Wijn

Per glas (150ml):
Droge witte wijn: 101 kcal
Zoete witte wijn: 144 kcal
Rode wijn: 123 kcal
Rosé wijn: 107 kcal

Champagne of mousserend

Per glas (85ml):
Champagne: 57 kcal
Prosecco: 50 kcal

Whisky

Per glas (35ml):
Whisky: 85 kcal

Bier

Per glas (250 ml):
Gewoon bier, pils: 110 kcal
Bier, oud bruin: 90 kcal
Speciaalbier, zoals een La Chouffe: 241 kcal

Sterke drank

Per glas (35 ml):
Rum: 80 kcal
Gin: 70 kcal
Likeuren, zoals Contreau: 188 kcal
Wodka: 86 kcal

Cocktails

Manhattan: 164 kcal
Whisky sour: 122 kcal
Margarita: 280 kcal
Gin-Tonic: 168 kcal
Caipirinha: 236 kcal

Calorieën in cocktails verminderen

Bij mixdrankjes of cocktails krijg je ook de suikers binnen van de frisdrank of toegevoegde suikers uit bijvoorbeeld fruitsap of siropen. Daardoor zijn het echte caloriebommen. Maak je thuis je drankje, dan kun je voor spa rood of light frisdrank kiezen. Voeg een schijfje limoen of sinaasappel toe voor een feestelijk drankje. Ben je uit, dan kun je vragen of er spa rood aan toegevoegd kan worden in plaats van bijvoorbeeld een siroop.

Voordelen van minder alcohol drinken 

Wil jij graag minder alcohol drinken om af te vallen, maar bezwijk je vaak onder sociale druk? Bedenk je eens wat minderen jouw allemaal oplevert. Je voelt je fitter en gezonder, je slaapt beter, je huid wordt beter, je kunt afvallen en je hebt geen kater. Het is leuk om erbij te horen maar jij bent zonder drankje net zo gezellig en goed genoeg. Gezelligheid zit namelijk niet in een glas! Wat ik vaak doe is om spa rood in een wijnglas vragen met een schijfje sinaasappel of limoen. Zo kan ik gewoon mee proosten. Mensen die mij ‘’ongezellig’’ vinden als ik niet drink, dat zijn niet mijn soort mensen. 

Voordelen minder alcohol

Maak gezonde keuzes en drink met mate

Je hoeft dus niet helemaal te stoppen met alcohol. Als jij er echt van kan genieten dan is dat jouw keuze. Probeer van Bourgondiër naar fijnproever te gaan. Zo drink ik liever één glas goede rode wijn bij een etentje dan vieze bocht tijdens het uitgaan. Neem kleine slokjes, proef goed en geniet bewust. Kijk vooral naar hoe je kunt minderen door ook te kiezen voor andere opties. Denk aan smaakwater dat je heel makkelijk zelf kunt maken. Vul een kan met water en voeg daar wat komkommer, frambozen, limoen en munt aan toe. Ook kun je zelf gezonde Iced tea of een alcoholvrije cocktail zonder toegevoegde suikers maken. Kijk ook naar hoe je alcohol kunt combineren. Drink niet meer een hele avond wijn, maar ga na één glas over op suikervrije frisdrank of water. Geniet van wakker worden zonder kater en alle andere voordelen die een gezonde leefstijl jou oplevert! 

Gezonde keuzes maken

Bronnen:
Voedingscentrum
Gall & Gall 

Bekijk ook deze artikelen: