Helaas, heel veel lekkere etenswaren zitten boordevol dik makende en ongezonde verzadigde vetten. Wanneer je deze minder gaat eten ga je daar zeker door afvallen. Er zijn een aantal eetswitches voor bepaalde producten. Maar we houden nu eenmaal van een vet frietje, zak chips of kaas op zijn tijd. Daarvoor gebruik je dus een BG.

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: lees de labels op producten. Hoe gezond ze ook ogen er kan zomaar flink wat (verzadigd) vet in zitten. We gaan verzadigd vet niet uitsluiten maar wel verminderen. Onverzadigde vetten zijn gezond voor je maar kunnen ook dikmakend zijn als je er teveel calorieën/energie mee binnen krijgt. Ik bekijk alle voeding waar vet in zit vanuit het volgende oogpunt:

  • Hoe goed verzadigd/vult het product?
  • Hoe puur/onbewerkt is een product?
  • Hoe gezond is het voor je lichaam? (voedingswaarde)
  • Hoe verstandig is het om te eten wanneer je wil afvallen

Een mooi voorbeeld is kokosyoghurt. Een natuurlijk product maar toch raad ik het je af. In een kleine portie van 200 gram biologische kokosyoghurt zit namelijk 15 gram vet waarvan 10 gram verzadigd. Dit krijg je dan bij je ontbijt al binnen. Ter vergelijking: één oliebol bevat 6,2 gram vet waarvan 1 gram verzadigd.

De eetswitch voor kaas is zuivelspread light, hüttenkäse of smeerkaas 15+ en je switcht naar magere zuivel. Vleessoorten met verzadigd vet vervang je door magere vleessoorten. Ook hier komt labels lezen weer van pas. Vlees bevat altijd iets verzadigd vet. De eetswitch voor bakboter en bak en braad is olijfolie of PAM spray. Dit scheelt je elke dag verzadigd vet. Op brood raad ik halvarine aan, maar alleen als je het echt niet kan missen.

Ik geef voorbeelden van producten met veel eiwitten, minder verzadigde vetten en onverzadigde vetten die binnen mijn methode passen. De voedingswaarden staan erbij. Vind het een soortgelijk product met dezelfde hoeveelheden suiker en verzadigd vet per 100 gram of ml dan zit je dus ook goed. let op: dit bekijk je per productsoort. Onverzadigde vetten bevatten wel calorieën en daarom eet je ze vooral in pure producten die verzadigen zoals avocado, noten of vette vis. Ze worden ook vaak toegevoegd aan crackers, brood e.d. Kies daarin altijd de optie met ook zo min mogelijk onverzadigd vet.

Vis, peulvruchten, vlees, ei en zuivel.
Met het eten van vis verlaag je het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Zuivel je onder andere calcium en vitamine B12, aan plantaardige zuivel worden deze vaak toegevoegd.

Tips voor vis, peulvruchten, vlees en ei en zuivel
Wissel af tussen de dierlijke en plantaardige producten. Steeds meer mensen eten niet elke dag vlees. Ook kun je heel goed zonder vlees. Een voorbeeld van een weekindeling kan zijn: één dag vis, één dag peulvruchten, één dag noten, twee dagen rund- of varkensvlees en twee dagen kip of ander gevogelte. In plaats van het vlees kun je ook tofu, tempé of ei nemen.

Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en bruine Kikkererwten door de pompoensoep, linzen door de salade, bruine bonen in de wrap. Koken met peulvruchten is vaak eenvoudig en altijd lekker. Eén keer per week vis eten is een echte aanrader. Vooral vette vis zoals makreel, haring, Atlantische zalm, bokking, sardines. Lekker op brood, door
salade en bij het avondeten.

Vis (vooral vette vis) kies voor ongepaneerde vis.

  • Schaal- en schelpdieren
  • Peulvruchten, zoals linzen en bruine bonen
  • Onbewerkt vlees, zoals kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, (extra) mager rundergehakt, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, varkensschouderkarbonade, hamlap en mager lamsvlees
  • Eieren
  • Tofu en tempé
  • Kant-en-klare vegetarische burgers, stukjes of balletjes. Kies ook hiervoor ongepaneerd en bekijk het label voor (verzadigde) vetten en suiker.
  • Magere zuivel zoals magere kwark of yoghurt. Of plantaardige zuivel zoals soja, haver of amandelmelk. Let erop dat je de versie zonder toegevoegde suikers kiest.