Visceraal vet, ook wel bekend als buikvet, is het vet dat zich ophoopt rondom de organen in de buikholte. Heb jij een zwembandje, meerdere vetrollen of een ‘bierbuik’ en wil je daar graag vanaf? Lees dan snel verder!

Hoewel een beetje vet op zichzelf normaal en zelfs nodig is, kan overmatig visceraal vet geassocieerd worden met verschillende gezondheidsrisico’s en klachten. Gelukkig zijn er effectieve manieren om dit type vet te verminderen en een gezondere levensstijl te bereiken.

Mijn naam is Anki Willemsen, ik ben voedingsdeskundige en voormalig obesitas coach. Met de Lazyfitgirl Methode help ik duizenden mensen om af te vallen zónder dieet. Afvallen in vetmassa is mijn expertise, want uiteraard wil jij jouw spiermassa en mooie vormen wel behouden. In deze blog ontdek je waarom het belangrijk is om visceraal vet, oftewel buikvet, te verbranden en hoe je dit kunt aanpakken.

 

Waarom visceraal vet verbranden belangrijk is

Hoewel het helemaal persoonlijk is of jij een buikje wel of niet mooi vindt, is het gezondheidsaspect van visceraal vet nog belangrijker. Overtollig visceraal vet is in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Het is een risicofactor dat dieper ligt dan alleen je uiterlijk. 

 

Hoe kan ik visceraal vet verbranden? 

 

Tip 1. Creëer een gezond eetpatroon

Een evenwichtig dieet, dat rijk is aan vezels, magere eiwitten, gezonde vetten en volle granen kan helpen om visceraal vet te verminderen. Beperk geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Ik help jou hier graag bij! 

buikvet verliezen gezond eetpatroon

 

Tip 2. Portiebeheersing

Let op je portiegroottes om overeten te voorkomen en je energie-inname in balans te houden. In de Lazyfitgirl Transformatie Cursus leer ik jou om intuïtief te eten en weer te luisteren naar je lichaam. Je leert om te eten tot je comfortabel vol bent, en je bijvoorbeeld nog makkelijk kunt rennen. Wanneer jij vanuit emotie (eetbuien) wellicht teveel eet, dan ga je met behulp van de mindset guide op zoek naar manieren om je hoofdhonger te stillen zonder eten. 

buikvet verliezen portie beheersing

 

Tip 3. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Cardiovasculaire oefeningen zoals wandelen, joggen, zwemmen en fietsen kunnen helpen om algemeen lichaamsvet, inclusief visceraal vet, te verminderen.

Tip 4. Beoefen krachttraining

Het opbouwen van spieren helpt je metabolisme te stimuleren en kan helpen bij het verbranden van vet, inclusief het visceraal vet. Doe dit altijd onder de juiste begeleiding. Simpel beginnen? Ga wandelen met gewichtjes rondom je armen en benen. 

Tip 5. Tijd om iets te doen aan stressbeheersing

Chronische stress kan bijdragen aan vetopslag in de buikstreek. Probeer stress verlagende activiteiten zoals yoga, zwemmen, meditatie en diepe ademhaling. Soms is praten met een vriend(in) of coach ook helpend. 

Tip 6. Pak voldoende slaap

Zorg voor voldoende slaap, aangezien slaaptekort in verband is gebracht met gewichtstoename, inclusief visceraal vet. Heb je slapeloze nachten vanwege een kleintje? Ga dan eerder naar bed of kijk of je overdag een dutje kunt doen. 

Tip 7. Beperk het gebruik van alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan bijdragen aan de ophoping van visceraal vet. Beperk je alcoholinname voor een gezondere buik.

Tip 8. Hydratatie

Drink voldoende water om je metabolisme te stimuleren en je lichaam te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.

buikvet voorkomen door water drinken

Het verminderen van visceraal vet vereist een holistische benadering van gezond leven. Door te focussen op gezonde voeding, regelmatige beweging, stressbeheersing en voldoende slaap kun je niet alleen buikvet verbranden, maar ook je algehele gezondheid verbeteren. Onthoud dat het proces tijd kost, maar de voordelen voor je welzijn zullen zeker de moeite waard zijn. Echte leefstijlverandering kun je alleen bereiken door het trainen van gewoontes, net zolang tot ze vanzelf gaan. 

 

Hoe kun je visceraal vet meten? 

Visceraal vet kan worden gemeten met behulp van verschillende methoden. Hier zijn enkele veelgebruikte manieren om visceraal vet te meten:

Een arts gebruikt bijvoorbeeld moderne lichaamssamenstellingsschalen. Deze kunnen vaak een schatting geven van het visceraal vetpercentage naast andere metingen zoals vetvrije massa, spiermassa en lichaamsvetpercentage. Houd er rekening mee dat deze metingen schattingen zijn en geen exacte waarden.

Voor een specifieker beeld wordt er een CT-scan gemaakt. Een CT-scan is een medische beeldvormingstechniek die gedetailleerde doorsnede-afbeeldingen van het lichaam produceert. Het kan nauwkeurig het niveau van visceraal vet meten. Deze methode wordt meestal gebruikt in klinische settings en medische onderzoeken. Ook een MRI-scan kan worden gebruikt om visceraal vet te meten, vergelijkbaar met een CT-scan. Het is een veilige en nauwkeurige methode om de hoeveelheid vet rond de organen te bepalen.

Hoewel dit geen directe meting van visceraal vet is, kan een toename van tailleomvang vaak duiden op een ophoping van visceraal vet. Een tailleomvang van meer dan 88 cm bij vrouwen en 102 cm bij mannen wordt vaak geassocieerd met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Sommige geavanceerde lichaamsvetweegschalen kunnen specifieke metingen van visceraal vet uitvoeren. Deze metingen kunnen variëren in nauwkeurigheid, dus het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en hoogwaardige weegschaal. 

Voor de meeste mensen volstaan het monitoren van tailleomvang en het gebruik van lichaamssamenstellingsschalen om een algemeen beeld te krijgen van hun gezondheidsstatus en vetverdeling, inclusief visceraal vet. Als je je zorgen maakt over je visceraal vetgehalte, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor advies en begeleiding.

Het maximale gezonde niveau van visceraal vet kan variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, lengte, genetica en algemene gezondheidstoestand. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat een lage hoeveelheid visceraal vet gunstig is voor de gezondheid.

buikvet meten medisch

 

Visceraal vet bij vrouwen

Voor vrouwen wordt vaak de term "gezond" beschouwd als een visceraal vetniveau lager dan 12 cm², gemeten op een CT-scan of een soortgelijke beeldvormende techniek. Dit betekent dat de hoeveelheid vet rond de organen relatief laag is en het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verminderd wordt.

Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers algemene richtlijnen zijn en niet voor iedereen van toepassing hoeven te zijn. Ieder individu heeft een uniek lichaam en wat als gezond wordt beschouwd, kan variëren. 

 

Wat is de oorzaak voor visceraal vet? 

Visceraal vet ontstaat als gevolg van verschillende factoren, waaronder levensstijl, genetica en hormonen. Het is belangrijk op te merken dat de oorzaken van visceraal vet complex zijn en kunnen variëren van persoon tot persoon. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de ophoping van visceraal vet:

Een eetpatroon dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten kan bijdragen aan de ophoping van visceraal vet. Overmatige energie-inname en een ongezonde voeding dragen bij aan gewichtstoename, inclusief vet rond de organen.

Een passieve levensstijl, waarbij je weinig tot geen fysieke activiteit hebt, kan leiden tot gewichtstoename en de ophoping van vet, inclusief visceraal vet. Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van gewicht en het verminderen van vetopslag.

Genetische factoren spelen een rol bij hoe en waar het lichaam vet opslaat. Sommige mensen kunnen genetisch gezien meer aanleg hebben om visceraal vet op te slaan dan anderen. 

Hormonen zoals insuline, cortisol (het stresshormoon) en geslachtshormonen kunnen invloed hebben op de opslag van vet in het lichaam. Bijvoorbeeld, hoge insulinespiegels kunnen bijdragen aan vetopslag in de buikstreek.

Chronische stress kan leiden tot een overproductie van cortisol, wat vetopslag rond de organen kan stimuleren. Dit kan bijdragen aan de ophoping van visceraal vet.

Met het ouder worden kan het metabolisme trager worden en kan de verdeling van vet in het lichaam veranderen. Visceraal vet kan zich sneller ophopen naarmate je ouder wordt.

 

Visceraal vet en afvallen

Het is belangrijk te benadrukken dat gewichtstoename, inclusief de ophoping van visceraal vet, het resultaat kan zijn van meerdere factoren die met elkaar samenhangen. Het aannemen van een gezonde levensstijl met een gezond eerpatroon en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van visceraal vet en het bevorderen van jouw algehele gezondheid. Het is daarom zo belangrijk om afvallen op een gezonde manier aan te pakken. Dat doe je met de Lazyfitgirl Methode. 

Lees ook: