Van overnight oats tot een heerlijke havermout bananenpannenkoek; met havermout kun je alle kanten op. Eerlijk gezegd, de eerste keer dat ik een ontbijt met havermout at was niet zo’n goede ervaring. Ik at het klaargemaakt met alleen water, zonder enige toevoegingen. Tja… dan smaakt het nergens naar. Je moet het dus echt op smaak brengen. Bijvoorbeeld met blauwe bessen, een lik 100% pindakaas, kaneel en wat honingvervanger of karamelsaus zonder suiker. Dan is het echt goddelijk! Ik eet het dan ook bijna dagelijks en ben meer dan 25 kilo afgevallen door het toevoegen van havermout aan mijn eetpatroon. 


Wat is havermout?

Havermout is een volkoren graansoort. Het is gemaakt van geplette en geknipte haverkorrels. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten. Je kunt havermout simpel bereiden in een pannetje met melk, een plantaardige drink of water. 

Is havermout gezond?

Havermout staat in de Schijf van Vijf en past perfect in jouw gezonde eetpatroon. Wist je dat havermout, als volkoren graanproduct, het risico op hart- en vaatziekten verlaagt? Hoe gezond je havermout is, hangt natuurlijk ook af van wat je eraan toevoegt. In de Lazyfitgirl Methode leer ik jou welke voedzame toppings je het beste kunt toevoegen. Wil jij afvallen zonder dieet? Dan is havermout een ideaal product. Eet je nu bijvoorbeeld Cruesli als ontbijt? Cruesli zit vol suikers en kun je goed eetswitchen door zelfgemaakte granola zonder suiker, deze maak je van havermout. Hopla, daar is je lekkere ontbijtje met havermout!

Hoe bereid je havermout? 

Havermout is superlekker als warm ontbijtje, maar is ook geschikt voor de lunch, als tussendoortje of als ingrediënt in gerechten en baksels. Sla eens lekker aan het #lazyfitgirlbakken met havermout. In receptenboek ‘De Eetswitch’ vind je heerlijke baksels en ontbijtjes met havermout om te proberen. 

Is havermout gezonder dan brood?

Havermout levert net als volkoren (spelt)brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je prima lunchen of ontbijten met havermout. Maar vervang brood niet volledig door havermout. Brood bevat namelijk jodium. Jodium zorgt ervoor dat je schildklier goed werkt. 

Volkoren is goed voor je cholesterol

Volkoren producten eten in plaats van producten van witte bloem is supergoed voor je gezondheid. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Haver zorgt voor een lager LDL-cholesterol. Dat verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Meer over te weten komen? Bekijk dan Eetswitch 1: volkoren

Is havermout glutenvrij? 

Haver bevat van nature geen gluten. Wanneer haver is verwerkt tot meel of vlokken dan kan het wel besmet zijn met gluten. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie behalve wanneer het officiële ‘Crossed grain’-keurmerk op de verpakking staat.

Recepten met havermout

Ben je al enthousiast geraakt? Bekijk dan alle lazyfitgirl ontbijtrecepten met havermout!