Wat is gember nou precies? Gember is afkomstig van de gemberplant en is een wortelknol. Deze knol wordt al eeuwenlang gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gember is tegenwoordig overal als verse knol te koop. Kijk ook eens op de markt of in de Turkse supermarkt. Gember is ook verkrijgbaar als gembersiroop, gemberolie, gemberthee of gemberpoeder. Kun je echt afvallen met gember? Lees vooral verder!
 

Afslanken met gember

Wil jij graag afvallen? Je bent niet alleen. Het verliezen van overtollige kilo’s is een wens van heel veel mensen. Als voedingsdeskundige zie ik vaak dat mensen denken dat ze op streng dieet moeten om gewichtsverlies te bereiken. Helaas werken diëten niet op de lange termijn. 95% van de mensen komt alles weer aan, plus vaak een beetje extra. Daarom is het zo belangrijk om je gehele leefstijl te veranderen. Het is belangrijk om de beste manier te vinden voor jezelf. Wat past bij jou? Wat voelt voor jou niet als ‘volhouden’? Vermageren met gember is mogelijk, maar het is niet zo dat je slanker wordt door alleen gember. In deze blog leg ik jou uit wat de gezondheidsvoordelen zijn van gember, en hoe jij kunt afvallen zonder dieet. 


Gember in de Schijf van vijf

Het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezonde voeding. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf. Gembersiroop bevat toegevoegde suiker en raad ik daarom niet aan om vaak te gebruiken. Wist je dat gember ook onderdeel is van Eetswitch 2: Broodbeleg & ontbijt. Op deze pagina en in de Lazyfitgirl Transformatie Cursus vind je alle gemberproducten die ik je aanraad!


Gember is goed voor gewichtsverlies

Gember helpt bij het afvallen, maar het is geen wondermiddel. Dan was iedereen allang slank. Zie het als een mooie aanvulling op gezonde voeding en een gezonde leefstijl. Duurzaam afvallen in vetmassa lukt alleen als je naast het gebruik van gember, ook andere gezonde keuzes maakt. Ook is het belangrijk dat je jouw lijf voldoende voedt met voldoende vezels en eiwitten


Afvallen met gemberthee 

Je kunt gember als specerij gebruiken in talloze gerechten. Zowel zoet als hartig. Een makkelijke manier is het drinken van gemberthee. Start je dag met een kop thee met verse gember. Snijd wat stukjes verse gember af en giet er kokend water over. Veel mensen drinken dit in combinatie met honing. Honing bestaat alleen grotendeels uit suiker. Wanneer je wil afvallen, dan is het verstandig om honing te vervangen door een honingvervanger op basis van Stevia. Je kunt thuis gemakkelijk verse gemberthee maken door stukjes gember af te snijden en dit in kokendheet water te doen. Houd je niet van gember? Dan zou je capsules kunnen nemen. Echter geloof ik er niet in dat je daarmee gaat afvallen. Je zou deze kunnen proberen wanneer je last hebt van hoofdpijn of misselijkheid. Ga geen gemberthee drinken of gember gebruiken als je er niet van houdt, dat voelt als een dieet. Er zijn genoeg andere kruiden en specerijen die je dan kunt proberen. 

gemberthee maken

Het effect van gember op jouw gezondheid

Er wordt veel gezegd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma. Met andere woorden, gember zou allerlei effecten op de gezondheid hebben. Gember bevat namelijk stoffen met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking. 

Vanuit wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd is, wordt dat helaas niet aangetoond. Dat komt omdat het onderzoek dat is gedaan, is uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de volledige gember. Hier is dus nog meer onderzoek voor nodig. Wel ervaren veel mensen verlichting bij hoofdpijn en migraine door het gebruik van gember. Dat gember een helende werking heeft is daardoor wel aannemelijk maar niet bewezen. Ieder lijf is anders. Probeer vooral zelf uit wat gember voor jou doet! 


Verse gember

Verse gember eten of drinken is het meeste aan te raden. Het rauw eten van gember vind ik persoonlijk geen aanrader. Het is gemakkelijker om verse gemberthee te zetten of om gember door je eten te verwerken. Je kunt gemakkelijk de gember schillen en gebruiken in allerlei maaltijden. 
Bekijk hier gezonde gerechten met gember van het voedingscentrum. Zoekresultaten | Voedingscentrum 


Afvallen met gember, een gezonde gewoonte

Zie het gebruik van gember als een gezonde gewoonte die kan helpen bij het afvallen. Zo kun je beter gemberthee drinken dan frisdrank of sap waar veel suiker in zit. Eetswitch je keuzes met suiker voor gemberthee en je krijgt dagelijks minder suiker binnen. Vaak wordt gember gecombineerd met verse citroen. Dat zou het afvallen stimuleren. Dit raad ik echter af. Citroen drinken tast namelijk je tandglazuur aan. Dat geldt ook voor appelazijn. De dag beginnen met verse gemberthee en bijvoorbeeld een kom havermout met vers fruit, wat noten en granola is een mooie voedzame en gezonde start van je dag. Een voedzaam ontbijt met vezels en eiwitten zorgt ervoor dat je lang verzadigd bent, waardoor je minder snel gaat snaaien. Afvallen lukt alleen wanneer je meerdere gezonde en goede gewoontes traint. En ongezonde gewoontes vervangt voor gezonde. Daarom heeft het geen zin om je heel erg te focussen op één verandering. Het zijn allemaal kleine stapjes en veranderingen samen die het verschil maken om écht af te vallen en de kilo’s er ook af te houden. 

gember citroen thee

Wat is de Lazyfitgirl Methode?

Mijn naam is Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode waarmee ik inmiddels duizenden cursisten in mijn Transformatie cursus succesvol heb geleerd hoe je kunt afvallen zonder dieet. Elke dag deel ik tips via mijn Instagram @lazyfitgirlmethode. Daarnaast schreef ik het receptenboek: ‘De Eetswitch’ waarin ik je door middel van Eetswitches in 6 categorieën aanleer om voedzamer te gaan eten. Eetswitchen betekent producten vervangen door een voedzamere versie. In de Eetswitch vind jij uitleg over het leren lezen van labels, richtlijnen voor in de supermarkt en meer dan 75 overheerlijke voedzame recepten. Afvallen was nog nooit zo simpel en leuk. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer, waardoor afvallen niet lukt. Ik was er ook zo één. En daarom ben ik er nu zo ontzettend gepassioneerd over om jou te leren hoe het wél kan!