Chia jam

Ontbijt
Bereidingstijd: 20 minuten
Één potje chia jam
Ingedriënten
- 250 gram (diepvries) fruit
- 1 El chiazaad
- Smaakmaker (ca. 1 el vanille aroma of honingvervanger. Een beetje citroensap, limoensap of kaneel kan ook lekker zijn)
Bereiding
Recept met diepvriesfruit:
- Zet een steelpan op het vuur en doe het fruit in de pan.
- Doe de smaakmaker erbij (let op: framboos is best zuur, dus het is verstandig daar iets meer bij te doen dan bijvoorbeeld bij mango).
- Kook het fruit 5 minuten, roer ondertussen door. Zet daarna het vuur iets zachter.
- Doe de chiazaad erbij, roer door en verwarm nog even 2 minuten mee.
- Goed laten afkoelen (de jam wordt dikker naarmate hij afkoelt).
Tips:
- Bij mango en perzik kan het soms nodig zijn een scheutje water toe te voegen.
- Wil je geen stukjes, zet dan even de staafmixer op het fruit voordat de chiazaad erbij gaat.
- Blauwe bessen en kersen zijn fijn te prakken met een vork of stamper.
Recept met vers of ontdooid fruit:
- Prak het fruit. Of zet er de staafmixer even op.
- Doe de chiazaad erbij.
- Roer goed door en zet het even een uurtje aan de kant. Zo kan de chiajam opstijven.
Handig om te weten:
Fruitsoorten die goed te gebruiken zijn voor het maken van chia jam, zijn:
- Blauwe bessen
- Frambozen
- Mango
- Perzik
- Aardbeien
- Kersen
Houdbaarheid:
In de koelkast is de chiajam, mits bewaard in een schone, afgesloten pot, één week houdbaar.
Recept van: @noor_lzfit