Onbeperkt buffet? Ik voelde me achteraf doodongelukkig  

Vroeger, voor ik de Lazyfitgirl Methode volgde, zijn wij ook al een aantal keer naar een all-inclusive hotel geweest. Voor mij een mooi moment om he-le-maal los te gaan. Het was immers vakantie en dan mocht dat. Als ik aankwam op vakantie, dan was dat maar zo. Daarna zou ik weer streng gaan doen, veel gaan sporten, et cetera. Daarnaast stond het buffet voor mij op een enorm voetstuk, want dat waren dingen die volgens de dieetcultuur ongezond en verboden waren. Ik wilde in die week zoveel mogelijk dingen eten die normaal niet mochten van mezelf. Bij het ontbijt at ik lekkere broodjes, croissantjes, en pannenkoeken met Nutella. In de middag at ik weer hetzelfde en elke avond lag er friet op mijn bord. Genoot ik er echt van? Nee. Voelde ik me er achteraf ongelukkig over? Ja. Maar deze keer ging het helemaal anders. Mijn mindset is echt totaal veranderd. Ik gun mezelf thuis ook lekkere dingen (bewuste genietmomenten), waardoor bepaalde producten niet meer op een voetstuk staan. 

aankomen op vakantie door onbeperkt buffet


Een andere mindset, een andere aanpak

Dit keer pakte ik het helemaal anders aan. Hoe ik dat deed, lees je hieronder:

  • Ik nam een aantal voedzame en houdbare tussendoortjes mee van thuis om tussendoor te kunnen pakken (en vezels vind ik altijd fijn voor mijn lijf). Dit waren: volkorenkoekjes, zero ontbijtkoek en maiswafels. Benieuwd naar nog meer gezonde tussendoortjes? Lees dan het artikel ‘Eetswitch 5: Gezonde tussendoortjes’.

  • Ik liep eerst een rondje langs het buffet om te kijken wat er lag, waar ik écht zin in had, welke voedzame keuzes ik kon maken, en welke bewuste genietmomenten (bg’s) ik mee wilde pakken. 

  • Ik schepte minimaal de helft van mijn bord vol met groente. 

  • Ik pakte minimaal twee keer per dag een stuk fruit mee.

  • Ik legde mezelf geen restricties op met betrekking tot het aantal bg’s op een dag. 

  • Ik dronk minimaal 2 liter water per dag.

  • Ik nam geen sportspullen mee, omdat ik van mezelf weet dat ik toch geen zin heb om te sporten op vakantie. Wel maakten we wandelingetjes over het strand en door het dorpje. 

geen schuldgevoel over aankomen op vakantie met bewuste genietmomenten


Bewuste genietmomenten: wat ik wel en niet liet staan

Wat waren mijn bewuste genietmomenten deze vakantie? Kaas! Lekkere Spaanse kaas en stukjes van de lekkere zelfgemaakte pizza’s die ze maakten. Naast water gunde ik mezelf ook een aantal glaasjes sangria of bier per dag (tussen de twee en vier per dag, normaal drink ik eigenlijk nauwelijks alcohol). Verder dronk ik cola zero en elke ochtend een klein glaasje jus d’orange en een cappuccino. De dingen die ik niet de bg waard vond liet ik staan. Denk aan croissants (ze waren niet knapperig), Nutella, churros, friet (ze hadden geen lekkere friet), goedkoop roomijs, en mierzoete Spaanse toetjes. 

ambassadrice Evelien lazyfitgirl methode


Afvallen na de vakantie: heb vertrouwen in je lijf

Toen ik thuiskwam heb ik meteen mijn vertrouwde voedzame boodschappen laten bezorgen en switchte ik meteen weer terug naar voedzaam. Mijn broek zat wel wat strakker dan toen ik vertrok, maar dat is nu binnen een kleine week weer helemaal weggetrokken. Je kan echt vertrouwen hebben in je lijf dat je na een minder voedzame vakantie weer snel lekker in je broek zit als je voedzaam gaat eten. Wees dus niet te streng voor jezelf als je wilt afvallen na de vakantie. Dit is ook bij mij een proces geweest. Toen ik net begonnen was met de Lazyfitgirl Methode gingen we een midweek op vakantie. Ik sleepte heel veel mee en wilde het helemaal perfect doen (hallo, dieetgedachtes die er nog waren) en durfde nauwelijks een bg te nemen. Ik ben nu ruim 1,5 jaar bezig met de methode en durf nu te genieten op vakantie en voedzaam te combineren met minder voedzaam. Geef jezelf de tijd om een nieuwe gewoonte te trainen en wees lief voor jezelf. Heb je wel drie ijsjes gegeten? Geen probleem, morgen is weer een dag! 

Vind je het alsnog lastig en ben je bang om aan te komen, ook wanneer je op vakantie bent? Anki schreef een mooie blog over angst om aan te komen bij het loslaten van je eetregels en vaak wegen: Angst om aan te komen? Dit zijn de gouden tips!

Ik hoop dat de Lazyfitters die nog op vakantie gaan wat hebben aan deze blog. Bij vragen kan je me altijd een berichtje sturen (@fit.en.gezond.eef). 

Evelien