Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, ze zorgen ervoor dat we onze spiermassa in stand houden. Wanneer jij afvallen als doel hebt, wil je graag vetmassa verliezen en zoveel mogelijk spiermassa behouden. Het is daarom belangrijk om voldoende eiwitrijke voeding te eten. In deze blog geef ik jou 10 tips over hoe je op een eenvoudige manier meer eiwitten kunt binnenkrijgen.

 

Zo eet je eenvoudig meer eiwitrijke voeding

1. Begin de dag met een eiwitrijk ontbijt

Hierbij kun je denken aan een bakje magere (Franse) kwark of (Griekse) yoghurt met 0% vet zonder toegevoegde suikers of een plantaardige variatie daarop aangevuld met ontbijtgranen en vers- of diepvriesfruit.’

2. Kies eiwitrijk beleg

Start jij de dag liever met brood of crackers? Dan kun je kiezen voor volkorenbrood of een volkoren cracker met eiwitrijk beleg: cottage cheese of zuivelspread light met plakjes fruit, 100% pindakaas of een gekookt eitje.

3. Ontbijt met eieren

Heb je in het weekend bijvoorbeeld iets meer tijd of vind je het niet erg om iets eerder op te staan? Dan kun je ook ontbijten met een heerlijke (groente)omelet of gebakken eieren.

4. Lunchsalade met gebakken kip

Maak eens een lekkere lunchsalade met veel groenten en gebakken kipfilet. Je kunt een voorraad kipfilet bakken en invriezen, zodat je niet telkens opnieuw de kip moet bakken. Haal dit een avond van tevoren uit de vriezen en doe het door je salade.

eiwitrijke voeding

5. Maak zelf eiersalade of tonijn salade voor op je boterham of cracker

Deze salades heb je binnen tien minuten zelf gemaakt op basis van eiwitrijke magere kwark in plaats van plantaardige olie. Hierdoor bevatten deze salades veel minder verzadigd vet en zout en meer eiwitten dan de kant-en-klare belegsalades uit de supermarkt. Deze zelfgemaakte belegsalades zijn ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. 

6. Verwerk een schepje eiwitpoeder in je baksels

In plaats van je baksels te zoeten met veel suiker kun je ook eiwitpoeder met een smaakje toevoegen.

7. Verwerk bonen en peulvruchten in je salade of gerechten

Bonen en peulvruchten zijn een goede vervanger van vlees. Je kunt ze eenvoudig verwerken in een salade of avondmaaltijd.

8. Ga voor wit vlees (gevogelte) als je graag vlees wil eten bij je avondmaaltijd

Wit vlees zoals kip en kalkoen bevatten veel eiwitten en weinig verzadigde vetten en zijn redelijk neutraal voor onze gezondheid. Rood vlees zoals rundvlees bevat ook veel eiwitten, maar zijn minder goed voor je gezondheid. Varkensvlees bevat over het algemeen meer verzadigde vetten dan rundvlees.

9. Let goed op bij kant-en-klare vleesvervangers

De meeste kant-en-klare vleesvervangers zijn redelijk bewerkt en bevatten veel zout. Daarom kun je deze producten beter met mate eten. Een goede kant-en-klare vleesvervanger bevat minimaal 20 gram eiwitten per 100 gram en niet meer dan 1,5 gram zout per 100 gram.

10. Kies voor een eiwitrijk toetje of avondsnack

Eiwitrijke voeding zorgt voor een langer verzadigingsgevoel. Je zult merken dat je hierdoor minder cravings krijgt naar zoete producten in de avond en breinloos gaat snacken.

Vind jij deze blog leerzaam en wil je meer leren over eiwitrijke en gezonde voeding? 
Volg mij dan op Instagram www.instagram.com/defoodexpert.nl