Ben jij een overeter? Een emotie-eter? Of krijg je het snaaien maar niet onder controle?

Mijn naam is Anki Willemsen, founder van de Lazyfitgirl Methode en ik heb al duizenden vrouwen met dit probleem geholpen. Je vraagt je misschien af waarom je dit doet, en hoe je het kunt oplossen. Deze vragen krijg ik als afslankcoach vaak en ik ben hier ook ervaringsdeskundige in. Met mijn grote eetlust heb ik mijzelf jarenlang overeten tot ik misselijk was. Ik deel de 5 grootste oorzaken met jou, die je kunt tackelen door de Transformatie naar Lazyfitgirl aan te gaan. Lees vooral verder! 

5 oorzaken van overeten

 

Oorzaak 1: Je ontzegt jezelf het allerlekkerste (een 10!) waardoor je overeet in normale voeding. 

Voor mij was chocolade en taart jarenlang ‘verboden voeding’ en ik overat dan vaak in bijvoorbeeld toetjes, brood met hagelslag of krentenbollen die dan wel ‘mochten’. Sinds ik alles meer mag eten, kies ik juist wekelijks voor een heerlijk stuk van de allerlekkerste taart. Liefst homemade in een gezellig lunchtentje en ik geniet hier intens van zonder schuldgevoel Daardoor kan ik taart die geen 10 waard is zonder moeite laten staan.

oorzaak van overeten

 

Oorzaak 2: Je eet niet voedzaam genoeg waardoor je hormoonhuishouding uit balans is.

Wanneer je te weinig vezels en eiwitten eet dan gaan er te weinig signalen naar je hersenen die ervoor zorgen dat er verzadigingshormonen worden aangemaakt. Daardoor krijgt je lijf het signaal dat er te weinig voedzame energie is om te kunnen jagen en vluchten. Zo werkt je brein namelijk nog uit de oertijd. Sterker nog: vanuit je oerbrein komt een signaal om daarom snelle suikers en vetten de eten, voor snelle energie. Dat signaal is zo sterk, daar kan geen wilskracht tegenop. Daarom is calorieën tellen zinloos, je moet voedzamer eten door te eetswitchen en labels te leren scannen op voedzaamheid als je wil afvallen in vetmassa. 

voedzaam eten tegen snaaien

 

Oorzaak 3: Je hebt nog een dieetmindset. 

In de Lazyfitgirl Methode onderscheid ik maaghonger en hoofdhonger. Je denkt misschien bij lekkere trek dat dit vanuit je maag komt, maar niets is minder waar. Veel eetkeuzes maak jij vanuit hoofdhonger die wordt gevoed door je emoties, dieetgedachten en jezelf willen troosten en belonen met eten. Dat zijn allemaal vastgeroeste gewoontes die je hebt. In de Transformatie Cursus leer jij met de oefeningen uit de Mindset Guide hoe jij jezelf kunt gaan ‘voeden’ zonder eten. 

overeten door dieet mindset

 

Oorzaak 4: Je ben mentaal ontevreden over wat je eet.

Je kent dit gevoel vast wel uit een strenge dieetperiode. Je at voeding die je eigenlijk niet echt lekker vond. Denk aan een saai bakje kwark, rijstwafels of alleen maar salades en soepen mogen eten. In de avond kon je de verleiding niet weerstaan en deed je een graai in de snoepkast. Door restricties op eten is er een schaarste mindset bij jou ontstaan. Afvallen is afzien geworden en het is vooral niet leuk of lekker. Naast het eetswitchen is het daarom ontzettend belangrijk om jezelf weer toe te staan intens lekker te gaan eten. Wat dacht je van een gezonde kapsalon? Een chocoladecake of gezonde worstenbroodjes? In mijn kookboek De Eetswitch staan bewust heel veel gezonde comfort food recepten waardoor je mentaal blij bent over je maaltijden, daardoor verdwijnt die drang naar overeten als sneeuw voor de zon! 

gezond comfort food

 

Oorzaak 5: Je eet met teveel afleiding.

Bijna iedereen eet teveel onbewust. Misschien met je telefoon in je hand, druk praten met collega’s of misschien wel voor de tv. Wanneer je niet bewust eet dan slaat je brein simpelweg niet op dat je hebt gegeten en blijft je hoofdhonger bestaan. Om bewuster te eten is het belangrijk om zo vaak als je kan: je eten mooi te presenteren op een bord, (dus niet uit een verpakking eten) te gaan zitten aan tafel en zo mindful mogelijk te eten. Dit betekent dat je goed kijkt, proeft, kauwt en vooral rustig en ontspannen eet. Ooit weleens een hele zak chips mindful te eten? Geloof me, dan ben je veel eerder verzadigd. Oefen er eens mee! Op Instagram heb ik een oefening gedeeld: https://www.instagram.com/p/CrJPT1aIg0i/ 

Lees ook eens deze blogs: