Chia jam

Chia jam

Ontbijt
Bereidingstijd: 20 minuten
Één potje chia jam

Ingedriënten
  • 250 gram (diepvries) fruit
  • 1 El chiazaad
  • Smaakmaker (ca. 1 el vanille aroma of honingvervanger. Een beetje citroensap, limoensap of kaneel kan ook lekker zijn)
Bereiding

Recept met diepvriesfruit:

  • Zet een steelpan op het vuur en doe het fruit in de pan.
  • Doe de smaakmaker erbij (let op: framboos is best zuur, dus het is verstandig daar iets meer bij te doen dan bijvoorbeeld bij mango).
  • Kook het fruit 5 minuten, roer ondertussen door. Zet daarna het vuur iets zachter.
  • Doe de chiazaad erbij, roer door en verwarm nog even 2 minuten mee.
  • Goed laten afkoelen (de jam wordt dikker naarmate hij afkoelt).

Tips:

  • Bij mango en perzik kan het soms nodig zijn een scheutje water toe te voegen.
  • Wil je geen stukjes, zet dan even de staafmixer op het fruit voordat de chiazaad erbij gaat.
  • Blauwe bessen en kersen zijn fijn te prakken met een vork of stamper.

Recept met vers of ontdooid fruit:

  • Prak het fruit. Of zet er de staafmixer even op.
  • Doe de chiazaad erbij.
  • Roer goed door en zet het even een uurtje aan de kant. Zo kan de chiajam opstijven.

Handig om te weten:
Fruitsoorten die goed te gebruiken zijn voor het maken van chia jam, zijn:

  • Blauwe bessen
  • Frambozen
  • Mango
  • Perzik
  • Aardbeien
  • Kersen

Houdbaarheid:
In de koelkast is de chiajam, mits bewaard in een schone, afgesloten pot, één week houdbaar.

Recept van: @noor_lzfit