Ben jij niet zo dol op de sportschool? Voel je weerstand en tegenzin om te gaan sporten? Dan heb ik goed nieuws voor je. Je kunt namelijk prima (en veel) afvallen door te wandelen! In dit blog deel ik 5 redenen waarom wandelen een goede manier is om af te vallen. Mijn naam is Anki, voedingsdeskundige en oprichter van de Lazyfitgirl Methode. Dit is een methode voor iedereen die wil afvallen zonder dieet. 

 

Afvallen zonder te sporten; het kan!

Lange tijd heb ik gedacht dat je heel intensief moet sporten om af te vallen. Tijdens mijn periode van overgewicht nam ik meerdere keren een abonnement op de sportschool. Ik vond het vreselijk! Ik voelde me altijd opgelaten om erheen te gaan. Ik schaamde me voor mijn overgewicht en wist niet goed hoe ik de oefeningen op de apparaten moest doen. Bij de groepslessen was ik meestal de langzaamste, wat niet echt motiverend werkte. Het moeten omkleden, douchen en naar de sportschool toe gaan vond ik al een hele onderneming. Om me daartoe te zetten moest ik elke keer een drempel over. Herken je dat? Door mijn slaapziekte narcolepsie ben ik daar in de avond ook vaak te moe voor. Maar eerlijk gezegd voelde ik vooral weerstand omdat ik de sportschool simpelweg geen fijne plek vond. Dat vind ik overigens nog steeds. Ik vind het dan ook zonde om mijn kostbare vrije tijd daar te besteden. Gelukkig hoef je om vet te verbranden en af te vallen niet intensief te sporten. Sterker nog, ik ben zelfs mijn hardnekkige buikvet verloren zonder enige buikspieroefening te doen! 

 

5 redenen waarom wandelen dé manier is als je wil afvallen!

Ik ben zelf erg veel afgevallen door te wandelen. Door simpelweg stevig door te wandelen ben ik namelijk meer dan 25 kilo lichter geworden. Schoenen aan, jas aan en lekker lopen! Ik ging van maat 42 naar 36. Ook na de bevallingen van mijn beide zoontjes heb ik alleen maar gewandeld om de zwangerschapskilo’s weer kwijt te raken. Hieronder leg ik jou uit hoe ook jij kunt afvallen met wandelen!

1. Wandelen geeft een kleinere kans op een vreetkick dan intensief sporten

Wanneer je heel intensief sport, verbrand je veel energie in een korte tijd. Sporten zorgt ervoor dat je flinke trek krijgt. Daar is niets mis mee, zolang je daarna een voedzame maaltijd eet. Kies je echter voor die lekkere snack, dan eet je alle calorieën die je hebt verbrand er zo weer aan. Sporten maakt dus hongerig en door die grote honger is het lastig om gezonde keuzes te maken. Ook gebruiken we vaak een excuus om ongezond te eten, zoals: “Ik heb gesport, dus ik verdien een pizza.” Met wandelen verbrand je minder calorieën, maar je hebt daardoor ook minder kans op eetbuien of overeten vanuit extreme trek. Wandelen zorgt niet meteen voor meer eetlust zoals sporten dat doet. 

Wist je dat je gezond gedrag veel makkelijker volhoudt als er iets wordt getriggerd in het beloningscentrum van je hersenen?
Wil jij afvallen en niet meer terugvallen? Beloon jezelf dan voor gezond gedrag. Wil je ook lekker in beweging blijven het hele jaar door. Ik gebruik de app STEPLER die mij beloont als ik mijn stappendoel haal. Zo blijf ik gemotiveerd om ook te gaan als het bijvoorbeeld slecht weer is of ik moe ben. De app is gratis, probeer het eens uit. 

afvallen met wandelen

2. Wandelen is makkelijker toe te passen in je leven

Veel mensen willen meer sporten, maar ze hebben te weinig tijd. Of het gaat ten koste van de tijd met je gezin, familie of vrienden. Wanneer je meer wil bewegen, dan is wandelen heerlijk laagdrempelig. Wandelen kun je bovendien ook met je gezin of vriendinnen doen. Wanneer je nieuw gedrag wil aanleren dan is het belangrijk om dit te koppelen aan een routine die je al hebt, waardoor je het makkelijker volhoudt. Wandelen kun je heel makkelijk toevoegen aan je leven. Zoek in het weekend een mooie wandelroute uit voor het hele gezin. Of ga met die vriendin eens wandelen in plaats van lunchen. Parkeer de auto bijvoorbeeld wat verder van je werk. Wandel in je pauze. Wandel tijdens een telefoontje. Of wandel elke avond na het eten een blokje om met je gezin. Zelf wandel ik vaak in de avond zo’n 30 minuten met een podcast in mijn oren. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van Moordcast, waarin moordzaken worden besproken. Of ik luister naar de meiden van Poespas, die heerlijke vrouwenonderwerpen bespreken. Ik kan me daar echt op verheugen! 

afvallen door wandelen gezin

3. Wandelen is een full body work-out!

Tijdens het wandelen gebruik je je hele lichaam. Vooral als je stevig doorwandelt en met je armen mee zwaait, worden je spieren prima aan het werk gezet. Je zou eventueel gewichtjes kunnen dragen om je spieren extra te trainen. Tijdens een wandeling zijn de mogelijkheden om extra oefeningen te doen eindeloos. Loop bijvoorbeeld een trap een aantal keer op en af. Perfect voor je bilspieren. Gebruik een parkbankje om oefeningen voor je armspieren te doen of stap een stoepje heel snel op en af voor een betere conditie. Wie heeft er nog een sportschool nodig als je kunt afvallen door te wandelen?

4. Wandelen kan altijd en overal

Om te gaan wandelen hoef je je niet om te kleden. Ook hoef je erna niet te douchen. Dat zorgt ervoor dat je gedurende de dag op meerdere momenten kunt wandelen om aan 10.000 stappen te komen. Ook als je een druk leven hebt. Leg de lat echter niet te hoog. 7.000 stappen is ook al top! Zie het als een uitdaging om dingen wandelend te doen. Ga bijvoorbeeld eens wandelend naar de supermarkt. Zelf wandel ik vaak tijdens de zwemles van mijn zoontje. Daarnaast kun je ook bij slecht weer wandelen. Investeer in een goede regenjas en stop wat zomerse muziek in je oren. Het is bewezen dat wandelen een positieve invloed heeft op je stemming. Na een wandeling voel jij je altijd beter! Wil je jezelf uitdagen? Doe dan mee met mijn challenge: het #lazyfitgirlommetje 

Tijdens deze challenge wandel je 4 dagen in de week minimaal 20 minuten en dat houd je minimaal 30 dagen vol. Merk je dat dit lekker gaat, dan bouw je op naar 30 minuten of langer. Supermotiverend! 

afvallen door wandelen met hond

5. Wandelen heeft nog veel meer voordelen

Wandelen is goed tegen stress. Met name als je de rustige natuur ingaat. Door minder stress verlaagt het cortisolhormoon in je bloed, wat weer gunstig is als je wil afvallen. Cortisol verhoogt namelijk je vetopslag en drang naar suiker- en vetrijk eten. Door buiten te wandelen maakt je lijf voldoende vitamine D aan, wat zorgt voor meer energie. Verder wordt wandelen in verband gebracht met beter slapen, minder depressieve klachten en een verbeterde stoelgang. Tot slot is wandelen totaal niet blessuregevoelig en kun je het op je eigen tempo en niveau doen. Wandelen is dus goed voor je lichaam én geest. Door lekker veel te wandelen kom je in een positieve flow en voelt het steeds beter om goed voor je lijf te zorgen. 

 

Meer gezonde gewoontes trainen?

Wil jij graag afvallen vanuit liefde voor je lichaam? Wil jij ontdekken hoe je kunt afvallen door onder andere te wandelen en het trainen van andere gezonde gewoontes? Ontdek dan de Lazyfitgirl methode waarin ik jou leer eetswitchen naar gezondere keuzes in de supermarkt. Daardoor voel jij je fitter en energieker waardoor meer bewegen steeds makkelijker zal gaan. Volg mij ook op Instagram voor meer tips rondom gezonder leven. 
Hup, niet langer nadenken, trek die schoenen aan en gaan. Al is het maar een kwartiertje!

Veel wandelplezier! 


Disclaimer: deze blogpost bevat een affiliate link.