Ben jij ook zo dol op avocado? Dan is het vast fijn om te weten dat je hiermee ook een hele gezonde keuze maakt! Deze romige en voedzame vrucht is ideaal om te verwerken in vele gezonde recepten, maar is ook op een geroosterde boterham met wat peper en zout al mega lekker! In dit blog vertel ik je meer over deze vrucht en deel ik een aantal heerlijke avocado recepten met je.

Is avocado gezond?

Avocado is ontzettend gezond! Ik leg je graag uit waarom. Avocado bevat in tegenstelling tot andere groenten veel vet. Het vet in de avocado is vooral oliezuur. Dit is een onverzadigd vetzuur. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede en gezonde vetten binnen, net zoals met olie, vette vis en noten.

Maar avocado maakt toch dik? 

Eén avocado levert zo’n 360 kcal en bevat 35 gram vet. Avocado is juist slim om te eten bij het afvallen omdat het door de onverzadigde vetten heel goed verzadigd. Maar door diezelfde vetten is het verstandig om er geen meerdere per dag te eten en te variëren met andere groenten in je eetpatroon. In plaats van een hele avocado te eten, kun je ook een halve avocado eten en de rest bewaren. Avocado is dus een hele goede en gezonde keuze bij het afvallen, maar let dus op je portiegrootte. 

avocado


Hoe bewaar je avocado?

Houd je een halve avocado over? Je kunt je halve avocado op meerdere manieren bewaren. Als eerste bestaan er speciale avocado huggers. Je plaatst het vormpje om de avocado heen en bergt deze vervolgens op in de koelkast. Daarnaast kun je avocado ook in een glas water bewaren, laat de pit er vooral inzitten. Je kunt ook wat citroensap over je halve avocado sprenkelen en hem bewaren in huishoudfolie. Tot slot kun je ook bevroren avocadoblokjes kopen. Dit is erg handig als je het echt maar af en toe gebruikt. Avocadoblokjes uit de vriezer zijn alleen wel iets minder lekker. Wil je dat je avocado sneller rijpt? Leg hem dan in de fruitschaal naast een banaan of een appel. 

Wanneer is een avocado rijp?

Je hebt vast weleens staan knijpen in de supermarkt. Maar dat is voor de avocado niet zo fijn en alsnog weet je niet zeker wat je aan de binnenkant aantreft. Natuurlijk kun je eetrijpe avocado kopen in de supermarkt, daar betaal je wat extra voor. Wat je ook kunt doen is je avocado’s thuis op een schaal leggen en aan het pitje bepalen wanneer hij mooi rijp is, zonder hem open te snijden. 
Voel of je het pitje gemakkelijk kunt verwijderen. Is dat niet het gevoel, dan is je avocado nog niet helemaal rijp.
Is het pitje makkelijk met je vingers te verwijderen en zie je een prachtige lichtgroene kleur. Dan heb je een topexemplaar te pakken, klaar om te verwerken in heerlijke recepten. 
Verwijder je de pit, maar is de ondergrond bruin? Helaas is je avocado dan al iets te rijp. Snijd hem snel open en kijk of je de bruine plekken nog kunt wegsnijden en maak er bijvoorbeeld guacamole van. 

5 heerlijke avocado recepten

Wist je dat je avocado ook heel makkelijk kunt toevoegen aan je gerechten? Wat dacht je van wat schijfjes avocado bij een burrito, door je sushi bowl of als guacamole met brood naast een soep. Natuurlijk heb ik ook wat heerlijke avocado recepten voor je verzameld. 

Volkoren bagels met avocado en ei

Deze knapperige volkoren bagels met avocado en ei zijn ideaal om in het weekend lekker van te genieten bij een heerlijke luxe en gezonde brunch of lunch!

avocado recept volkoren bagels


Lazyfitgirl sushi

Ook zo dol op sushi? Helaas bevat sushi suikerrijst en is het daardoor niet zo gezond. Gelukkig kun je zelf heerlijke voedzame sushi maken en daarbij mag avocado natuurlijk niet ontbreken! Lekker als avondeten maar ook top als lekker party hapje in het weekend. 

avocado recept sushi


Gezonde chocolade mousse met avocado

Wist je dat avocado door de romige en gladde structuur ideaal is om te gebruiken in een gezonde chocolademousse? Huh? Ja echt, je hebt natuurlijk wel een smaakmaker nodig om de smaak te zoeten, en door de honingvervanger kan dat zonder suiker toe te voegen. Hallo, gezond en overheerlijk toetje! 

avocado recept chocolademousse


Volkorenbrood met avocadospread en gebakken champignons

Dit recept voor volkorenbrood met avocadospread is een echte aanrader. Avocado leent zich uitstekend om op je volkoren boterham, broodje of cracker te eten als gezond beleg. Maak super easy deze gezonde avocadospread klaar en geniet! 

avocado recept volkorenbrood met avocadospread


Vegetarische kapsalon met salsa en pittige guacamole

Zin in comfortfood? Door de gezonde vetten is avocado ideaal om te gebruiken om toch dat vettige smaakje toe te voegen aan je maaltijd. Deze gezonde kapsalon moet je echt eens proberen. 

avocado recept kapsalon


Geniet van heerlijke avocado!

Ik hoop je met deze avocado recepten enthousiast te hebben gemaakt om lekker de keuken in te duiken en te genieten van heerlijke avocado. Als voedingsdeskundige vind ik het belangrijk om jou te voorzien van lekkere recepten en de juiste kennis rondom voeding. Wil jij meer tips rondom afvallen zonder dieet en gezondere eetkeuzes? Volg mij dan op Instagram