Mindfulness kun je inzetten om vanuit een liefdevolle accepterende houding om te leren gaan met gevoelens, zoals cravings. Dat doe je in drie stappen.

Mindfullness

Accepteren en openstellen

Accepteer wat je voelt en ervaart. Dit houdt in dat je je openstelt voor ál je ervaringen. Al je gedachten en gevoelens mogen er zijn. Dus ook negatieve gevoelens en gedachten, want die horen er ook bij. Ze zijn niet langer verkeerd, maar je gaat er bewust van worden. En kritisch kijken of jij deze gedachten nog langer wil geloven.

Neem een niet-oordelende houding aan

Dit is voor veel mensen heel lastig. Want niet oordelen gaat tegen al je dieetgedachten in die je wellicht jarenlang hebt gehad. Oefen door gedachten als feiten te benoemen, zónder daar een waardeoordeel over te geven in je hoofd.

Feit: Ik merk dat ik zin heb in chips.

Waardeoordeel: Ik mag geen zin hebben in chips, ik mag geen chips eten.

Feit: Ik merk dat ik de gedachte heb dat ik zin heb ik chips, die gedachte mag er zijn.

Observeer

Het beschrijven van gedachten doe je vanuit zelfobservatie. Het is een vorm van bewustwording.  Als je vanuit een observerende ik naar je eigen situatie kijkt, dan ben je in het nu. Op deze manier wordt je steeds bewuster van je gedachten en hoe deze jouw emoties en daarna gedrag beïnvloeden. Neem een helikoperview aan. Beeld je in dat je vlak boven je hoofd zweeft en zonder oordeel aan het kijken bent.

Voorbeeld:

Vanuit helikopterview zeg je tegen jezelf: 'ik heb de gedáchte dat ik zin heb ik in een pizza'. In plaats van: 'ik heb zin in een stuk chocola'. Door de woorden 'ik heb de gedachte' neem je afstand van je gedachten en beschouw je je gedachten meer als verhalen die je jezelf vertelt. Want dat zijn gedachten namelijk; verhalen die je afspeelt in jouw hoofd. Gedachten zijn niet de werkelijkheid. Je hoeft niet altijd naar je gedachten te luisteren of ernaar te handelen.

Mindfulness

Hoe ga je om met de trek in die chips?

Bij het volgende voorbeeld wordt vanuit de helikopter view gekeken naar drie belangrijke pijlers van mindfulness, namelijk bewustwording van gedachten, emoties en fysieke handelingen die daaruit volgen.

Situatie: Je bent op een feestje en je ziet een bak met chips staan.

Fysiek: Je voelt een ontzettende trek naar de chips opkomen. Het water loopt je in de mond.

Gedachten: Je krijgt de gedachte 'wat heb ik daar een zin in, daar kan ik echt niet van afblijven'. 'Waarom staat die chips hier nu weer.' Ook krijg ik de gedachte 'nee, ik mag absoluut geen chips eten'. Daarnaast krijg ik de veroordelende gedachten 'als ik ervan ga eten, dan heb ik weer gefaald.' En: 'wat heb ik toch weinig discipline dat ik weer die trek krijg'.

Emoties: Je merkt schuldgevoelens en baalgevoelens bij jezelf op. De spanning loopt op en je voelt een strijd. Daarnaast merk je dat je nog meer zin in de chips krijgt.

Accepteren en loslaten: Je hebt deze gedachten opgemerkt. Dat is stap 1 van het toepassen van mindfulness bij deze craving. De volgende stap is om deze gedachten en emoties te laten zijn zoals ze zijn. Je gaat er niet tegen in gevecht en je laat ze als het ware als wolken voorbij waaien. Bedank de gedachte en besluit... 'Deze gedachte mag er zijn, maar hij brengt mij niets en ik laat hem nu aan mij voorbij gaan.' Merk je dat je jezelf aan het veroordelen bent, dan ga je weer terug naar de observerende helikoper view. Dus je zegt 'ik heb de gedáchte dat ik mijzelf zwak vind'. Of heb je een waardeoordeel zoals 'deze oefening gaat toch nooit werken'? Dan merk je die gedachte op en je beschrijft de gedachte weer vanuit de observerende helikopterview.

Merk op: Merk op dat de belemmerde gedachten die jij over jezelf hebt niet de waarheid zijn. En dat jij ze ook langer niet meer zo hoeft te beschouwen. Door zonder oordeel te zijn, kun je liefdevol onderzoeken waarom je soms overeet. Je kunt je gedachten opmerken, en ze er laten zijn. Emotie eten is niet langer negatief. Je hebt er geen oordeel meer over als het nog gebeurt. De spanning loopt daardoor minder op, en je beland minder in de strijd met eten Hoe vaker je oefent in het loslaten van oordelen. Hoe meer grip je krijgt op jouw gedrag. Juist door steeds te balen en jezelf te veroordelen blijf je namelijk in een vicieuze cirkel van snaaien hangen.

Nu jij!

Schrijf op een blad: 
Dit is mijn situatie: ...... 
Dit zijn de gedachten die ik heb: .....

Dit zijn slechts gedachten. Ik mag deze gedachten vanaf nu hebben en oordeel er niet meer over. De gedachten zijn oké. Ik accepteer mijn gedachten. Ik weet dat deze gedachten voorkomen uit triggers om te eten. Vanuit emotie of gewoonte. Ik hoef niet altijd te handelen naar deze gedachten maar mag mijn triggers liefdevol onderzoeken met de opdrachten uit de Mindset Guide. Ik ga langzaam mijn gewoontes vervangen voor gezonde gewoontes en het is oké dat ik deze gedachten soms (of vaak) nog heb. Door ze te omarmen gaat de lading eraf en kan ik steeds vaker andere keuzes maken.

Bekijk ook deze video over mindful eten

Oefenen met mindful eten? Bekijk deze reel over mindful eten.

Je kunt met de Lazyfitgirl mindset op zoek gaan naar de oorzaken en deze oplossen. Je kunt je hoofdhonger steeds beter plaatsen doordat jij jezelf steeds beter leert kennen. Dit is een transformatie in mindset waarmee jij nu wél succesvol gaat afvallen. Ben jij er klaar voor? Start jouw transformatie dan direct met mijn cursus, waarin ik jou in 16 weken bij de hand neem en je dit stap voor stap gaat trainen. Let’s go!

Ook interessant: