Zwangerschapsdiabetes; wat is het en kun je het voorkomen?
Anki Willemsen | Publicatiedatum: 08-06-2023
Anki Willemsen | Publicatiedatum: 08-06-2023
Heb jij zwangerschapsdiabetes? Of ben je er misschien bang voor? Heb jij overgewicht en wil je weten wat de risico’s zijn? In dit blog lees je er alles over.
Zwangerschapsdiabetes is een soort diabetes. Deze gaat meteen over na de bevalling. Zwangerschapsdiabetes is dus iets anders dan diabetes type 1 of diabetes type 2. Wel hebben bij dit type diabetes zowel de moeder als het kind een verhoogd risico op diabetes type 2 in hun verdere leven.
We eten allemaal suikers, elke dag. Ook in groenten, zuivel, brood en fruit zit suiker. Er is een hormoon is je lichaam, insuline genaamd, dat ervoor zorgt dat jouw bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bij sommige zwangere vrouwen komt het echter voor dat het lichaam niet helemaal goed op dat hormoon reageert. Het lichaam moet tijdens een zwangerschap namelijk extra insuline aanmaken. Wanneer dit niet gebeurt, blijft er te veel suiker in het bloed zitten en kan er zwangerschapsdiabetes ontstaan. De arts test of je diabetes hebt door je glucosegehalte te meten. Er is sprake van diabetes als het glucosegehalte (de hoeveelheid glucose in het bloed) te hoog is.
Zoals ik eerder al aangaf lopen zowel de moeder als de baby risico op diabetes type 2 in het verdere leven. Daarnaast is er bij de moeder ook een verhoogde kans op een postnatale depressie. Wanneer zwangerschapsdiabetes niet behandeld wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor zowel jezelf als voor je baby. Omdat er suiker in je bloed achterblijft, krijgt je baby via de placenta een grote hoeveelheid suiker binnen. Hierdoor gaat de baby zelf insuline produceren. Dit leidt ertoe dat de glucose in het lijfje van de baby zal worden omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen en daardoor groeit je baby te snel en wordt hij of zij mogelijk te zwaar. Een bevalling kan zwaarder zijn omdat de baby te groot is. De kans op een keizersnede is daardoor ook groter. Door de bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden, kan de kans op deze problemen worden verlaagd. Dat doe je door je eetpatroon te veranderen.
“Tijdens mijn derde zwangerschap ontdekte ik dat ik zwangerschapsdiabetes had. Ik werd nauwlettend gevolgd door een diëtiste en door haar begeleiding en de vele prikken kreeg ik inzicht in de effecten van suikers op mijn lichaam. Door het strikte dieet merkte ik al snel dat mijn duizeligheid en vermoeidheid afnamen en dat mijn energieniveau terugkeerde. Ik kreeg te horen dat de diabetes na de bevalling zou verdwijnen, maar dat het verstandig was om ook na de zwangerschap zo min mogelijk suikers te consumeren. Ik kende mezelf echter goed genoeg om te weten dat ik het op deze manier niet lang zou kunnen volhouden. Eerdere diëten na mijn vorige zwangerschappen waren namelijk ook maar van korte duur en eindigden vaak in een terugval. Ik wilde graag de positieve effecten behouden en haar advies ter harte nemen, zij het op een andere manier.
Gelukkig ontdekte ik aan het einde van mijn zwangerschap de Lazyfitgirl Methode, wat me enorm enthousiast maakte. Na een tijdje anoniem Anki te hebben gevolgd, begon ik een maand na mijn bevalling echt met de methode. Ik verdiepte me in de Lazyfitgirl Methode en ging er stap voor stap mee aan de slag. Mijn energieniveau was veel beter dan na mijn eerste twee zwangerschappen. Het kostte echter iets meer tijd om de kilo's kwijt te raken. Mijn lichaam moest wennen aan mijn nieuwe eetgewoonten. Maar nu gaat dat ook heel goed. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets moest opofferen en toch pas ik weer in al mijn kleding van voor mijn zwangerschap(pen).
Ik geniet ervan om in de keuken te staan en eet waar ik zin in heb, zij het met enkele aanpassingen. Er zijn namelijk altijd alternatieven te bedenken. Natuurlijk verliep het proces niet meteen vlekkeloos. Ik heb mezelf grondig geïnformeerd, verschillende dingen uitgeprobeerd en heb ook af en toe tegenslagen gehad. Maar het mooie is dat dankzij de Mindset Guide ik altijd weer in staat was om mezelf te herpakken. Het is dus belangrijk om geduld te hebben en alles stap voor stap te doen. Geloof me, de rest volgt vanzelf.”
Volg Noor ook op Instagram: @noor_lzfit
Een symptoom van zwangerschapsdiabetes kan zijn dat je veel dorst hebt, waardoor je veel moet plassen. Je kunt extra vermoeid zijn en er kan opgemerkt worden dat je kind aan de grote kant is tijdens de zwangerschap. Maar het kan ook dat je niets merkt.
Het risico op zwangerschapsdiabetes is groter als:
Niet alle risico’s zijn duidelijk. Ook wanneer je geen verhoogd risico hebt kun je zwangerschapsdiabetes krijgen. Wanneer je een extra risico op zwangerschapsdiabetes loopt, kun je een bloedonderzoek krijgen om te onderzoeken of je bloedsuiker te hoog is.
Een risico waar je aan kunt werken is je gewicht voor je zwangerschap. Wanneer je overgewicht of obesitas hebt, dan kan het goed zijn om op een gezonde manier een aantal kilo’s af te vallen. Het is belangrijk om dit zonder streng dieet te doen. Dit omdat diëten er juist voor zorgt dat, zodra je ermee stopt, je snel weer aankomt. Dit noem je het jojo-effect. Dat is juist ongunstig voor je bloedsuikerspiegel en gehele hormoonhuishouding. Ook zorgen diëten ervoor dat jij je moe en futloos voelt, terwijl je juist meer energie wil.
Zorg voor een gezond eetpatroon met minder toegevoegde suikers. Eet daarnaast producten van volkorenmeel in plaats van bloem. Ook helpt het om te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Dit zorgt voor minder bloedsuikerpieken en een minder schommelende bloedsuiker. Voedzamer eten is heel lastig als je niet de juiste kennis hebt. Daarom heb ik als voedingsdeskundige het principe ‘’Eetswitchen’’ bedacht. Ik leer jou welke eetswitches je kunt maken om te minderen in suikers en andere keuzes te maken in tussendoortjes, ontbijt, lunch en diner. Door voedzamere keuzes blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en verdwijnen ook je cravings naar meer suiker. Een mogelijk verslavend gevoel aan suiker zal langzaam verdwijnen. In de Lazyfitgirl Transformatie Cursus doorlopen we samen alle stappen en creëer jij een gezond eetpatroon. Ik leer je labels lezen en begrijpen, zodat jij de beste keuzes kunt maken in de supermarkt. Daarmee zal je afvallen zonder dieet, zodat je op een gezond gewicht zwanger kunt raken. Ben je al zwanger? Dan zal je lichaam ervoor zorgen dat je niet afvalt; het houdt extra vet vast om jou en de baby te beschermen. Door voedzaam te eten tijdens je zwangerschap ga je zo fit en energiek mogelijk je bevalling in.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes komen onder controle te staan en moeten direct hun eetpatroon aanpassen. Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, moet je tijdelijk insuline spuiten. Na de bevalling verdwijnt de zwangerschapsdiabetes ongeveer binnen een dag.
Heb je het vermoeden dat je zwagerschapsdiabetes hebt? Ga dan naar je huisarts om dit te laten onderzoeken. Heb je al een diagnose? Vraag dan om hulp bij het aanpassen van je eetpatroon en laat je goed adviseren door een voedingsdeskundige of diëtiste.
Lees ook:
Bronnen: Diabetesfonds, Thuisarts.nl