We hebben een aangeboren voorkeur voor ‘zoet’. Een zoete smaak wordt geassocieerd met ‘genieten’ en ‘comfort’. Dit komt vanuit onze babytijd: moedermelk is zoet van smaak. Er zijn 2 soorten ‘zoetmakers’ die worden gebruikt in voedingsmiddelen: suikers en zoetstoffen.

Suikers

Voorbeelden van suikers zijn sacharose (sucrose of kristalsuiker) glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker), enz… De ‘klassieke’ kristalsuiker wordt gemaakt uit het sap van suikerbieten. Ook uit het sap van suikerriet kan kristalsuiker worden gemaakt. In sommige producten komen van nature suikers voor, bijvoorbeeld lactose in zuivel. In de voedingsmiddelenindustrie wordt ook veel gebruik gemaakt van deze verschillende suikersoorten. Al deze suikersoorten dezelfde hoeveelheid energie: 4 kilocalorieën per gram. Deze energie kan het lichaam gebruiken voor lichamelijke activiteit, voor groei, of er wordt een energievoorraad opgeslagen in het lichaam in de vorm van lichaamsvet.

Zoetstoffen

Om de ‘light’ varianten en de ‘no sugar’ varianten van dranken en desserts een zoete smaak te geven worden ter vervanging van suiker vaak ‘laagcalorische zoetstoffen’ gebruikt. Sommige zoetstoffen zijn ook los verkrijgbaar als ‘tabletjes’ of tafelzoetstof. ‘Laagcalorische zoetstoffen’ hebben een hele sterke zoetkracht, gemiddeld ca. 200x zoeter dan suiker. Daardoor hoef je er maar weinig van te gebruiken en leveren ze een verwaarloosbare hoeveelheid calorieën.
Voor een zo lekker mogelijke smaak worden in voedingsmiddelen vaak combinaties van zoetstoffen gebruikt. Verder versterken bepaalde zoetstoffen elkaars zoetheid, waardoor er minder van nodig is. Veel gebruikte zoetstoffen zijn: aspartaam, sacharine en sucralose. Op het etiket van een product dat gezoet is met zoetstoffen wordt altijd vermeld welke stoffen zijn gebruikt. Sommige zoetstoffen worden rechtstreeks gewonnen uit planten of vruchten (bv. steviolglycosiden). Anderen worden door de mens samengesteld. Alle zoetstoffen die in Europa mogen worden gebruikt zijn streng getest en veilig bevonden. Zoetstoffen hebben onterecht een negatief imago. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Wel kan een teveel aan zoetstof een laxerend effect hebben. 

Zoetstoffen schadelijk?

Er zijn veel onjuiste beweringen over zoetstoffen. Ze zouden kankerverwekkend zijn. Of op andere manier slecht voor je gezondheid. Dat is absoluut niet het geval. Sommige producten waar zoetstof in is verwerkt kunnen wel schadelijk zijn. Denk aan heel veel cola light drinken of energy drankjes. Maar dat heeft niets met de zoetstof te maken. Op deze pagina vind je uitgebreide  betrouwbare wetenschappelijke onderbouwde informatie over de verschillende soorten zoetstof. 

Mijn advies

Het voordeel van zoetstof is uiteraard dat het geen calorieën levert. En dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Verder is het niet schadelijk voor je tanden. Het heeft daarom altijd de voorkeur boven suiker. Daardoor zul je minder last hebben van cravings. Nadeel van zoetstof is dat je zoet behoefte wel in stand blijft. Als zoetekauw is het fijn dat je hierin kunt switchen naar Stevia. Maar het kan ook goed zijn om andere smaken zoals zuur en bitter meer te gaan leren waarderen. Daarom is het mijn advies om het niet standaard overal in te gebruiken. Drink bijvoorbeeld light frisdrank maar af en toe. En leng het eens aan met spuitwater of de zoetheid te halveren. Ook drink je het beste water, koffie, thee of smaakwater met aroma. 

Verder raad ik in mijn methode geen producten zoals light jam, light chocolade of light slagroom aan. Of bijvoorbeeld hagelslag of chocoladepasta gezoet met zoetstof. Net als koekjes met zoetstof waar dan meer vet in zit om het toch lekker te maken. Dit zijn geen voedzame producten en zet je in als Bewust Genietmoment. Vaak neem je dan ook meer “want het is light”. 

Gebruik zoetstof in combinatie met voedzame keuzes

Wat ik je wel aanraad is om zoetstof te gebruiken om een voedzaam product een wat zoeter smaakje te geven, of om bitterheid van groenten (denk aan een brownie met bruine bonen) te maskeren. In de havermout, kwark, yoghurt, groene smoothies en bakrecepten. Je zet het dus in als hulpmiddel om voedzame keuzes te maken. En mentaal tevreden te zijn over wat je eet. Combineer zoetstof gerust met andere smaakmakers zoals: kaneel, koek en speculaaskruiden, gember, geprakt (vers) fruit, citroen, limoen en cacaopoeder. Je zult merken dat je behoefte aan zoet afneemt wanneer je minder suiker eet en drinkt. Door voedzamer te gaan eten volgens de lazyfitgirl Methode verandert je smaak. Door zoetstof zelf te doseren kun je dus afbouwen naarmate je behoefte aan heel zoet afneemt. Dus als je mijn methode volgt ben je goed op weg! 


Waarom kies ik voor honingvervanger en druppels op basis van stevia?

Met een knijpfles kun je zelf doseren. Ideaal, zo gebruik je niet teveel. Daarnaast is stevia een natuurlijke zoetstof en heeft daarom mijn voorkeur. Je gebruikt het in combinatie met een voedzaam product, zo gebruik ik het graag in de havermout en wafels. Of bijvoorbeeld als eetswitch voor honing in je thee of stroop op je pannenkoek. De honingvervanger is heerlijk rijk van smaak. In de Lazyfitgirl webshop vind je al mijn aanraders! 

 

NICK'S honingvervanger siroop

 

Bronnen: Voedingscentrum & Kenniscentrum zoetstoffen 
Foto's: Soof Bremer & Canva