Recept zoete aardappel cake

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden, hete lucht.
  2. Vet een cakevorm van ca. 25 cm in of bekleed deze met bakpapier.
  3. Mix de olie en honingvervanger samen in een grote kom met een garde. Voeg de eieren toe en mix met de garde tot het met elkaar gemengd is.
  4. Voeg de zoete aardappelpuree, melk, kruiden, baksoda, vanille extract en zout toe en mix met de garde tot het gemengd is. Pak een grote lepel of pannenlikker en meng het meel door het beslag tot het gemengd is. Het is niet erg als er wat klonten in zitten.
  5. Doe het beslag voor de zoete aardappelcake in de cakevorm en strooi er wat kaneelpoeder overheen.
  6. Bak de zoete aardappelcake 55 tot 60 minuten in de oven, totdat een sateprikker er schoon uit komt.

Hoe ik zoete aardappelpuree maakte

Wil je graag zelf puree maken voor je zoete aardappelcake? Ik zag hoe je dit doet bij @dekokendezussen.

Zoete aardappel cake puree

  1. Gebruik iets meer dan 450 g aan zoete aardappels. Boen deze goed schoon en prik er gaatjes in met een vork.
  2. Bak de zoete aardappels ongeveer 45 minuten (met schil) in de oven op 200 graden.
  3. Laat de aardappels goed afkoelen en trek er daarna de schil voorzichtig van af.
  4. Pureer nu de zoete aardappels totdat je een glad mensel hebt.
  5. Laat de puree goed afkoelen voordat je het gebruikt voor de cake. 

Let op: weeg de aarappelpuree af voor je het door het beslag doet, je hebt namelijk maar 250 g puree nodig. Als je wat over hebt dan kan je dit lekker opeten of bijvoorbeeld door je havermout doen!

Je kan uiteraard ook zoete aardappels koken, maar het geeft minder smaak en neemt meer vocht op. Kant en klare zoete aardappelpuree kan ook, let dan wel goed op dat er geen boter of melk aan toegevoegd is en laat het even op kamertemperatuur komen voordat je het gebruikt.

Eet smakelijk!
Deel het vooral als je dit recept hebt gemaakt en vergeet me niet te taggen!

Recept door @femfoodiefinds

Is zoete aardappel cake gezond?

Had je al eerder van zoete aardappelcake gehoord? Je kunt allerlei lekkere dingen maken van zoete aardappels, zoals puree, frietjes, soep, ovenschotels, en meer. Maar je kunt er ook een heerlijke cake van bakken. Het is niet alleen lekker als snack of als tussendoortje voor bij een kopje koffie of thee, het is ook nog eens erg gezond! Vooral wanneer je de puree zelf maakt en dus voorkomt dat er geen boter aan de puree is toegevoegd. Dit recept is dus helemaal Lazyfitgirl-proof. Want er zit geen boter in en ook geen suiker.

Zoete aardappel is op zichzelf bovendien ook erg gezond omdat het bomvol vezels, vitaminen en mineralen zit. Denk aan vitamine A, vitamine C, vitamine B6, kalium, magnesium en ijzer. Door regelmatig zoete aardappels te eten, kan het zorgen voor een gezond spijsverteringssysteem vanwege het hoge vezelgehalte. Daarnaast brengt het ook andere gezondheidsvoordelen met zich mee zoals een goede weerstand, sterke botten en spieren en een goede bloeddruk.

Zoete aardappel cake bewaren

Als je jouw zelfgemaakte zoete aardappelcake wilt bewaren, dien je deze goed te verpakken met aluminiumfolie of doe de cake in een bewaardoos. Zo kun je de cake tot een week bewaren (op kamertemperatuur). Wil je de cake langer bewaren? Plaats deze dan in de vriezer. Op deze manier blijft de zoete aardappelcake tot drie maanden goed.  

Zoete aardappel cake

Zoete aardappel cake warm of koud serveren?

Je kunt zoete aardappelcake zowel warm als koud serveren. Het is allebei lekker. Houd jij echter van een warm plakje cake? Dan kun je hem gerust even in de magnetron stoppen.

Zoete aardappel cake variaties

  • Je kunt van dit beslag ook prima zoete aardappel muffins maken. Gebruik simpelweg een bakvorm voor muffins in plaats van een cakevorm. Of gebruik in plaats van een rechthoekige cakevorm en ronde bakvorm.
  • Houd je niet van kaneel? Vervang de kaneelpoeder dan door speculaaskruiden.
  • Fan van noten? Ook deze kun je aan de cake toevoegen. Denk aan grof gehakte pacan- of walnoten.

zoete aardappel cake muffins

Meer recepten met zoete aardappel