Er zijn steeds meer dames met lipoedeem die de Lazyfitgirl Methode volgen. Een goede zaak want investeren in een gezonde leefstijl is heel belangrijk bij deze aandoening. In deze blog leg ik uit wat lipoedeem is, vertelt Lazyfitgirl Rianne haar verhaal over afvallen met lipoedeem en deel ik een aantal betrouwbare linkjes waar je meer informatie kunt vinden. 

Wat is lipoedeem?

Bij lipoedeem, ook wel vetzwelling of vetsyndroom genoemd, is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Deze ophoping van vet is niet regelmatig verdeeld over het lichaam. Het zit voornamelijk op de benen en de armen. Het zit in verhouding veel minder op de buik, de borsten en het gezicht. Lipoedeem kan ook ontstaan als iemand in korte tijd veel gewicht aankomt, bij zwangerschap of na de overgang. Lipoedeem kan klachten geven zoals pijn of een zwaar gevoel. Het is een chronische aandoening die bijna alleen bij vrouwen voorkomt en vaak pas voor het eerst zichtbaar wordt na de puberteit. 

wat is lipoedeem

Soorten oedeem

Bij lipoedeem is er geen sprake van echte vochtophoping in de huid, waardoor er dus geen putjes of deukjes in de huid kunnen worden gedrukt (die er langer in blijven staan). Dit in tegenstelling tot andere soorten oedeem, zoals veneus oedeem (vocht als gevolg van spataderen), oedeem veroorzaakt door interne aandoeningen (hart of nierproblemen) of lymfoedeem als gevolg van verminderde afvoer van lymfe (weefselvocht).

 
Hoe ontstaat lipoedeem?

De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Wel is bekend dat erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een rol spelen, omdat het bijna alleen bij vrouwen voorkomt. Vaak zijn er meerdere vrouwen binnen één familie die lipoedeem hebben. 
Bij veel mensen met lipoedeem is er een verschil van twee of drie kledingmaten tussen het boven- en onderlichaam. Als je afvalt, verdwijnt het vet wél van de buik, borsten en het gezicht, maar minder snel van de benen en armen. Je kunt merken dat je huid of het onderhuidse vetweefsel gevoelig is bij aanraking of druk van buitenaf. Zo kun je snel blauwe plekken krijgen. Er kan ook een verlies van kracht zijn in de armen en benen. Daarnaast kunnen vrouwen last hebben van overgewicht, vermoeidheid en een verminderde algehele conditie. Ook kan na verloop van tijd lymfoedeem ontstaan. 

Afvallen met lipoedeem: het verhaal van Lazyfitgirl Ryanne 

‘’Zo’n 3 jaar geleden sprak iemand al eens haar vermoeden naar mij uit, maar ik heb hier toen niets mee gedaan. In januari 2022 liep ik nog bij de fysio voor long-covid klachten. Er kwam toen een andere fysiotherapeut naar mij toe en sprak ook haar vermoedens uit. Ze vermoedde lipoedeem dus ik vroeg hoe ze daarbij kwam. Ze kon het zien aan mijn lichaamsbouw en aan de hand van hoe ik loop. Loop ik dan zo gek? 

Ik besloot om toch maar naar de huisarts te gaan en zij was er 99% zeker van dat ik het zou hebben. De huisarts heeft mij doorgestuurd naar het ziekenhuis. Hier heb ik toen een vaatonderzoek gehad. Gelukkig geen spataderen te zien en de werking van de bloedvaten is heel goed. Daarna ging ik naar de dermatoloog. Ik had amper mijn broek uit en toen bevestigde hij het a: ‘U heeft inderdaad lipoedeem, daar kun je niet omheen’… slik! Hij was blij verrast dat ik zelf al stappen had ondernomen en al degelijk iets bereikt had.

Ergens wist ik het natuurlijk wel al een beetje. De bevestiging deed aan de ene kant ‘zeer,’ maar aan de andere kant was het ook een soort opluchting. Eindelijk vielen alle puzzelstukjes op zijn plek. 

Ik ben al een aantal jaren sneller vermoeid dan bijvoorbeeld mijn vriendinnen. ‘s Avonds voor de tv kan ik dan ook gerust ineens in slaap vallen. Al gaat dat de laatste maanden aardig goed. In de avond heb ik vaak hele onrustige benen en kan dan ook niet stilzitten, ik ben continu aan het wiebelen. Om soms gek van te worden. Ook heb ik al jaren twee maten verschil in boven- en onderkleding. Ik dacht alleen dat dit zo bij mij hoorde. Elk lichaam is anders toch?! 

Gelukkig heb ik zelf geen extreme pijn. Wel heb ik snel blauwe plekken op mijn benen en bovenarmen, vochtbulten op mijn scheenbenen, snel vermoeide benen en af en toe last van mijn heupen en bekken. 

In het verleden heb ik al verschillende diëten gedaan met uiteraard goede resultaten, voor korte duur! Denk aan Sonja Bakker, koolhydraatarm, shakes, etc. Het hielp uiteraard, maar bij het stoppen kwam ik harder aan dan ooit! Via iemand hier uit het dorp ontdekte ik de Lazyfitgirl Methode en ben ik me gaan inlezen. Toch twijfelde ik steeds, want ja... ik had al zóveel geprobeerd en het kost allemaal geld. Nadat ik bij de huisarts eigenlijk al de bevestiging kreeg en te horen kreeg dat ik moest minderen in suikers en vetten, heb ik bij thuiskomst meteen de Transformatie cursus gekocht. Ik wist het ineens zeker, dit is wat IK WIL doen! Voor mezelf! Ik had namelijk foto’s gezien op Google en zo wil ik er echt nooit uitzien. 

Ik ben nu een half jaar met de Lazyfitgirl Methode bezig en ben al aardig wat centimeters kwijt en 12 kilo. Blijvend afvallen met lipoedeem is dus echt mogelijk. Hoe? Door labels leren lezen. Het is echt bizar hoeveel vet en suikers overal in zitten. Het is natuurlijk een heel proces, je hoeft en kunt niet alles perfect doen. En dat moet je ook echt niet willen. Door in de basis voedzaam te eten is er echt wel ruimte voor een lekker ijsje, je favoriete koekje of pizza! Ik eet zelf bijvoorbeeld elke week wel chips of iets van patat of pizza. Dit waren eerst echt zakken per week, lees: elke avond een zak. Door de lading ervan af te halen vind ik het minder interessant. Ik heb door de cursus echt een nieuwe mindset rondom eten gekregen. Tuurlijk af en toe nog wel snaaigedrag maar ik denk dat ik het nu al heb weten te minimaliseren naar één zak per week. Dat zijn er dus al zes zakken minder. 

Mijn nsv’s (overwinningen los van de weegschaal) zijn:

  • Broekriem kan al 4 gaatjes strakker
  • Ik pas een broek die ik ooit te klein heb gekocht
  • Ik laat eten staan als ik verzadigd ben. Ook bij het uit eten!
  • Ondanks de lipoedeem draag ik jurkjes. Af en toe vind ik dit echt nog lastig, maar ik doe het wel. Ik ben zelfverzekerder.
  • Nee durven zeggen
  • Ringen die weer passen

En ik ben vast wat vergeten. Ook bij mij gaat het niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Ook ik ervaar nog eetbuien, negatieve gedachtes, etc. Zelf vind ik het bijvoorbeeld lastig om te accepteren dat ik nooit slanke armen en benen zal krijgen. Wel slanker dan nu, maar mijn lichaam gaat nooit in verhouding zijn zeg maar. Mijn armen en benen zullen altijd forser blijven dan bijvoorbeeld mijn buik. Ook kan mijn huid in de loop der jaren flubberiger worden zei de arts. Ik heb dat nu al wel, maar probeer het nu zoveel mogelijk te remmen en zelfs af te vallen. 

Stapje voor stapje kom ik steeds verder in het proces. En het is vooral een proces om jezelf écht te leren kennen, wat je nu eigenlijk zélf wilt in plaats van een ander! Goed voor jezelf zorgen en je eigen keuzes maken. Kleine stapjes zijn de beste stapjes. Ik ben superblij wat de methode mij al heeft gebracht en kijk alleen maar uit naar wat nog komen gaat. Ik deel mijn proces op Instagram; leuk als je mij volgt op @ryanne_lazyfit!’’

afvallen met lipoedeem Ryanne

Een gezonde leefstijl voor afvallen met lipoedeem

Juist wanneer je lipoedeem hebt is het belangrijk om niet verder aan te komen. Nog belangrijker is het om niet op streng dieet te gaan, want daardoor kom je op de lange termijn juist aan. Daarom is het investeren in een gezonde leefstijl en voldoende beweging juist met lipoedeem zo belangrijk. 


Het feit dat met afvallen de ongelijke vetverdeling tussen het onder- en bovenlichaam niet verdwijnt kan zorgen voor frustratie. Je doet ontzettend je best maar je benen of armen worden niet direct dunner. Dat demotiveert en is heel begrijpelijk. Dit zou kunnen zorgen voor een lager zelfbeeld, waardoor goed voor jezelf zorgen lastiger wordt en je misschien een gezonde leefstijl sneller opgeeft. Zie je de vicieuze cirkel? Lotgenotencontact kan hierbij helpen. Wil je andere Lazyfitters met lipoedeem treffen? Volg en gebruik dan #lazyfitgirllipoedeem.

Meer over lipoedeem

Via onderstaande links kun je betrouwbare informatie vinden over lipoedeem. 
Lipoedeem (vetzwelling) - Radboudumc
Lipoedeem (lymfoedeem.nl)
Lipoedeem (isala.nl)
Zoek een huidaandoening (patiëntenfolders) (nvdv.nl)

Herken jij de klachten en denk je dat je misschien last hebt van lipoedeem? Het is ook goed mogelijk dat niet alle klachten die je hebt te verklaren zijn door lipoedeem. Ga daarom altijd naar een arts voor de juiste diagnose. Vraag daarvoor een verwijzing aan via de huisarts. Blijf vooral goed voor jezelf zorgen, want juist met lipoedeem wil je zoveel mogelijk energie hebben om je klachten te verminderen. En weet dat je mooi, waardevol en goed genoeg bent ongeacht je maat, omvang of figuur!

Bronnen:
www.nvdv.nl
www.huidarts.com